Mam gorszy problem nie działa światło przeciwmgielne z tyłu tak jakby nie dochodziło zasilanie do żarówki ,kontrolka na desce się świeci a żarówka ni hu hu.
tak jakby nie dochodzi czy po prostu nie dochodzi ? zmierzyć i jak nie bedzie
zasilania to ewentualnie sprawdzić bezpiecznik : F20 - 7,5A - Bezpiecznik: światła przeciwmgielnego tylnego (światło lewe tylne 173)
Patrzyłem miernikiem i zasilanie nie dochodzi do tej żarówki ale kiedyś działała jak ta lala coś nie bangla z tym
W najbliższych dniach poszukam co jest grane bo na przeglądzie będa się czepiać no i tez dla mojego i wszystkich bezpieczeństwa żeby działało to cudo
Ostatnio zmieniony przez Lordi 2019-06-19, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Pomiędzy skrzynką bezpieczników a kostką tylnej lampy (z którą też czasem bywają problemy) jest jeszcze do sprawdzenia złącze na podłodze koło progu od strony kierowcy - przeciwmgłowe tylne to pin nr 3.
Sprawdzałem tą kostkę wygląda jak nowa zero wilgoci pod wykładziną wygląda jakby nawet nie było zasilania .A hak jak najbardziej posiadam z jakimś dziwnym gniazdem co szukać w tym haku ? gniazdo nie pasuje do przyczep z wypożyczalni.
foto kostki pod wykładziną
mały edit kiedyś pamiętam miałem problem z kontrolką na desce przy hamowaniu lekko żarzyła się kontrolka od przeciwmgielnych ale działała żarówka i wszystko było ok teraz się nie żarzy
dawno nie używana bo mgieł raczej nie było ale jest problem .
Ostatnio zmieniony przez Lordi 2019-06-20, 20:02, w całości zmieniany 1 raz
Żarówkę sprawdzałem 3 razy podmieniałem na inną nową i nic szukam dalej może kiedyś znajdę usterkę a jak nie to do elektryka i już.
Sprawdzałem jeszcze raz tą kostkę pod wykładziną od strony kierowcy - do kostki do pinu nr 3 od strony bezpieczników wchodzi kolor fioletowy, po połączeniu kostki ze sobą wychodzi kolor czarny: brak napięcia
Kontrolka przeciwmgielnych świeci się, po wyjęciu bezpiecznika - nie świeci czyli bezpiecznik dobry, niby wszystko ok a w przewodzie zasilania brak ręce opadają. Jakieś pomysły? Mnie się już skończyły.
do kostki do pinu nr 3 od strony bezpieczników wchodzi kolor fioletowy, po połączeniu kostki ze sobą wychodzi kolor czarny: brak napięcia
To nie ta kostka - są dwie koło siebie i do tej, przez którą przechodzi zasilanie tylnego przecimgłowego, wchodzi do pinu 3 przewód biały, a wychodzi łososiowy.
Kurcze faktycznie laisar masz rację są dwie kostki na początku nie zauważyłem uparłem sie na jedna nawet dałem foto okazuje się że to była kostka od czujników ABS dlaczego ano dlatego że jak przekręciłem kluczyk odpiąłem kostkę to kontrolka ABS świeciła się .A ta druga jest na wysokości słupka między drzwiami ale tam się dostać to trzeba mieć ręce dziecka beza nich to rozbiórka bocznego plastiku się kłania .jak tylko tam się dostanę dam znać.Kurna patrzyłem tyle razy a tej kostki nie widziałem ech.
Zrobiłem tak jak napisałeś wszystko rozmontowałem dostałem się do tej kostki po środku słupka ,sprawdziłem przewód jest faktycznie biały i łososiowaty napięcie dochodzi do kostki hurrra
To już coś.dalej na krótko sprawdziłem filmik z tego
Jedziemy dalej na końcu kostki w lampie napięcia brak na łososiu,doszedłem co jest grane w końcu:
po drodze w bagazniku jak wychodza przewody i ten łososiowaty jest zlutowany z szarym .Szary idzie gdzieś na dół .Okazuje się że idzie do gniazda zasilania przyczepki koło haka i z powrotem wraca do wtyczki lampy przeciwmgielnego ale z powrotem napięcia brak.Im teraz w tym gniezdzie u dołu jest jakiś dzinks który po podłaczeniu wtyczki przyczepki wciska się i wyłacza napięcie i to tam jest włśnie przyczyna.Odciołem ten szary i zlutowałem razem ze sobą przewody łososiowe w bagażniku .Wszystko gra.zasilanie z powrotem jest.fotki
No fakt miałeś rację ale nie wiedziałem jakie przewody tam szły niestety tego gniazda nie da się rozebrać bez uszkodzenia lub rozwalenia śruby złom. Ale szacun za to 👍
Wysłany: 2021-07-25, 12:21 Tylne przeciwmgłowe nie świeci - Logan II 2013
Logan II 1.2 16V benzyna z 2013 r.
Nie świeci tylne przeciwmgłowe:
- na desce rozdzielczej po przekręceniu manetki od świateł przeciwmgłowych wyświetla się kontrolka, najpierw przednich świateł przeciwmgłowych (które faktycznie świecą), po dalszym przekręceniu manetki na pozycję tylnych świateł przeciwmgłowych zapala się kontrolka tylnych świateł przeciwmgłowych ale fizycznie światła nie świecą,
- sprawdziłem żarówkę - wygląda na dobrą ale dla spokoju podmieniłem na nową, nie dało to żadnego rezultatu,
- sprawdziłem bezpiecznik - jest w porządku.
Poradźcie koledzy czy można jeszcze coś chałupniczo sprawdzić, nie rozbierając przy okazji połowy samochodu?
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2021-07-25, 12:42
Sprawdź napięcie na bezpieczniku ...i oczywiście w gnieździe żarówki. Jeśli na bezpieczniku brak to winę może ponosić przekaźnik lub jego sterowanie z manetki - chyba, że manetka włącza cały obwód wówczas przekaźnika może nie być.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum