Wysłany: 2020-07-05, 17:15 Problem z odpalaniem - Dacia Logan II
Witam wszystkich
Posiadam Dacie Logan II 2013r 1,2 16v. Od pewnego czasu występuje problem z odpalaniem zimnego silnika. Zostały wymienione już świece, komputer nie pokazuje błędów.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-07-05, 18:02
Sprecyzuj co to znaczy problem z odpalaniem zimnego silnika? Silnik kreci ale nie chce odpalić nawet po kilku próbach, długo trzeba go kręcić aż odpali czy co konkretnie? Sytuacja występuje codziennie? rano ? wieczorem? Jaka wtedy jest temperatura na dworze? Jak dla mnie do sprawdzenia czujnik położenia wału oraz czujnik temperatury
Odpalanie zimnego silnika mam na myśli nie odpalany przez parę godzin silnik np w garażu rano przed pracą lub po 8 godzinach staniu na parkingu po pracy. Silnik kręci ale nie chce odpalić, po dodaniu trochę gazu odpala. Ciekawe jest to że czasami w takich samych warunkach odpala na dotyk. Gdzie znajduje się ten czujnik temperatury?
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-07-05, 20:39
Dlatego wydaje mi sie, że problemy Twoje mogą być z spowodowane czujnikiem temperatury. Czasem odczytuje błędne wskazania tz. zawyża temperaturę zimnego silnika przez co ECU wyłącza ssanie i silnik nie chce odpalić. Powiem szczerze, że nie napisze Tobie gdzie sie ten czujnik znajduje bo nie jestem przy aucie a w necie nie mogę znaleźć, ale polecam napisanie wiadomości PW do kolego Laisar. Na pewno da Tobie szczegółową odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum