Wysłany: 2020-12-14, 18:39 0.9/90KM , temperatura zasysanego powietrza-40 ,schemat ecu
Witam, Sandero 2015r, odczytalem profilaktycznie dane czasu rzeczywistego. (Błędów brak).....ale zastanowila mnie temperatura zasysanego powietrza. -40 st., Pierwsza myśl czujnik...zakupiłem czujnik był Bosch założyłem także Bosch... sprawdzam parametry a tu to samo...czujnik jeśli się nie mylę jest na rurze intercolera przed kolektorem ...jest to czujnik ciśnienia turbosprężarki z członem pomiaru temperatury ( 4 pinowy). ( Chyba że jest jakiś innych, choć nic nie znalazłem)..Osłabłem już... Wiązka wygląda ok, choć muszę sprawdzić w 100%.
.Może ma ktoś pomysły jakieś?...
Ewentualnie , czy ktoś posiada schemat ECU, na który pin komputera dochodzi sygnał z cz. temp. zasysanego powietrza. ?
Pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony przez Demolo 2020-12-14, 18:45, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-12-15, 08:50
Fruxo napisał/a:
problem jest w chińskim interfejsie
Dokładnie dodatkowo handlarze coraz bardziej nie chcą udostępniać auta do diagnostyki komputerowej bo przyjeżdżają ludzie z piratami i interfejsami w telefonie, hitem jak gość coś poklikał w piracie i auta nie odpaliło. Dodatkowo te interfejsy pokazują bajki czasami właśnie przy odczycie parametrów.
Wieczorem mogę połączyć skaner i odczytać jaką wartość jest w moim aucie . Wiem że w ustawieniach ( niektórych ) skanerów jest zmiana jednostek pomiaru , cal / mm , to może i jednostki temperatury. Jak coś nowego odkryję ,napiszę .
Sprawdziłem u siebie :
Temperatura powietrza dolotowego 18-19 deg. Pomiar wykonany w garażu ogrzewanym po jeździe , drugi pomiar temperatury przy turbinie ( nie wiem gdzie jest czujnik ) 160 deg.
Coś mnie tchnęło.... i Ty też....Wziąłem laptopa i skaner Delphi w łapę i do Rumunki.. patrzę a tu.... czyta temperature.... Ładnie wszystko ok... Czyli wychodzi że ELM kiszka .... W życiu bym nie powiedział . .. Miałeś już tak kiedyś?
Ostatnio zmieniony przez Demolo 2020-12-15, 18:29, w całości zmieniany 3 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-16, 10:44
Demolo napisał/a:
Czyli wychodzi że ELM kiszka .... W życiu bym nie powiedział . .. Miałeś już tak kiedyś?
Norma, bywa, że niektóre dane są niewłaściwe, ale na szczęście zwykle odczyt jest zupełnie "z czapy", więc łatwo wyczaić, że coś jest nie halo. Z tym, że nie koniecznie sam ELM bo bywa, że winna jest apka na telefon- bardzo dokładnie trzeba sprawdzać ustawienia, żeby protokoły komunikacji były dedykowane konkretnie pod model i wersję silnikową samochodu. Nie wszystkie apki są tak precyzyjne.
Czasem wychodzi, że z ELM, z którego mamy brak jakiegoś pomiaru w apce na smartfonie, można jednak odczytać te pomiary na laptopie z innym programem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum