O tych kierunkach bocznych czarny LED myślałem, ale jak zobaczyłem cenę na LZparts to mi się odechciało, tym bardziej , że przesyłka jeszcze z 15 euro.Jak będą dostępne w Polsce to pomyślę
Tak mam zakupione na ali za 60 pln swiecą juz koło roku i wszystko w porządku badanie tech tez bez najmniejszego problemu u mnie na białaym kolorze wyglądają naprawdę fajnie.
A jakieś powody wymiany? Zwykłe żarówki świecą i są trwałe...
Żeby nie było, że się tłumaczę, kaprys. Błyskawicznie oświecaja się i błyskawicznie gasną - fajny efekt. Zwykłe żarówki świecą ale nie są trwałe, płatkami schodzi żółta farba, czernieją od środka, wolno oświecają się i wolno gasną.
mariusz0207 napisał/a:
zakupione na ali za 60 pln
A mógłbyś dokładniej.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2020-11-21, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
U mnie komplet fabrycznych ma 13,5 roku i niemal 240 tys. km - nie wykazują śladu zużycia, a obie przednie były nawet przekładane po 2x z rozbitych lamp. Sądząc po aktualnej jakości jakiegokolwiek masowego sprzętu elektronicznego to obecnie dostępne LEDy nie przetrwałyby nawet połowy tego czasu...
To jest całkiem możliwe. Ludzie piszą w opiniach towaru np.: Nie wiem jak świeci bo się rozleciała w rękach. A nawet sam sprzedawca informuje, że trwałość jakiegoś produktu może się skończyć po roku. Dlatego pytam.
Oryginalne żarówki też mi się nigdy nie spaliły, kiedyś diagnosta zakwestionował farbę na żarówce i to był fakt, wszystkie 4 miały ubytki farby.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3748 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-21, 18:09
Te chińskie kierunki fajnie wyglądają, tylko przed instalacją trzeba je porządnie zabezpieczyć przed wpływem wody np. koszulką termokurczliwą na wejściu kabla do kierunku.
Wszystko będzie cacy do czasu gdy jakiś funkcjonariusz drogówki,nie zacznie drążyć tematu czy one posiadają homologację,bo na przykład klapki Kubota nie muszą jej mieć :)
Policjanci zazwyczaj nie drążą tematu.
Ale co innego świadomy inny kierowca który miał stłuczkę z samochodem wyposażonym w ledy ( niehomologowane) .
On zazwyczaj wtedy oświadcza że został oślepiony niehomologowanym światłem Led-ów ,
I wtedy robi się problem ( bo zazwyczaj sprawa trafia do sądu) i posiadacz niehomologowanych ledów ma zawsze przechlapane .
W moim odczuciu właśnie żarówkowy kierunkowskaz ma przyjemniejszy cykl pracy. W oświetleniu kabiny ktoś wkłada wysiłek, aby lampka zapalała się i gasła płynnie, a nie 0-1, widać to jest lepsze dla oczu. Zaś w przypadku stłuczki ten kwestionujący LEDy musiałby mieć refleks i podzielną uwagę, by to zauważyć i zapamiętać, gdyż po wypadku nikt mu nie pozwoli grzebać w tym drugim samochodzie.
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3748 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-22, 08:39
MartinezTychy napisał/a:
Wszystko będzie cacy do czasu gdy jakiś funkcjonariusz drogówki,nie zacznie drążyć tematu czy one posiadają homologację,bo na przykład klapki Kubota nie muszą jej mieć :)
Akurat te diodowe kierunki posiadają homologację, w każdym razie jest wybita na kloszu.
Tak tak,na kartce papieru też można napisać wszystko,tak więc mamy dyskusję akademicką.Z racji obowiązków zawodowych mam do czynienia często z Drogówką,kontrole przed wyjazdem a w trakcie też nie jednokrotnie z ITD i powiem Wam,że są szczegółowi,więc podziwiam upór użytkowników w modyfikacjach oświetlenia.Powodzenia w rzeźbieniu bo tak należy traktować modyfikację po opuszczeniu fabryki.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-23, 10:15
DrOzda napisał/a:
Te chińskie kierunki fajnie wyglądają, tylko przed instalacją trzeba je porządnie zabezpieczyć...
Ustalmy najpierw o czym konkretnie mówimy- bo jedna opcja to wymiana całego kierunkowskazu bocznego na "alternatywny" a druga, to włożenie żarówki LED w kierunkowskaz oryginalny... Moje myśli w pierwszej kolejności pobiegły w stronę wymiany żarówek.
No to opcja zmiany żarówki na LED jest nielegalna na 100%.
Te kierunkowskazy są za 9 USD z przesyłką do paczkomatu:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001622364425.html
Chyba zamówię wersję przezroczystą bo lepiej pasuje do jasnego lakieru.
Sądzisz, że Chińczyk naprawdę ma na to homologację E8?
Wysłany: 2020-11-23, 12:57
No dobra macie rację , odpisał mi ten czeski instytut:
Cytat:
Dear xxxx
according to the pictures on the website you sent me, these are type X warning lights. The approval of this product must be carried out in accordance with ECE R 65. The number on the product does not comply with this regulation and has not been issued by our institut.
Ten problem bardzo dobrze widać na przykładzie orurowania przedniego -- ludzie montują jakieś cudeńka z gazrurek, jadą na przegląd, diagnosta pyta o homologację... ponoć już nawet można kupić "kangurka" ze znakiem "CE" i ludzie uważają, że to coś oznacza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum