Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Open Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lip 2019 Posty: 39 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-07-25, 13:18 Opóźniona reakcja na pedał gazu
Od paru dni zauważyłem u siebie,że jak silnik jest zimny(po nocy albo postoi parę godzin)to po ruszeniu samochodem i wciśnięciu mocniej pedału gazu(czyli ruszam i zmieniam bieg na drugi i wciskam pedał gazu samochód jedzie i po chwili robi się jak by dziura w gazie i jest ona chwilowa) ,na trójce to samo jest i czwórce,dopiero jak przejadę 1,5 km to wszystko wraca do normy,wcześniej nie maiłem takich problemów.Jeżeli się jedzie na jakimś biegu z jednostajną prędkością to bardzo leciuto czuć takie bujanie ,ze coś jest nie tak,Auto ma 6500 km przejechane dopiero.Problem wystąpił pierwszy raz parę dni temu.I nie jest regułą,że za każdym razem tak się dzieje,raz to jest intensywniejsze a raz mniej.Nie wiem czy lipna benzyna mi się trafiła czy coś zaczyna świrować. Na razie do ASO nie jadę bo nie ma jak im tego pokazać skoro problem znika po 1,5 km.
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 751 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2020-07-26, 16:28 Re: Opóźniona reakcja na pedał gazu
carlus napisał/a:
....i po chwili robi się jak by dziura w gazie i jest ona chwilowa...
Ciekawe bo u mnie w dieslu DD2 2018 rzadko ale czasem się tak zdarza jak jadę spokojnie, auto rozgrzane itp, tak jakbym ja odjął gazu na ułamek sekundy. Zawsze zapomnę o tym w aso powiedzieć bo jednak rzadko się zdarza. Soft najnowszy bo właśnie coś zmieniali z wtryskiem i zegarami.
Miałem objawy były podobne , dodatkowo skakal jak małpa.Silnik ale 1.6 sce. Wczytali mi aktualizację . na nowo ustawili mapy .Auto musiało odstać jeden dzien w aso.I póki co jest ok. Przejechane 10.500 . Proponuję odwiedzić serwis , a się nie męczyć . Po zabiegu auto zaczeło żrec wiecej paliwa. Była reklamacja. Ponowne programowanie / prawidłowe/ poprawiło niedomagania. Poki co jest ok.
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Wysłany: 2020-07-27, 13:41 Re: Opóźniona reakcja na pedał gazu
Nikita_Bennet napisał/a:
carlus napisał/a:
....i po chwili robi się jak by dziura w gazie i jest ona chwilowa...
Ciekawe bo u mnie w dieslu DD2 2018 rzadko ale czasem się tak zdarza jak jadę spokojnie, auto rozgrzane itp, tak jakbym ja odjął gazu na ułamek sekundy. Zawsze zapomnę o tym w aso powiedzieć bo jednak rzadko się zdarza. Soft najnowszy bo właśnie coś zmieniali z wtryskiem i zegarami.
mam tak samo - zdarza sie to doslownie raz na miesiac, ale sie zdarza.
. Wczytali mi aktualizację . na nowo ustawili mapy .
jak jest dobrze to producent w czasie 10 lat wypuści jedną aktualizacje map wtryskowej i aso nie ma żadnej takiej czynności podłącza się komputer i samo się robi. Potem można zresetować korekty to wszystko czego u ciebie pewnie za 1 razem nie zrobione stąd inne spalanie.
I poprawnie bo korekty dostosowują się do stylu jazdy jeden ciśnie bardziej drugi oszczędza jak może. Silnik pali dokładnie tyle samo jest tylko inna reakcja na pedał gazu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum