Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 53 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2009 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-06-08, 22:00 popiskiwanie podczas jazdy
Cześć,
nie zauważył nikt u siebie w silniku 1.6 Sce takiego dziwnego popiskiwania podczas dodawania gazu lub utrzymywania pewnej prędkości?
Dzisiaj wracałem sobie z pracy, mając otwarte okna usłyszałem, że podczas przyspieszania czyli głownie operowania pedałem przyśpieszenia usłyszałem że mój Duster 1.6 Sce wydobywa z siebie piski. Piski te słychać tez podczas utrzymywania pewnych obrotów. Na początku myślałem, ze może to przepustnica bo ona piszczy zawsze po włączeniu zapłonu i piski są podobne ale to nie to. Podczas biegu jałowym nic nie słychać wiec samemu niestety nie jestem w stanie zdiagnozować czy coś gdzieś piszczy w okolicy paska wielorowkowego ale tam raczej tez nie ma co. Dacia przyoszczędziła i nie dała nawet napinacza z rolka jak jest w Oryginalnym nissanowskim silniku. Łożyska alternatora objawiają sie innymi dźwiękami. Na zakończenie dodam, ze auto ma 53tyś km.
Marka: Dacia / MG
Model: Logan II / ZS III
Silnik: 0.9 TCe Easy-R / 1.5 Hybrid+
Rocznik: 2016 / 2025
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 255 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-06-15, 17:18
Nie lepiej nagrać i wrzucić na youtube ? tak tylko mówię że opisywanie dźwięków słowami jest dość trudne i każdy to sobie w głowie nieco inaczej tłumaczy. Oczywiście jakość mikrofonu będzie tutaj dość ważna.
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 53 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2009 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-06-15, 20:50
franius napisał/a:
Nie lepiej nagrać i wrzucić na youtube ? tak tylko mówię że opisywanie dźwięków słowami jest dość trudne i każdy to sobie w głowie nieco inaczej tłumaczy. Oczywiście jakość mikrofonu będzie tutaj dość ważna.
Gdyby było to tak łatwe to na pewno bym nagrał ale ostatnio autem jeżdżę praktycznie sam i nie dam rady nagrać tego pisku, poza tym dyktafon w telefonie jest tak czuły że wychwyci wszystkie inne dźwięki ale nie ten co trzeba a najlepiej ten pisk słychać za oknem a tam zagłuszy go dźwięk pracy silnika i pęd powietrza. W czwartek jadę do ASO, pewnie jak zwykle będą wmawiać że oni nic nie słyszą i skończy się zakupem do testów używanej przepustnicy a jak to nie pomoże to kolektora ssącego itp. aż nie rozwiąże problemu
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2021-06-16, 14:28
Miaøem kiedyś pisk w pewnym zakresie obrotów. Długo nie mogłem dojść co to. Powodem był słabo odpowietrzony układ chłodzenia. To było w fiaciku Uno. pozdr
Wysłany: 2021-07-09, 20:37
Zauważyłem że u siebie po wymianie przepustnicy na używana za 200zl pisku podczas przyspieszania zniknęły, czasem występują podczas zmiany biegów ale uznałem że TTTM bo nie jest to w ogóle odczuwa i upierdliwe
Witajcie.
Przeszukiwałem forum w celu znalezienia pomocy i trafiłem na ten temat. Chciałbym go odświeżyć.
Mam takie same objawy, jak opisał dudu$.
Przy operowaniu pedałem gazu słychać dźwięk jakby piszczenie/świszczenie. Pojawia się przy ruszaniu, a potem w zakresie obrotów od 2000 do 3000. Dużo jeżdżę autostradą i jak utrzymuję prędkość w okolicach 100-110 km/h to słychać to praktycznie cały czas.
Objaw występuje również podczas jazdy na tempomacie, więc nie zależy tylko od pedału przyspieszenia.
Na postoju, przy odpalonym silniku tego dźwięku nie słychać. Ewidentnie występuje przy jeździe i obciążeniu silnika. Dodam tylko, że przy przyspieszaniu z "gazem do podłogi" dźwięk nie jest słyszalny, ale jak się trochę gaz odpuści i silnik pracuje w zakresie obrotów jw. to znowu wraca.
Zgłosiłem ten fakt przy okazji wymiany oleju w ASO, ale olali temat i winę zrzucili na świst powietrza w kolektorze.
Stąd moje pytanie czy w Waszych silnikach 1.6 SCe jest tak samo??? Czy ten typ tak ma? Bo naprawdę doprowadza mnie to już do szału i chciałbym to wyeliminować.
Może ktoś ma jakiś pomysł skąd może pochodzić ten odgłos?
Dodam, że samochód aktualnie ma przejechane ok. 105 000 km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum