Marka: Renault
Model: Megane IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: Kraków
Wysłany: 2021-01-16, 11:09 Aktywacja podgrzewania lusterek Renault Megane IV
Witam,
Mam pytanie czy programem dd4all jest możliwość skontrolowania czy funkcja podgrzewania lusterek jest aktywna w samochodzie ? Pojawiły się mrozy a ogrzewania lusterek i szyby brak, bezpiecznik dobry. Brak dźwieku przekaźnika po włączeniu na panelu klimatyzacji podgrzewania szyby, ale komunikat na ekranie sie wyświetla.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-01-16, 17:22
Widać modele różnią się. Kol. ma sygnalizację włączenia ogrzewania - 1. dźwiękową (nie włącza się) i 2. na ekranie (włącza się). Ale grzania brak. U mnie jest tylko przycisk, którego włączenie powoduje podświetlenie przycisku i grzanie lusterek i tylniej szyby. Może rzeczywiście gdzieś nie styka. ddt4all raczej nie pomoże tutaj bo przecież komputer (ekran) przyjął polecenie i je wyświetla.
Wysłany: 2021-01-16, 19:51
Myślałem że moze coś w UCH jest nie zakodowane, bo sprawdzałem bezpiecznik od podgrzewania i nie ma na nim prądu. Nawet po przyciśnięciu przycisku brak reakcji na bezpieczniku.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-01-16, 20:54
deluss1 napisał/a:
Myślałem że moze coś w UCH jest nie zakodowane, bo sprawdzałem bezpiecznik od podgrzewania i nie ma na nim prądu. Nawet po przyciśnięciu przycisku brak reakcji na bezpieczniku.
No to widzisz - na kompie wyświetla że jest włączone, a "prąd" nie dochodzi do bezpiecznika (nowy symptom o którym wcześniej nie wspomniałeś). Zakładam że bezpiecznik nie jest przepalony. I masz przycisk (nowa informacja), a nie włączasz gdzieś na ekranie (wcześniej zacząłem tak myśleć). Pewnie przycisk od grzania lusterek nie podświetla się po włączeniu (nie wiadomo czy standard czy awaria). Ale uruchamia polecenie w komputerze (na ekranie) Czyli przycisk działa Dziwne Myślę że "prąd" powinien iść z bezpiecznika do przycisku i dalej - komp. i grzałki. Chyba że coś pomyliłeś z komunikatem na ekranie (nie zależy od użycia przycisku grzania lusterek), do przycisku nie dochodzi "prąd", bo prąd nie dochodzi do bezpiecznika... Albo ktoś coś robił w elektryce, albo gniazdo styków bezpiecznika zaśniedziało. Może warto wyczyścić to gniazdo jakimś sprayem do elektryki, przedmuchać. Inna możliwość - przycisk jest klawiszem przypisanym do konkretnego polecenia w komputerze. Do niego dochodzi prąd z kompa i uruchamia komunikat na kompie. Komp uruchamia grzanie. Ale styki w gnieździe bezpiecznika... Spróbuj je wyczyścić.
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2021-01-16, 22:03
Sprawdziłbym jeszcze przyciskiem odmrażania szyby wtedy nadmuch leci na szyby i odmraża tylna+lusterka czy tak działa.
U mnie jak się nie mylę tylko podświetla przycisk i nie ma kontrolki na liczniku (licznik cyfrowy)
Wysłany: 2021-01-16, 22:17
Podświetlenie przycisku jest po jego naciśnięciu ale nic się dalej nie dzieje. Postaram się sprawdzić to z tym trybem odmrażania czy działają lusterka, bo myślałem że to jedynie osusza powietrze a nie włącza od razu podgrzewania. Jak dla mnie prąd na bezpieczniku powinien być cały ale ciężko znaleźć jakieś info.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum