Jeszcze dla kol.Jurka podpowiedz. Sprzęgło nie slizga , prawidłowo działa /sprawdzone przez technika./ Objaw to szarpanie na zimnym , na podjeżdzie pod wzniesienie .Coś w rodzaju wybitych poduszek na silniku. Co sugerowalem w aso. Ale mnie wyśmiali. Wszystko trwa do momentu zagrzania tarczy. Bywa że przy dobrym kontakcie z podłożem ma się wrazenie początku nauki jazdy .Na śliskiej powierzchni zrywa kontakt z podłożem. /kontrolki asr swiecą na moment/ Potem problem zanika. Powtórzę odbyłem jazdę jako pasażer obok technika serwisu , który to potwierdził.
No koledzy wracam do tematu. Jest odpowiedz.Negatywna .Sprzęgło to częśc eksplaatacujna .I nie podlega wymianie gwarancyjnej. Na dodatek odpowiedż centali to .Samochód wskutek zgłoszonej usterki nie zagraża niebezpieczenstwa użytkownikowi. A sprzegło co do zasady tak może sie zachowywać. Jak zroumiałem jest to normalne zachowanie tego elementu.Mam na myśli tarczę sprzegła. Dodatkowo serwis moze wymienić elementy ale za odpłatnoscią .A i tak nie daje gwarancji na zachowania po ich wymianie. Taki wpis miałby się pojawić w gwarancji wymienianych cześci.Najprościej ,,Mogę wymienic to szesć razy i nic to nie da. Tak to działa i już. Na pytanie czy ktos miał taki problem odpowiedż brzmi nie. Jednak zdarzył się klient który dwukrotnie wymieniał tarcze po 2500 i 3500. Tu podobno chodziło o nieprawidłowe użytkowanie. Teraz płęta .Czy bujać sie tym do końca .Odpuścić i porzucić temat . Czy walczyć z molochem. Chce auto oddac w rozliczeniu .Ciekawy jestem czy historia moich zgłoszen bedzie w tym przeszkadzała . Powoli jakos wyrabiam sobie opinię o tej firmie. Tyle mam do napisania.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 946 Skąd: EL
Wysłany: 2021-02-11, 18:57
Pójdź na konsultacje do RPK, albo do prawnika biegłego w sprawach roszczeń gwarancyjnych. Rzecznik po zapoznaniu się z problemem i sprawdzeniu dokumentów, którą gromadziłeś od 3 lat w tej sprawie, powie co robić, czy jest jakaś szansa.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1973 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-02-11, 19:11
Pewnie wadliwe są tłumiki drgań w tarczy sprzęgła czyli cała tarcza jest wadliwa. Niestety ale nic nie wskurasz. N razie jeździj i jak sam mówisz oddaj auto w rozliczeniu. Gdyby ktoś próbował Tobie wmówić w serwisie że masz uszkodzone sprzęgło mów że przecież od nowości zgłaszałem ten problem i zawsze mówili że jest wszystko ok wiec według Ciebie też jest wszystko w porzadku i niech nie szukają dziury w całym. Co do samego serwisu już chyba 3 razy zostalem sam z problemem w swoim aucie więc niestety ci oszuści z ASO działają zawsze na niekorzyść konsumenta i dla centrali słowo tych partaczy tam pracujących jest najważniejsze
Tak zrobię . Dobra opinia powoli sie konczy . Prawnie nie mam szans . Wiele ludzi tak mi odpowiada. Przestroga dla tych co myślą , że masz gwarancję to spisz spokojnie. Nic bardziej mylnego.
Masz na liczniku zaledwie 14 tysięcy, czyli tyle co nic.
Krystian67 napisał/a:
Wszystko trwa do momentu zagrzania tarczy.
Wyjaśnij.
Powiedz mi tak. Czy szarpanie jest absolutnie zawsze na zimnym czy jest to zależne od temperatury powietrza?
Krystian67 napisał/a:
A sprzegło co do zasady tak może sie zachowywać. Jak zroumiałem jest to normalne zachowanie tego elementu
Niestety ale wygląda na to, że tak.
To o czym piszesz czułem w wielu autach. W demówkach w zasadzie każde którym jechałem, jeśli było zimne, to szarpało przy puszczaniu sprzęgła.
Teraz co może być przyczyną:
1. 14 tysięcy to przebieg niemal zerowy. Sprzęgło mogło się jeszcze nie dotrzeć. Na nowym sprzęgle zawsze nieco szarpie. Kierowcy głównie twierdzą że to ich wina, bo muszą zmienić nawyki, ale to nie do końca prawda.
2. Zabrudzona tarcza. Nie szkliwo, bo na szkliwie to sprzęgło się ślizga. Tu masz coś, co klei tarczę i nie pozwala na ślizganie. Olej? Skondensowana wilgoć? Po lekkim przypaleniu powinno się uspokoić.
3. Tłumiki. Na zimno nie tłumią tak dobrze jak na ciepło.
4. Tarcza uszkodzona mechanicznie.
Ja przez 20 tysięcy miałem podobny problem. W zasadzie do pierwszego poważnego przypalenia sprzęgła. Problem zniknął i od 15 tysięcy się nie objawił.
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-02-13, 14:19
Poważnie? To "z nowości" mi samochód szarpał w pierwszym roku Myślałem, że na pierwszym przeglądzie (15kkm) poszła jakaś aktualizacja softu i objawy zelżały. Ja to postrzegałem jako problem z dawką paliwa - nie sprzęgłem (choć szarpnięcie (jedno) było zaraz po zmianie biegu), a z czasem (?20-30kkm) ustąpiło zupełnie (ASO już nie dotykało samochodu). Na zimnym bardziej zauważalne było, ale na ciepłym też to czułem.
Ostatnio zmieniony przez Kauris 2021-02-13, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Co zamontujesz będzie dobre, Sachs to dobra marka. Ogólnie nie ma co oszczędzać na częściach bo robocizna jest droga, dobrze zrobić raz, a porządnie, dlatego dobrze jest zlecić wymianę uszczelniacza na wale i na wałku sprzęgłowym.
odniosę się do tematu
podobne pytanie zadawałem ciut wcześniej , tez miałem problem z tzw. "skakaniem " podczas ruszania , gdy na zimnym silniku ruszam z pierwszego biegu i wrzucam bieg nr. 2 następuje jakby zatrzymanie silnika szarpnięcie i potem jest wszystko dobrze .
więc przed jazdą rozgrzewam ciut silnik na postoju , być może przyczyną tego jest wielka dawka paliwa przy ssaniu i gdy ruszam występuje jakby zalanie silnika paliwem i jego zatrzymanie, może się mylę .
Ostatnio zmieniony przez laisar 2021-03-01, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
No to witaj w klubie. Ja jestem po jeżdzie z technikiem. On stwierdził sprzęgło. I tak ten typ ma. Mogę zlecić wymianę na mój koszt , ale i tak moze byc to samo. To nie moje słowa. Mój skacze od początku. Aktualizacja po drodze do nowszego softu, która tylko podniosła zużycie paliwa. A zeby nie nabawić się nerwicy postanowiłem sobie tymczasowo odpuscić. Mam czas do grudnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum