Wysłany: 2021-01-01, 15:32 DD2- niski poziom paliwa (i inne)
Witam,
(DD2, 2018, benzyna 1,6Sce, w moich rekach od sierpnia 2020)
Kończyło mi się paliwo. Podjechałem na stację. Zatankowałem 20 litrów a tu mi ciągle pokazuje, że paliwo się kończy. Na szczęście wracałem już i byłem blisko domu. Próbowałem trochę potrząsać moją Dusterka, ale to nic nie dało. Zadzwoniłem na Asisstance. Po około godzinie oddzwoniła pani z informacją od mobilnego mechanika, żeby sprawdzić za jakiś czas i trochę pojeździć, to problem powinien zniknąć. Jak nie zniknie to zgłosić się do serwisu. Troche mne to niepokoi- auto jest za młode, na dworze tylko koło zera stopni.
Mieliście podobny problem?
Auto ma niecałe dwa lata, jest jeszcze na gwarancji.
_________________ Nowy użytkownik (świeżak pierwszego stopnia)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2021-01-01, 17:10, w całości zmieniany 1 raz
Znany problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa, zdarzający się czasem w niektórych egzemplarzach. Możesz zgłosić jako pojawiający się częściej w serwisie, być może wymienią pompę i wskaźnik ale nie ma żadnej gwarancji że temat nie wróci bo to wada znana w wielu autach koncernu Renault. Pocieszający jest fakt że to tylko wskaźnik i jeśli wiesz że paliwa dolałeś to auto nie odmówi jazdy. Jeśli po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów wskaźnik nie zacznie właściwie wskazywać ilości paliwa to zatankuj do pełna - zawsze pomaga.
Mi się to zdarzyło 2 razy, gdy próbowałem zatankować pod korek (tzn. nie do pierwszego, ale drugiego odbicia). Przypuszczalnie pływak się zablokował. Poza tym ani razu. Może spróbuj następnym razem zatankować mniej, a kolejny raz tak na maksa - przynajmniej będziesz wiedział, czy to jest źródłem problemu.
Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 369 Skąd: KR
Wysłany: 2021-01-03, 00:19
Ja miałem takie coś, że po zatankowaniu do pełna nie domknąłem drzwi (mam hands free), co by nie wył alarm - żona została w aucie jak poszedłem płacić. I poziom paliwa nie wzrósł, po zamknięciu i otwarciu auta wszystko wróciło do normy. Przypadek?
_________________ miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.3 TCE 150
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2016 Posty: 204 Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-01-22, 22:53
wojtek013 napisał/a:
I poziom paliwa nie wzrósł, po zamknięciu i otwarciu auta wszystko wróciło do normy. Przypadek?
Sterownik przelicza poziom pływaka podczas uruchamiania zegarów - potem przelicza stan na podstawie spalania i odświeża go przy uruchomieniu - więc tak, przypadek - zegary zrestartowałeś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum