Czym? W zasadzie dowolnym smarem stałym (np ŁT jest dobry, bo jest dobry i tani) - tzn. o ile zaczep jest bez stabilizatora, bo wtedy to oczywiście niczym.
Jak często? Jeśli kula nie jest wypinana, to idealnie byłoby przy każdym użyciu: zdejmujemy kapturek, wycieramy go ze smaru i chowamy, wycieramy kulę, nakładamy na kulę świeży smar, wycieramy zaczep przyczepy, podpinamy przyczepę, jedziemy, odpinamy przyczepę, wycieramy zaczep przyczepy, wycieramy kulę, nakładamy na nią świeży smar i zakładamy kapturek na kulę.
Natomiast jeżeli kula jest wypinana, to kapturek ze smarem nie jest narażony na zabrudzenie w czasie jazdy bez przyczepy, więc listę można odpowiednio skrócić.
Jak sama treść artykułu sugeruje "Smar ma również na celu zmniejszenie tarcia pomiędzy kulą haka a zaczepem przyczepy, co wpływa na trwałość tych połączeń.
Osobiście stosuje WH40/smar grafitowy/wazelina techniczna.
Biorę akurat to co jest pod ręką i w "delikatnych" ilościach, tak, tylko żeby nanieść warstwę ochronną przed korozją i zbędnym tarciem.
Marka: dacia
Model: dacia
Silnik: 1,5 Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2015 Posty: 386 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-10-08, 20:19
SWilk napisał/a:
tAboon napisał/a:
Kula jest wypinana, ale na 2 śruby, więc w sumie nie jest wypinana :/
Czyli jest wypinana na terenie Niemiec...
To czyli co wykręcać trzeba to za granicą? Panie a kto odkręci te zardzewiałe śruby? Co do smarowania to delikatnie grafitowym i jest cisza w aucie podczas ciągnięcia przyczepy
W DL miałem upomnienie podczas kontroli, jak nie miałem odkręconego.
Teraz mam wypinany i nie trzeba odkręcać ( różnica w cenie ok 300 zł )
PS. znajomi od szkód komunikacyjnych zalecają, żeby lepiej nie mieć haka na stałe, bo w razie mocnego przywalenia w tyłek może być szkoda całkowita szybciej niż myślicie.
Ale jeżeli ktoś lekko przywali, to cała energia pójdzie w pas przedni sprawcy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum