Z życia wzięte - zarysowania.
2012 r. cofałem pod sklepem i gość się podłożył gruzem - dostał 350 zł i po temacie.
Zderzak wgnieciony - wyprostowany zgrzewarką.
Klapa wgnieciona - wyprowadzono za flaszkę ale i tak odprysk lakieru pozostał.
Poczekałem rok i gość zaparkował w bagażniku busem.
Nowy zderzak, hak, klapa - przy okazji malowania dopłaciłem i zrobiłem też inne elementy.
Killer King, moc przygód ;) Też tak mysle, ze im dluzej sie jezdzi tym wiecej takich.
Jeszcze dodam, że w sumie od początku jazdy dusterem sporo osób mnie zagaduje, jak auto się sprawuje "jak to jeździ?". Raz nawet inny właściel dustera :)
Ja w miarę obiektywnie zachwalam. Ale nie czaruję.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1962 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-01-18, 15:46
Ktoś okleił sobie kawałek węża od układu chłodzenia taśmą srebrną aby osłona siatkowa która jest na nim założona trzymała się na miejscu. Ma ona zapobiec, przed przetarciem się jednego z przewodów gumowych podczas eksploatacji auta - delikatnie stykają się ze sobą dwa węże i podczas pracy silnika występują drgania, które powodują właśnie przetarcie węża w tym miejscu. Ta taśma trochę razi w oczy, odkleił bym ją i zastosował taśmę parciana.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1962 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-01-18, 22:04
miela napisał/a:
dudu$, dzięki! Tak zrobię albo poczekam 2 tyg. do przeglądu i to zgłoszę. Ale to chyba fabryczne rozwiązanie? Bo ja teg nie robiłem.
fabrycznie to jest ta osłona siatkowa a nie taśma srebrna. Może w ASO jakiś janusz to zrobił. Mam już 4 dacię w tym druga z silnikiem 1.6 Sce i w żadnym z tych aut nie było takiego rozwiązania ze srebrną taśma. Ten siatkowy patent stosowany jest i w lepszych markach.
Poniekąd trochę zazdroszczę Jak kupowałem auto, to chodziło mi 4x4 po głowie, ale przy Vitarze trzeba było uiścić sporą dopłatę, a Dustera jakoś ostatecznie nie wybrałem. A też czasem zaglądam zimą w góry i to nawet na nieodśnieżane drogi.
Dziś napęd 4x4 zrobił się już niestety istną drożyzną.
Fakt, jak prównuję dzisiejsze ceny, to te 61k, które zapłaciłem nie wydaje się zbyt dużym wydatkiem. Teraz druga (i kawałek) zima z dusterem i jeśli mieszka się w górach lub nieopopdal, to napęd daje sporo komfortu. Mam do domu kawałeczek stromego podjazdu, na którym każde auto z napędem na jedną oś zimą się poddaje. Do tego kilkadziesiąt metrów od asfaltu i nieszczególnie przejmuję się, czy jest odśnieżone. Po prostu jadę, co przy poprzednim aucie (fabii) nie było takie proste. Na takie warunki duster jest świetny.
Zeszłej i tej zimy robiłem testy 2WD/AUTO/LOCK - ten sam kawałek na 2WD nie idzie, na AUTO bez problemu. Więc napęd robi różnicę.
Nie jestem jakimś typem ryzykanta, jeżdżę pewnie za bardzo asekuracyjnie, ale parę razy sprawdzałem jak duster radzi sobie w głębszym śniegu pod górę. Tak po prostu. Póki co nuda, nic się nie dzieje. Zawsze jedzie :)
Przed ostateczną decyzją też rozważałem vitarę, nawet mi się bardziej podobała - jeździ koło mnie bardzo ładna pomarańczowo-biała - ale jednak cena 2 lata temu zaczynała się chyba od 65k za "golasa".
_________________ Duster 1.6 SCe 4x4
Ostatnio zmieniony przez miela 2021-01-22, 23:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum