Forumowe wieści o słabych szybach w Dacii są przesadzone, jak widać na foto można bez problemu wjeżdżać do garażu z otwartą klapą bagażnika – ponoć sama się zamyka.
Na szczęście to nie ja wjeżdżałam to już mam wypolerowane ( i poproś tu faceta o wjazd do garażu po wyładowaniu zakupów) . Praktycznie nie ma śladu. Swoją drogą nie spodziewałam się, że szyby są tak wytrzymałe i to w zderzeniowym kontakcie z stalowym obramowaniem wrót (uchylnych).
Wcale się nie dziwię, kiedy jechaliśmy na urlop ja siedziałem za kierownicą, a żona miała włożyć coś do bagażnika, oczywiście zapomniała zamknąć klapę i ruszyłem, bo niestety w Dusterze dźwięk niezamkniętych drzwi pojawia się dopiero po kilkudziesięciu metrach jazdy.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2020-08-24, 13:57, w całości zmieniany 1 raz
Ja nie zamknęłam bo wynosiłam zakupy - obie ręce zajęte. Usprawiedliwienie takie - było już dość ciemno no i oderwać kogoś od jakiegoś ważnego meczu w TV ;)
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-24, 23:39
maugu napisał/a:
i poproś tu faceta o wjazd do garażu po wyładowaniu zakupów
facetowi trzeba powiedzieć wszystko, i to że ma zamknąć klapę, przeczytaj instrukcję obsługi faceta
Inaczej pomyśli, że coś tam jeszcze będziesz robić.. A weź się tu domyślaj..
Czasami to nie wystarczy i potrafi nawet przypalić wodę :)
wuju napisał/a:
....
A tak poważnie to dobrze że tylko kilka rys do wypolerowania a nie szyba do wymiany
Sama się dziwię, że to nie pękło - zwłaszcza, że krawędź wrót jest dość ostra i sztywna. Slad na szybie też jest(był) dość szeroki, szyba jest przecież wygięta, a kątownik prosty - chyba musiała się jakoś ugiąć. Sama nie wiem jak to możliwe?
EBmazur napisał/a:
....
małżonka otwiera drzwi do domu.
To jest dobry kierunek procedowania - pójdę za tą myślą :)
Dusterem powinno wjechać się do garażu bez problemu z otwartym bagażnikiem. Mam to sprawdzone bo w garażu z otwartą bramą klapa się otwiera bez problemu i jeszcze jest luz.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2020-08-25, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
Sam garaż to pewnie ma z 2,1 - 2,2m , ale wrota są trochę nietypowe (uchylane do góry - bez sprężyn) i przed zakupem to był główny problem i pierwsza czynność, to przymiarka samochodem salonowym - czy wjedzie. Wtedy to był jeszcze DD1 i antena się jakoś składała. Po zakupie, DD2 też wjeżdżał, ale antena przy cofaniu rysowała ocieplenie(tapicerkę) wrót i zawadzała o uchwyt/klamkę stąd zmiana anteny.
Mam już foto z odtworzenie położenia kolizyjnego.
Patrząc na foto (jak i w naturze) dalszym ciągu nie mogę się domyśleć jak mogło dojść do tak szerokiego śladu na szybie. Samochód musiał dość szybko wjeżdżać bo inaczej wrota urwałyby tylną wycieraczkę, ale żeby szyba się tyle ugięła?
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-08-26, 15:26
SWilk napisał/a:
Ostatnio widziałem gdzieś filmik, jak facet zadowolony z siebie woła dziewczynę, że boks już zamontowany i można się pakować...
A ona zadaje jedno istotne pytanie:
Cytat:
jak zamierzasz z tym wyjechać z garażu?
Do sufitu miejsca trochę było, ale brama wyraźnie zbyt niska...
do mojego garażu podziemnego na szczęście MCV II z boxem dachowym wjeżdża i wyjeżdża bez problemu bo testowałem w tym roku już kilka razy. Znak na bramie informuje że brama ma 2m wysokości, Lodgy, dokker czy Duster raczej by nie przeszły
Może odpowiem tutaj i trochę na okrągło. W samochodzie poprzednim jak i obecnym DD2 mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie szyb (likwidacja szkody z tego tytułu nie wpływa na zniżkę AC za bezszkodową jazdę). W poprzednim w przednią szybę uderzył kiedyś kamień i ją lekko wyszczerbił - nie zgłaszałam szkody (szkoda mi było czasu) bo naprawiono mi to migiem (20 minut), ale jeżeli bym miała w tej szybie fabryczną wadę (zniekształcenia), która by mnie denerwowała to pewnie szyba poszłaby do wymiany. Koszt dodatkowego ubezpieczenia szyb to chyba kilkanaście zł - moim zdaniem mniej niż stracony czas na bojach z ASO.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-27, 11:08
maugu, Ale jak z AC w ASO wymienią z krzywej na krzywą? Może już lepiej na szybę podróbę innego producenta i z wcześniejszymi oględzinami? Ile to może kosztować, 300-400 pln? A nóż widelec wtedy droga zacznie być prostsza..
ale jeżeli bym miała w tej szybie fabryczną wadę (zniekształcenia), która by mnie denerwowała to pewnie szyba poszłaby do wymiany. Koszt dodatkowego ubezpieczenia szyb to chyba kilkanaście zł - moim zdaniem mniej niż stracony czas na bojach z ASO.
Mniemam , że wady fabryczne nie są objęte ubezpieczeniem
maugu, Ale jak z AC w ASO wymienią z krzywej na krzywą? ...
No tego nie przewidziałam :)
EBmazur napisał/a:
Mniemam , że wady fabryczne nie są objęte ubezpieczeniem
Ale uszkodzone szyby z fabrycznymi wadami już tak - jak by co polecam mój garaż i "specjalistę" od szybkich wjazdów :), ostatecznie na drogach dojazdowych w pobliżu budów łatwo zarobić kamyk nawet jakbyśmy bardzo tego nie chcieli.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-27, 12:45
maugu napisał/a:
Patrząc na foto (jak i w naturze) dalszym ciągu nie mogę się domyśleć jak mogło dojść do tak szerokiego śladu na szybie. Samochód musiał dość szybko wjeżdżać bo inaczej wrota urwałyby tylną wycieraczkę, ale żeby szyba się tyle ugięła?
A może... to mistrz kierownicy próbował wjechać do garażu kilka razy pod różnym kątem, bo mu "coś nie szło"?
Chyba nie - mecz był właśnie w TV - szkoda było każdej chwili, zresztą byłam na wizji lokalnej w 5 sek. (przy oświetleniu garażowym prawie nie było widać zadrapania).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum