Czytam ten wątek ponieważ sam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was koledzy wymieniał przedni(e) fotel(e) w Dacii Duster, na jakieś bardziej wygodniejsze? Coś z dłuższym siedziskiem najlepiej i praktyczniejszą regulacją wysokości fotela...
A nie prościej dać to tapicerowi samochodowemu, on to ogarnie z siedziskami a nawet może usprawnić wszelkie regulacje?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
fotele do dusterów to ciężki temat , wymieniłem 3 z4 bo od początku roku jest ciągle to samo w allegro. Ciągle nie mogę ustrzelić fotela pasażera w skórze z grzaniem
Chciałbym wymienić fotel kierowcy, bez regulacji pionowej na taki który regulacje ma.
Czy wystarczy odpiąć akumulator, odkręcić fotel i wymienić ?
Auto jest na gwarancji, nie chciałbym jej stracić.
Poproszę o wskazówki jeżeli macie jakąś wiedzę na ten temat.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-25, 10:31
Sprawdziłbym czy poduszki powietrzne są identyczne bo jeśli w międzyczasie zmienił się producent to może być problem. Najlepiej zresztą przełożyć Twoją do nowego fotela.
to ja mam teraz inne pytanie, czy da się założyć do dustera nowego np fotele z renaulta kadjara? albo innej renówki gdzie fotel jest zdecydowanie lepszy i wygodniejszy?
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-05-26, 21:03
Codziennie jeżdżę DD2 i Kadjarem. Fotele tego drugiego nie są wyraźnie wygodniejszej od Dustera. Chyba, że ewentualnie nowa wersja Kadjara z opcją wysuwanego podkolannika. Wtedy to już jest coś.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Codziennie jeżdżę DD2 i Kadjarem. Fotele tego drugiego nie są wyraźnie wygodniejszej od Dustera. Chyba, że ewentualnie nowa wersja Kadjara z opcją wysuwanego podkolannika. Wtedy to już jest coś.
właśnie o takie coś mi chodzi, pytanie czy jest to możliwe heh
ale nawet w starszych kadjarach, siedzisko nie jest bardziej pochylone w dół w stronę oparcia niż w dusterze? bo jeśli tak to tak jak dla mnie już lepiej było by dopasować sobie pozycję za kierownicą, bo to mnie najbardziej irytuje w dusterze, po roku czasu jeszcze nie mogę się dopasować przede wszystkim do operowania pedałami. już tyle ustawień przetestowałem że masakra, i zawsze coś mi nie pasuje nawet w lagunie II nie miałem takiego problemu
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2019-05-27, 07:18, w całości zmieniany 1 raz
Chciałbym podbić temat dopasowania foteli np. Stepway do Logana 1 - tylko przód. Robił ktoś taki swap? Znając filozofię marki strzelałbym że będą pasować, ale równie dobrze rozstaw mocowań mógł przejść kosmetykę i wtedy amba.
Wolałbym uniknąć przeróbek.
Model: Logan MCV I
Silnik: 1.6 8V LPG
Rocznik: 2012
Wysłany: 2020-12-30, 21:23 Swap foteli Logan na inne - VW golf, Audi, Merc...
No to wskrzeszamy trupa - specjalnie po to się zarejestrowałem... Otóż jak wiadomo fotele w pierwszych Daciach są tragiczne i każdy chciałby je wymienić ale nie ma na co... Przetrząsając internety znalazłem rumuńskich magików robiących adaptery do foteli do Dacii pozwalające zamontować siedziska z Audi, Golfów i kilku innych marek. Napisałem, odpisali, kupiłem adaptery do Golfa, zapłaciłem 78EUR za części i wysyłkę (zakupu dokonałem latem) i dziś zacząłem montować piękne foteliki od Golfa VI (wybrałem golfa bo są w pełni manualne a w moim wehikule nie ma żadnych wiązek elektrycznych do sterowania). Na razie fotel pasażera osadzony, pasażerka zadowolona. Koszt foteli to 550 zł. Adaptery wykonane z profili grubszych niż oryginalne mocowania, śruby solidne, nie wydaje mi się, by miały być z tym jakieś problemy. Najważniejsze jest to, że nie ma żadnych spawów.
Gdyby ktoś był zainteresowany polecam zajrzeć:
Stronka: http://rdagroup.ro/profile-metalice/
Przykładowy Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eA_7vlNnMIw
Mam nadzieję, że ich pandemia nie wycięła, bo fajna opcja... Mam nadzieję, że diagnosta nie będzie się burzył przy przeglądzie... Ale wszystko wygląda zgodnie ze sztuką.
Mam nadzieję, że diagnosta nie będzie się burzył przy przeglądzie
Jeżeli adaptery mają homologację według regulaminu nr 17 EKG ONZ to na pewno nie będzie.
Jeżeli nie mają, a zauważy, że wyglądają jakoś podejrzanie, to może się wzburzyć i słusznie nie dopuścić auta do ruchu - punkty mocowania foteli i pasów muszą spełniać przewidziane normy, bo są absolutną podstawą bezpieczeństwa.
Też mam zamiar wymienić fotele w swoim Sanderusie nie wiem tylko na jakie , muszą być wygodnie regulowane w możliwych płaszczyznach ( dziadek powinien mieć wygodę jak przyśnie podczas jazdy ). Może od jakiegoś amerykańca. Filmik obejrzałem i jak to mówi a d.....y nie urywa , a może trzeba poczekać . Nie sądzę aby taki zestaw posiadał certyfikat. Ot rzemiosło i tyle , Nawet śruby do mocowania fotela dane z łbem stożkowym ( po co ) powinny być zakręcone oryginalne z łbem walec / szerokie trzymanie . Cały pic takiego adaptera to uskok w dół ,i równa wysokość dystansu , co by fotel nie leciał na boki.. Posiadając dostęp do giętarki i możliwość ,, malowania proszkowego ,, samemu można coś takiego zrobić . A czy diagnosta ogląda mocowanie foteli ? U mnie nie robił tego nigdy, przy rejestracji z van-a na osobowy to tak.
Wysłany: 2021-02-04, 00:59 Fotele z dustera II do duster I
Czy ktoś sprawdzał czy pasują fotele z 2 do 1 ?
Fotel z sandero 2 pasuje np do dustera I a kanapa jest tylko 10 cm krótsza.
Czy jakaś dobra dusza mogła by mi zrobić zdjęcie kostek pod fotelem w 2 i szyny ?
Szyna wygląda identycznie jeżeli rozstaw się zgodzi to otwory na mocowanie można nawet wywiercić.
czy ktoś już wymienił fotele przednie w dacii ? wygladaja na niebooo wygodniejsze i nie sa takie drogie widze na al. nawet < 100pln za szt.
Ktoś może sprawdzić co potrzeba do montażu foteli z peugeota 308 w dacii na podstawie tego filmiku ? Czy airbagi pasuja plug and play ? Ktos zna lepiej ruski ?
Dzięki za linka. Przeszukałem tamtego usera ale nic nie pisał o instalacji z tego co kojarzę to fotele z audi S3/a3?...
Ty coś wiesz wiecej o tej przekładce tych foteli?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-22, 20:29
corrado napisał/a:
Czy airbagi pasuja plug and play ? Ktos zna lepiej ruski
Człowiek zachwala jakie te nowe super wygodne w porównaniu do oryginałów. Konieczna przeróbka mechaniczna że względu na inny rozstaw szyn i punktów mocowania. Żadnych szczegółów elektrycznych, zauważa tylko, że te nowe mają poduszki (pewnie jego oryginały nie miały więc i tak nie podłączał)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum