Jeśli pytasz o filtr powietrza: niekoniecznie już trzeba było, bo tym razem mało jeździłem w terenie, ale nie wyglądał jak nowy. Niemniej, będę wymieniał razem z wymianą oleju, czyli co 15 tys. km.
Ostatnio zmieniony przez piku 2020-08-28, 13:39, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2020-08-28, 13:57
Potwierdzam. Sklep Moto-Dynamic działa sprawnie. Kupowałem tam przed tygodniem olej i filtr oleju oraz świece bo po przeczytaniu kilku wątków w tym temacie jednak się zdecydowałem na wymianę świec mimo, że przebieg mam dopiero około 46 tysięcy km.
Byłem dzisiaj na wymianie oleju w niezależnym warsztacie bo już za kilka dni kończy mi się 5 letnia gwarancja - koszt wymiany oleju i sprawdzenie płynów 60 zł.
Za trzy świece w M-D zapłaciłem 126 zł. Za wymianę świec też policzą 60 zł, ale to zrobię za tydzień. W ASO by pewnie zaśpiewali coś około 500 zł ;)
Od razu po wymienia oleju podjechałem na stację diagnostyczną zrobić przegląd okresowy no bo już niestety po 5 latach trzeba będzie się tam fatygować co roku. Żadnych zastrzeżeń ze strony diagnosty co do stanu Daćki po 46 tysiącach km
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2020-09-14, 19:37
franius napisał/a:
Wymiana świec to 30zl w ASO ale same świece to 200
Tyle płaciłem w czerwcu
Generalnie robocizna jest ok ale przycinają na częściach
Co ASO to inna polityka
Mnie w zeszłym roku wycenili 4 przegląd w Rybniku wraz z wymianą świec na 1400 zł. Odejmując tak orientacyjnie kwotę za przegląd z ich materiałami ok. 800-900 zł to za wymianę świec policzyliby sobie coś około 5 stówek
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2020-09-14, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie niedawno ustaliłem termin pierwszego przeglądu i dostałem kosztorys:
- serwis 525 brutto
- wymiana filtra kabinowego 31 brutto
- filtr przeciwpyłkowy 65 brutto
razem koszt: 621 zł.
Wie ktoś co obejmuje serwis jakie czynności wykonuje bo chciałbym się przygotować np. opróżniając samochód ze swoich rzeczy gdyby było np. mycie/czyszczenie itp..
Dawno jak miałem Astrę II to musiałem na serwis "czysty" jeździć bo sprzątali wewnątrz.
Ostatnio zmieniony przez Killer 2021-01-24, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Razem ze swoim autkiem dostałem poza instrukcją obsługi coś co się nazywa "Karta Przeglądów i Gwarancja". Zwykła kartka A4 wydrukowana, opieczątkowana i podpisana.
Znajduje się na niej tabelka z wymienionymi czynnościami serwisowymi robionymi przy poszczególnych przeglądach.
Oczywiście mycia wymienionego tam nie ma. To już dobra wola/podarunek promocyjny od ASO.
Ps.
Ja na swoim przeglądzie na mycie się załapałem
Ostatnim razem jak sprawdzałem, to w ASO Renault było standardem przy wizycie trwającej powyżej 2 godz. - ale to była "usługa gratis" od ASO, a nie część przeglądu.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-25, 12:11
W RRG, w Peugeocie i w Oplu zawsze myli na przeglądzie, z jednym wyjątkiem na Jerozolimskich, jak przegląd w sobotę zrobiłem, bo wtedy nie ma połowy pracowników. Od tej pory nie robię przeglądów w soboty i kij z myciem, ale nie ma elektryka, kogoś tam jeszcze.. więc później jakby coś trzeba było poprawić, musiałbym drugi raz przyjechać, a to mi się nie uśmiecha
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-25, 13:35
Jak dotąd miałem tylko 3 przeglądy gwarancyjne w dwóch warszawskich ASO RRG, ale nigdy mnie o mycie nie pytano i nigdy auta (na szczęście) nie umyto. Nie wiem, może dlatego że obsługa wypada mi w grudniu? Poza tym zawsze jadę czystym samochodem, żeby przy odbiorze wypatrzyć ewentualne uszkodzenia lakieru...
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2021-01-26, 08:38
Killer napisał/a:
Właśnie niedawno ustaliłem termin pierwszego przeglądu i dostałem kosztorys:
- serwis 525 brutto
- wymiana filtra kabinowego 31 brutto
- filtr przeciwpyłkowy 65 brutto
razem koszt: 621 zł.
Przegląd po roku gdzie nie robią niczego kosztuje 525zł brutto bardzo drogo chyba ze w tej cenie masz wymianę oleju i filtra w silniku? Gdzie robisz w jakim serwisie na Śląsku?
Przegląd po roku gdzie nie robią niczego kosztuje 525zł brutto bardzo drogo chyba ze w tej cenie masz wymianę oleju i filtra w silniku? Gdzie robisz w jakim serwisie na Śląsku?
Jaworzno - Pietrzak.
Ogólnie jestem zadowolony bo wraz z dolewką płynu chłodzącego i polerowaniem dwóch zatartych miejsc i myciem tylko 617 brutto.
Dostałem na maila wycenę 1 przeglądu po roku od Autospektrum Wieliczka.
Mam swój filtr kabinowy (oryginał Renault koszt 40 zł).
Do tego zażyczyłem sobie wymianę oleju (olej mój tak samo jak filtr oleju i podkładka oczywiście olej Castrol RN17 a filtr oryginał = zapłaciłem na alle... całe 130 zł)
Koszt całkowitej usługi = 232 zł...
Czyli cały przegląd po roku obskoczę w 400 zł (brutto oczywiście)
ps.
to wycena jeszcze przed naliczeniem rabatu. Mam u nich chyba 5%, bo serwisuję tam już 3 Dacię...
Dostałem na maila wycenę 1 przeglądu po roku (...)
Mam swój filtr kabinowy (oryginał Renault koszt 40 zł). Do tego wymianę oleju (olej mój tak samo jak filtr oleju i podkładka oczywiście olej Castrol RN17 a filtr oryginał = zapłaciłem na alle... całe 130 zł) Koszt całkowitej usługi = 232 zł... Czyli cały przegląd po roku obskoczę w 400 zł (brutto oczywiście)
Ot, spryciarz, oszczędza na filtrze powietrza...Ten koszt usługi potraktuję jako referencyjny (w Lublinie nie słyszałem chyba o tak tanim przeglądzie..., ale ja zawsze wymieniam wszystkie filtry, co dodaje trochę kosztów), gdy pojadę z Rumunką na przegląd po 30 tys. km
filtr powietrza nie jest obowiązkowy na I przeglądzie gwarancyjnym ;)
Mam kupiony, ale nie wymieniam, bo przy 7000 km przejechanych raczej nie zdążył się zapchać...
Do tego jego wymiana jest tak prosta i szybka, że szkoda w ASO płacić choćby 10 zł...
filtr powietrza nie jest obowiązkowy na I przeglądzie gwarancyjnym ;)
(...) nie wymieniam, bo przy 7000 km przejechanych raczej nie zdążył się zapchać...
Do tego jego wymiana jest tak prosta i szybka, że szkoda w ASO płacić choćby 10 zł...
no ja swojego dusterka planuję potraktować mega nieoszczędnie tzn. wymienić mu filtr oleju i olej po 300km, a następnie po 3kkm, a później to już max 15kkm - mam nadzieję, że odwdzięczy się mi bezawaryjną pracą...
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2021-02-22, 20:31
a ja patrzę na wycenę i poza własnymi materiałami zastanawiam się czy nie mogę sam wymienić filtra powietrza i kabinowego ;)
Jak się taka wymiana ma do gwarancji??
Filtr powietrza to sekunda a kabinowy pewnie jak w dacii logan - max 15 minut.
Przy 60tys nie sprawdzają chyba klimy? W sensie czynnik roboczy itp?
Zastanawiam się ile by wyszło ozonowanie klimy bo w sumie 2 latka + sprawdzić czynnik roboczy.
Ostatnio zmieniony przez Nikita_Bennet 2021-02-22, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2021-02-23, 15:45
W zeszłym miesiącu za ozonowanie przy okazji przeglądu w ASO zapłaciłem 90,00 zł. Stwierdziłem, że jak kupię ozonator to zwróci się po 5-6 latach i chyba na przyszły rok zrobię tą operację sam.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2021-02-24, 09:40
Fajne ceny jak w Wieliczce 230zł 1 przegląd a post wyżej w Jaworznie za to samo ktoś zapłacił 600zł i bez wymiany oleju pierwszy przegląd.
Jak takie są ceny to z Katowic a tym bardziej z Jaworzna bardziej opłaca się jechać do Wieliczki na przegląd.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-25, 13:38
Nikita_Bennet napisał/a:
Zastanawiam się ile by wyszło ozonowanie klimy bo w sumie 2 latka + sprawdzić czynnik roboczy.
Po 2 latach? Nadgorliwość gorsza od faszyzmu
Niektórzy ozonowanie robią i parę razy w roku... jak lubią... Ja nie robiłem tego nigdy (klimę miałem od 2006r do teraz). A czynnik w poprzednim samochodzie, tak "pro forma" sprawdziłem dopiero po 10 latach. A klima działała i działa nadal... Pewnie w Dacii tak już nie będzie, ale i tak zabawa z czynnikiem już po 2 latach to moim zdaniem za wcześnie. No chyba, że klima Ci niedomaga.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-25, 14:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum