logiczne było by , gdyby to własnie ten silnik uchylał odrobinę przepustnice
Brawo (:
Tak właśnie jest - to ten ruchomy trzpień krokowca uchyla przepustnicę i to wielkość jego wysunięcia podlega adaptacji.
Nie, silniczek uchyla i zamyka kanał powietrza. Przepustnica jest zawsze delikatnie uchylona lub ma mały otworek. Silnik do pracy potrzebuje paliwa i powietrza. Bez tego nie ruszy.
A tu taki mały opis z innego forum.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2691161.html
Miałem kiedyś w ręku przepustnicę z megane I 1.6 8v i OIDP tam nie było kanału, tylko tak opisał kol. arnold to właśnie krokowiec uchylał klapkę. W daciach w zasadzie jest ten sam silnik, ale patrząc teraz na zdjęcia w internecie widzę, że przepustnice są jednak różne. Daciowa najwyraźniej rzeczywiście jest z kanałem.
Koniec końców niewiele to jednak zmienia w głównej kwestii - w dalszym ciągu po wymianie silnika krokowego wykonuje się jego adaptację.
Jeśli dalej nie będzie działało to należy sprawdzić czy silnik krokowy działa.
własnie że działa już , wyczyściłem krokowy , co nie dało żadnego efektu ,
wczoraj demontowałem przepustnice , wyczyściłem dokładnie wszystko
zwłasza to miejsce gdzie wchodzi ten wałek z silniczka i do dzisiaj jak narazie
idealnie trzyma obroty , a przejechałem z przerwami 70 km .
tak więc jestem zadowolony , kolejna usterka w Loganie zlikwidowana:)
teraz przyszła kolej na źle działający alarm .
1. Przekręcić kluczyk w pozycję M.
2. Odczekać 30 sekund.
3. Przekręcić kluczyk w pozycję St (stop, zero).
4. Odczekać 30 sekund.
(Aczkolwiek nowa procedura zaleca jeszcze między pkt. 1. a 2. wykonanie za pomocą narzędzia diagnostycznego resetu, odpowiednią komendą. Jednak to co powyżej powinno wystarczyć, skoro kiedyś ponoć działało...).
(Źródło: MR390X9017B).
W jaki sposób zachowują się Wasze samochody po takiej adaptacji?
Czyściłem przepływomierz i wymieniłem silniczek krokowy. Po wyżej opisanej procedurze uruchamiam samochód i są 2k obrotów. Po kilku minutach robi się 4k obrotów i wyłączam silnik z obawy przed jego uszkodzeniem :) Ile czasu powinna trwać ta adaptacja? Nikt nie pisał o takich obrotach, więc wnioskuję że tylko mi się tak robi?
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 952 Skąd: EL
Wysłany: 2020-10-06, 16:49
Kiedyś w swoim aucie co 2 lata wymieniałem krokowca. Jak obroty falowały na jałowym to nie czyściłem krokowca tylko wymienialem na nowy za 20 zł. Wcześniej wypracowałem procedure w punktach z której dziś już mało pamietam. Ale jeśli wtedy jakiś punkt pominąłem to nowy krokowiec się nie przyjął i był nie do odratowania. Trzeba było kupic kolejny nowy. Procedurę robiłem na zimnym silniku. Po ostygnieciu odłączałem klemy z aku. Wymiana krokowca. Podłączenie klem aku. Włączenie silnika na kilkadziesiat minut.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 128 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2020-10-07, 18:16
Ksiezyc napisał/a:
laisar napisał/a:
1. Przekręcić kluczyk w pozycję M.
2. Odczekać 30 sekund.
3. Przekręcić kluczyk w pozycję St (stop, zero).
4. Odczekać 30 sekund.
(Aczkolwiek nowa procedura zaleca jeszcze między pkt. 1. a 2. wykonanie za pomocą narzędzia diagnostycznego resetu, odpowiednią komendą. Jednak to co powyżej powinno wystarczyć, skoro kiedyś ponoć działało...).
(Źródło: MR390X9017B).
W jaki sposób zachowują się Wasze samochody po takiej adaptacji?
Czyściłem przepływomierz i wymieniłem silniczek krokowy. Po wyżej opisanej procedurze uruchamiam samochód i są 2k obrotów. Po kilku minutach robi się 4k obrotów i wyłączam silnik z obawy przed jego uszkodzeniem :) Ile czasu powinna trwać ta adaptacja? Nikt nie pisał o takich obrotach, więc wnioskuję że tylko mi się tak robi?
Z tego co pamiętam, w "starym" loganie po czyszczeniu, czy wymianie krokowego nie miałem takich objawów, może coś "blokuje" króciec? Ja bym jeszcze raz rozebrał, przeczyścił i ostrożnie złożył, zwracając uwagę na uszczelnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum