mam pytanie odnośnie demontażu fabrycznych kołpaków 5-ramiennych w Sandero 2 Stepway. Czy do demontażu trzeba odkręcić śruby, czy po prostu wystarczy je z wyczuciem szarpnąć i same zejdą? Nie chcę ich połamać, dlatego pytam.
Nigdy nie zdejmowałem kołpaka w celu dopompowania opony (jak widać na załączonym zdjęciu jest taka możliwość). Faktycznie wystarczy szarpnąć - tworzywo jest dobrej jakości i lekko elastyczne - raczej nic nie połamiesz. Swoją drogą gdyby śruby zabezpieczały kołpak to by ich tak nie kradli. Wiem coś o tym z poprzedniego Sandero... :(
Rzeczywiście kołpaki siedzą dość mocno , wyglądają dość efektowni jednak zgubiłem jedną i chętnie od kogoś odkupię . I dlatego pozostałe zabezpieczyłem nakładając na każdą śrubę gruby oring .Nie jest to mocne ale łudzę się że nie zgubię następnego.
no właśnie zainteresował mnie ten temat bo pewnie fabryczny do tanich nie należy...Nie widziałem samej felgi strukturalnej bez kołpaka i pytanie czysto hipotetyczne co i jakie inne mogą pasować. Znając moją żonę zgubi na pierwszej dziurze.....
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3966 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-08-23, 09:23
uno0 napisał/a:
Nie widziałem samej felgi strukturalnej bez kołpaka i pytanie czysto hipotetyczne co i jakie inne mogą pasować. Znając moją żonę zgubi na pierwszej dziurze....
To wcale nie jest tak łatwo ją zgubić, o wiele łatwiej stracić ją w wyniku kradzieży Ja jeżdżę mnóstwo po drogach gruntowych, kamienistych, różnych "tarkach" odciśniętych po pojazdach gąsienicowych i przez prawie 4 lata żaden kołpak nawet nie zamierzał się odmeldować.
Wątpię aby dało się podpasować inne niż fabryczne kołpaki, bo kołpak musi idealnie grać ze "szprychami" naszej felgi strukturalnej i otworami na śruby. No chyba że nie zależy nam na tym żeby zachować przejrzystość koła, to wtedy na pewno da się dobrać coś, co będzie pasowało na wcisk i zamaskuje całą felgę. Tylko jak to będzie wyglądało...
Zgadza się .To ładnie dopracowane kołpaki. Na tyle przypominają alu felgę że diagnosta wykonując badanie ( ustawienie zbieżności ) aparaturę założył na kołpak, aparat odpadł a diagnosta był zaskoczony ,, aaach to nie felga !.
Po kradzieży 2 kompletu oryginałów do mojego SSII kupiłem kołpaki JESTIC Terra Ring mix. Wg mnie wyglądało to fajnie (kołpak pasował do felg strukturalnych, miał pięcioramienny podział i był w miarę otwarty). Kołpaki nie były drogie a bardzo solidne jeśli chodzi o tworzywo. Mogę polecić.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2021-08-23, 09:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum