Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
lpg fabryczne naprawa/wymiana
Autor Wiadomość
mikser 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 LPG
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2021-04-24, 16:06   lpg fabryczne naprawa/wymiana

Witam serdecznie,

Muszę przyznać, że fabryczne LPG jest założone chyba tylko po to, by mieli na czym kasę w ASO zbijać, ale do rzeczy.

Z lpg fabrycznym problemy nie od dziś ale no jakoś to trybiło...do stycznia, gdy znowu check engine, autem trzęsie, że kręgosłup mi pada od drgań siedzenia.

Pojechalem raz....geniusze....wymienili świece...oczywiście efekt zero. Drugi raz podjechałem:
- wymiana czujnika ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym+ czyszczenie i przyuczenie przepustnicy.
- zalecana regulacja luzów zaworowych, wyciek oleju z pokrywy zaworów, w przypadku ponowienia defektu wypadania zapłonu do kontroli cewki zapłonowe i przewody, do kontroli clip po przejechaniu ok 1000 km.

No i teraz ja się na tym kompletnie nie znam. Czy to można wymienić bez ingerencji w komputer? Nie mam zamiaru płacić znów kilkuset złoty za gó....ą robotę ASO. Objawy auta są takie jak napisałem czyli drgania minimalne ale upierdliwe falowanie plus w momencie dodawania gazu często jakby coś trzymało obroty i nie pozwalało im pójść dalej. W końcu puszcza, ale zwykle kończy się do check engine. Skutek. Prawie nie jeżdże, tyle co do pracy na benzynie, która chodzi bardzo dobrze.
Czy to co wymienili w raporcie to rzeczywiście gaz? Bo jak część wspólna to tak jak mówię raczej niekoniecznie bo na benzynie chodzi super.

Czy jest na terenie Łodzi jakiś magik poza ASO, który może się w razie czego w ten zakodowany komputer wbić? A jak nie...to jaki byłby koszt zmiany instalcji <przecież trochę części działa>, więc byłoby taniej i kto by się tego w Łodzi mógł podjąć?

pozdrawiam,

keisyzrk 

Marka: dacia
Model: duster 4x2
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2015
Wysłany: 2021-04-24, 16:37   

Sterownik jest zablokowany i tylko aso Ci zostaje.
Zajrzyj na Lpg-forum ;) myślę że tam Ci coś doradzą;)

Marrtin 

Marka: inna
Model: inny
Silnik: inny
Rocznik: 2023
Wysłany: 2021-04-25, 05:19   

ASO to wymieniacze, nie mechanicy którzy naprawiają samochody.
Możliwe, że:
1. Wtryski od LPG kwalifikują się do wymiany (jaki masz przebieg?)
2. Któraś z cewek zapłonowych nie domaga i przez to wypada zapłon.
3. Coś co możesz zrobić sam zanim cokolwiek wymienisz: Odepnij akumulator na noc, na drugi dzień podłącz, przejedź się na samej benzynie około 20 kilometrów korzystając z jak najszerszego zakresu obrotów (po rozgrzaniu silnika). Później przejedź się na LPG i zobacz czy pomogło.
4. Jeśli masz dostęp do CLIPa (może ktoś z naszego forum mieszka niedaleko Ciebie i posiada) sprawdź błędy, kiedy kolejny raz to szarpanie i trzymanie za zderzak wystąpi.
5. Możesz podjechać do warsztatu zajmującego się LPG i powiedzieć, że szarpie Ci na LPG i czy jest szansa na podmienienie wtrysków aby sprawdzić czy to nie one. Czasem mechanicy od LPG posiadają zestaw na podmiankę. Jeśli okaże się, żę to one - po prostu podmień same wtryski. Z tego co pamiętam w oryginalnej instalacji jest Listwa Wtryskowa Valtec.

mikser 

Model: Sandero
Silnik: 1.2 LPG
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2021-04-25, 08:16   

Przebieg około 130k ale wtryski to już chyba trzeci zestaw, więc nie sądzę. Najchętniej bym "nadpisał" instalcję, bo Dacia na PB śmiga równo...Czy ten warsztat z wtryskami musi wiedzieć co to Landi? Czy wystarczy dowolny?

Dzięki za podpowiedzi :)
Do CLIPa niestety dostępu nie mam, ale jakby był ktoś chętny to Łódź Górna, parking strzeżony. Odwdzięczę się w płynach :)

Zbyniusz 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Sce
Rocznik: 2017
Wysłany: 2021-04-25, 09:44   

Link o Valtek: https://lpgmasters.pl/wtryskiwacze-valtek-czerwone-cz-2/

Ja mam nie orgynalny BRC i bez problemow.

Fruxo 

Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2021-04-25, 11:00   

ja chcesz jeszcze dacią jeździć to znajdź na lpg forum zakład wtryski komputer zakładają nowy koszt ok 2000 zł

Marrtin 

Marka: inna
Model: inny
Silnik: inny
Rocznik: 2023
Wysłany: 2021-04-25, 11:09   

mikser, ja mam jednego zaufanego gazownika - http://cargazmikulski.com/, ale jest on w okolicach warszawy. jakąś godzinę drogi od Ciebie.
Proponuję Ci - zadzwoń, opisz problem, poweiedz co było do tej pory wymieniane i zobaczymy czego się dowiesz.
Auto pewnie i tak masz już po gwarancji więc nie jesteś uwiązany do ASO.
Tak luźno sobie myślę, że skoro na Benzynie nie masz żadnych błędów i problemów + wtryski masz wymienione to wina może leżeć też w uwalonym sterowniku Landi.
Problem tego sterownika (nr części 770301101) jest taki, że chyba nawet w ASO nie wiedzą jak go odczytać bo jest zablokowany.
Być może aby pozbyć się problemów warto pomyśleć nad wymianą sterownika, wtrysków na coś lepszego i popularniejszego.

eastcowboy 

Marka: *
Model: *
Silnik: *
Wysłany: 2021-04-25, 19:13   

Marrtin napisał/a:

Problem tego sterownika (nr części 770301101) jest taki, że chyba nawet w ASO nie wiedzą jak go odczytać bo jest zablokowany.

An Elm 327 and normal diagnostic software are sufficient to read the LPG DTC error code.

Odpowiedz do tematu