Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-05-30, 20:30
Kacper_Potocki napisał/a:
Dodam jeszcze, że prędkości to zazwyczaj 90km/h, ale czasem jak trzeba było wyprzedzić, to do 120km/h dobijałem. Jednak wtedy opory powietrza były za duże i było głośno w aucie, więc niewygodnie.
Prędkość 90km/h jest prędkością przy której Dacie palą najmniej. Przy identycznym stylu jazdy jak Twój w dwóch poprzednich Daciach udało mi sie w trasie osiągnąć następujące wyniki:
Dodam jeszcze, że prędkości to zazwyczaj 90km/h, ale czasem jak trzeba było wyprzedzić, to do 120km/h dobijałem. Jednak wtedy opory powietrza były za duże i było głośno w aucie, więc niewygodnie.
Prędkość 90km/h jest prędkością przy której Dacie palą najmniej. Przy identycznym stylu jazdy jak Twój w dwóch poprzednich Daciach udało mi sie w trasie osiągnąć następujące wyniki:
Ale to średnie z całej trasy czy tylko z danego odcinka. Bo takie testy spalania jakie robi zahar rozpędza auto do 90km.h i pokazuje 5 z groszem to można w kalysony wsadzić.
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-06-21, 18:30
Dacie są oszczędne.
Od 2013 r. mam Sandero II Stepway 1,5 dCi - średnie spalanie z tych lat, skrupulatnie zapisane w arkuszu kalkulacyjnym (252 tankowania, ponad 140 tys. km przebiegu) to 5,55 ON
Od października 2019 mam również Dustera II 1,3 Tce 150 - średnie spalanie benzyny to 7,97 l/100 km (33 tankowania, prawie 12 tys. przebiegu). W Dusterze można mieć spalanie na żądanym poziomie. Przy 90 km/h faktycznie wynosi ok. 5-6 l / 100 km, przy 130 km/h ok. 8 l/100 km, przy 190 km/h 19 l/100 km. Duster 150 KM naprawdę daje radość z jazdy i eko-jazda jest bez sensu. Do tego idealny wydaje się być Duster TCe 100 LPG.
silnik 0.9 TCe , LPG fabryczne.
Po mieście około 8 l gazu na 100 km (plus jakieś 0.5-1 litra /100 km benzyny na rozruch poranny).
W ten weekend zrobiłem trasę Lublin - Zamość - tomaszów Lubelski - miejścowosći z cerkiewkami przy granicy z UA - Masłomęcz - Horodło - Lublin.
Tankowane w piatek przed wyjazdem na pusty pojemnik LPG (weszło 32,4 l).
Gazu zabrakło 20 km przed powrotem do domu, trasa w 80 % klimatyzacja, prędkość dopuszczalna (92 km tempomat poza obszarem zabudowanym, w zabudowanym od 50 do 72 w zależności od tego jak bardzo zabudowany).
Po powrocie tankowanie na tej samej stacji, do pełna (weszło 31,8 l - na tym samym dystrybuturze też na pusty zbiornik).
Wyszło 6.95 l/100 km. Ciekawe ile wyszłoby bez klimy - pewnie z 6,5, co byłoby porównywalne ze spalaniem rok temu po zakupie (wtedy 6-6,5 l/100 km - ale przy docieraniu silnika starałem się wybierać trasy, gdzie 70-75 km/h nie czyni z Ciebie zawalidrogi.
u mnie 1,4 silnik zbiornik niby 40l ale przeważnie wchodzi 28l i to starcza od 280 (trasa stale 140km/h) do nawet 330 (typowo ekonomiczna jazda na trasie) ale nauczyłem się już trzymać odpowiednio i na spokojnie do 300km dochodzę na baku
_________________ jednoosobowy SANDERO OFF ROAD TEAM POLAND
Następcą Logana MCV Outdoora pobiłem ostatnio rekord: Na jednym zbiorniku (55 ON) przejechałem 965 km. Wlałem 52 z groszami co daje 5,4 l/100km. To rekord. Średnie spalanie, od początku to 6,1. Vmax na szosach 100km/h, na autostradach 120 km/h.
Wóz: Citroen Grand SpaceTourer. Silnik 2,0 HDI 163km i automat hydrauliczny 8 birgów.
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-06-27, 17:53
pankracy napisał/a:
dudu$ napisał/a:
Kacper_Potocki napisał/a:
Ale to średnie z całej trasy czy tylko z danego odcinka. Bo takie testy spalania jakie robi zahar rozpędza auto do 90km.h i pokazuje 5 z groszem to można w kalysony wsadzić.
spalanie, które podałem było z całego baku czyli zatankowanie do pełna, zrobienie pewnej trasy( zazwyczaj do zapalenia się rezerwy) i ponowne tankowanie do pełna. Osobiście nigdy nie patrzę na chwilowe spalanie, dla mnie mogło by tej funkcji nie być nawet w komputerze.
Obecny Logan MCV II również dużo nie spala. W mieście udaje mi się zejść do wartości 6,9l - 7,1 /100km PB ( przed założeniem LPG) i 7,9-8.2l/100km LPG ( obecnie). Za 2 tygodnie jadę nad morze i będę miał możliwość przetestowania ile Logan spali LPG w trasie przy opcji 2+3 + BOX na dachu
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2020-06-27, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Szczerze spodziewałem się w trasie niższego spalania ;(
Rzeczywiście dość wysokie. Trochę to dziwne bo znam wartości spalania w Dusterze z tym samym silnikiem tylko bez napędu 4x4 i są one dużo, dużo niższe.
Przy 4x4 biegi są krótsze, ale nie sądzę, by to był główny powód - raczej to, jak bardzo pogania się to dość liczne stadko 150 koników pod maską... Maksymalna czy tam średnia może se być i te 90 km/h, ale jak się konisie co chwilę spina do galopu to nie ma siły, będą spragnione.
Wysłany: 2020-06-27, 22:32
keikan napisał/a:
Duster 4x4 1,3 Tce 150 km. Na razie przejechany dystans 2,500 km od zakupu.
Spalanie:
Miasto : 9,0-9,5 litra /100 km (włączona klima)
Trasa : 90-110 km/h = 8,0 -8,5 litra/ 100km
140 - 160 km/h = 10 - 11 litrów / 100 km
Szczerze spodziewałem się w trasie niższego spalania ;(
Spore spalanie, może dlatego, że auto nowe i silnik musi się ułożyć, chociaż swego czasu jak teściowa odebrała swojego Dustera II 1.6 Sce trochę nim jeździłem po warszawie i spalanie z całego baku przy dystrybutorze wychodziło 8-8,5l/100km a w trasie coś poniżej 7l. Aha Duster napędzany na jedna oś ( 4x2)
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2020-06-27, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
silnik 0.9 TCe , LPG fabryczne.
W ten weekend zrobiłem trasę Lublin - Zamość - tomaszów Lubelski - miejścowosći z cerkiewkami przy granicy z UA - Masłomęcz - Horodło - Lublin.
Tankowane w piatek przed wyjazdem na pusty pojemnik LPG (weszło 32,4 l).
Gazu zabrakło 20 km przed powrotem do domu, trasa w 80 % klimatyzacja, prędkość dopuszczalna (92 km tempomat poza obszarem zabudowanym, w zabudowanym od 50 do 72 w zależności od tego jak bardzo zabudowany).
Po powrocie tankowanie na tej samej stacji, do pełna (weszło 31,8 l - na tym samym dystrybuturze też na pusty zbiornik).
Wyszło 6.95 l/100 km.
Wg mnie wysokie spalanie, ostatnio byłem zmuszony jechać Thalią siostry z silnikiem 1.2 z LPG, prędkość 120km/h na ekspresówce i na wojewódzkiej, spalanie wyszło 7,2l. Przy jeździe 90km/h to spalanie powinno być na poziomie max 6l gazu.
Wysłany: 2020-06-28, 17:09
Coś dużo pala wam te wasze sandero 1.2 16v. Kiedy moja teściowa miała takie auto gdy o nim jeździła spalanie wahało sie w granicy 6,2l/100km a kiedy ja tym autem jeździłem spalanie wychodziło 6,8-6,9l/100km oczywiście są to wyniki z z całego baku i jazda tylko po mieście ( Warszawa). Mój obecny Logan mcv II który jest większy i jednak trochę cięższy w Warszawie spalał maks 7,5l/100km. Dzisiaj tankowałem LPG i jazda tylko po mieście , czasem z włączona klimatyzacja dała średnie spalanie 8,3l/100km
Wg mnie wysokie spalanie, ostatnio byłem zmuszony jechać Thalią siostry z silnikiem 1.2 z LPG, prędkość 120km/h na ekspresówce i na wojewódzkiej, spalanie wyszło 7,2l. Przy jeździe 90km/h to spalanie powinno być na poziomie max 6l gazu.
6l gazu to mi wyszło tylko rok temu na wyjeździe na Węgry. Wtedy przy prędkości rzędu 70 km po prostej i idealnie płaskiej drodze zeszło mi raz poniżej 6 l LPG.
Ostatni tydzień - zrobione 400 km połowa miasto połowa za miastem. Spalanie 7.6 (ale - co najmniej połowa trasy z klimatyzacją).
Co do spalania - wg różnych zestawień (or chociażby tej ze spalaniem moim w podpisie) ten silnik yule pali - moje spalanie to gdzieś tak w 1/3 - tej niższej - czyli 2/3 osób zgłąsza spalanie wyższe a tylko 1/3 mniejsze.
Niesety TCe przy wyższych prędkościach zaczyna duuużo palić (w porównaniu do spokojnej jazdy)
i dla 0.9 TCe LPG należy spodziewać się spalania po mieście rzędu 8 l gazu (plus benzyna na rozgrzanie) i rzędu 6.5 =7.5 l gazu w trasie (zależy od prędkości i klimy) a przy prawdziwych autostradowych prędkościach zapewne też koło 8 l LPG.
Coś dużo pala wam te wasze sandero 1.2 16v. Kiedy moja teściowa miała takie auto gdy o nim jeździła spalanie wahało sie w granicy 6,2l/100km a kiedy ja tym autem jeździłem spalanie wychodziło 6,8-6,9l/100km oczywiście są to wyniki z z całego baku i jazda tylko po mieście ( Warszawa). Mój obecny Logan mcv II który jest większy i jednak trochę cięższy w Warszawie spalał maks 7,5l/100km. Dzisiaj tankowałem LPG i jazda tylko po mieście , czasem z włączona klimatyzacja dała średnie spalanie 8,3l/100km
Dużo ? Przecież napisałem średnio 6,5l/100km. Minimalnie pięć litrów - na trasie,tryb ''emeryt'',maksymalnie dziewięć litrów - miasto,zima,krótkie odcinki.
Pierwsza dłuższa trasa: w obydwie strony 550km, z czego ok. 500km autostradami i ekspresówkami. Na autostradzie i ekspresówce prędkość głównie 116km/h (wg tempomatu), sporadycznie przy wyprzedzaniu przyspieszałem do 130km/h. Klimatyzacja włączona tylko w połowie trasy. Auto zapakowane do pełna (6 osób w jedną stronę i 4 osoby w drodze powrotnej plus bagaż). Brak bagażnika na dachu. Stopa raczej lekka.
Średnie spalanie wg. komputera wyszło dokładnie 5.5 l/100km. Wydaje się to być dobrym wynikiem. Aczkolwiek jeżdżąc po mieście (ale sam i bez bagażu) auto spala niewiele więcej bo ok. 5.8 - 6.0 l/100km.
A mnie się właśnie udało przejechać (Duster z silnikiem 1,6 SCe, bez trybu "eco", na pokładzie 2 osoby i spory pies, trochę bagażu) 700 km i zatankować 45 litrów -- czyli wychodzi ok. 6,4 l / 100 km. Większość dystansu to spokojna jazda podmiejska, czyli w granicach 70-90 km/h.
To jest chyba mój rekord.
Ostatnio zmieniony przez defunk 2020-07-01, 14:49, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio, tak od maja parokrotnie sprawdzałem zużycie paliwa w Dacii. Nie mam komputera, więc od "strzału" pistoletu, do "strzału", licznik jazdy dziennej i kalkulator - tak anachronicznie nieco - tylko raz zeszło mi poniżej 6 l/100 km i chyba gdzieś po drodze musi być upss, bo poza tym jednym razem nie zeszło poniżej 7,5 l/100 km, nie było też więcej niż 7,8 l/100 km. Idealny silnik jakby nie jeździć, zawsze tyle samo pali (jedna uwaga: w testowym czasie nie było miejskiej jazdy w korkach).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum