Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.2 115km
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2021-04-15, 23:43
Dokker Stepway 16 cali. Fabrycznie jest 195/55/ - chce założyć 205/55/ - chodzi o dużo niższą cenę zakupu paradoksalnie większe są tańsze oraz ewentualnie efekt wizualny - większe koła. Wychodzi że profil będzie wyższy o 5.5mm oraz opona szersza o 10mm.
Pytanie: Czy ktoś z Was jeździ w dokkerze na 205/55/R16 i jest OK? Nie ociera, nie ma problemów z prowadzeniem itp?
Mam pytanie związane z rozmiarem opon, mianowicie czy podejdą zimówki w rozmiarze 195/65 r15 ? Mam okazję dostać komplet w tym rozmiarze i martwi mnie nie tyle co szerokość a obwód opony, który jest nieco większy od standardowego jakiego w 185x65x15 posiadam.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Wejdź w kalkulator opon w necie... tam jest sporo info o oponach.
Lepiej trzymać tego rozmiaru co masz na kołach.
Może mieć większy obwód od tego co masz co może też przekłamać na licznikach tak jak prędkość czy przebieg w km..
Nie wiem czy nie będą ocierać przy skręcie kołami...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Zwrócić trzeba jeszczę uwagę na ubezpieczenie. Czy zastosowanie niewymiarowych opon nie będzie miało wpływu na wypłatę odszkodowania. Jak się połapią oczywiście...
Na wewnętrznej stronie drzwi od strony kierowcy powinna być naklejka z zalecanym ciśnieniem w oponach,
powinny tam być podane holomolowane przez producenta rozmiary felg i opon,
u mnie na naklejce są 3 rozmiary podane - warto sprawdzić, być może ten rozmiar jest zgodny z homologacją :)
Ostatnio zmieniony przez kordirko 2021-08-18, 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Zimówki już u mnie i pasują bez problemu. Wizualnie na szerokości nie do odróżnienia jedynie na wysokość o grubość bieżnika jest różnica, czyli jak dla mnie pomijalna. Oponki to Nokian WRD4.
Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2020 Posty: 72 Skąd: PL
Wysłany: 2022-03-28, 18:18 Jakie opony letnie?
Przymierzam się do wymiany swoich opon 185/65R15 88T z połowy 2015 na nowe, chciałbym kupić dobre opony myślałem o klasie premium aby były ciche, dobrze zachowywały się na suchej jak i mokrej nawierzchni. Poszperałem trochę w necie i tych komentarzy za jak i przeciw jest sporo. Jakie są Wasze opinie i doświadczenie w wyborze tych najlepszych opon a może klasa średnia ma ciekawszą oponę od premium. Co polecacie i na jakich oponach śmigacie?
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2020 Posty: 72 Skąd: PL
Wysłany: 2022-04-04, 17:25 Opony michelin a bridgestone?
Przymierzam się do wymiany kompletu opon letnich wstępnie zostawiłem sobie opony Michelin Primacy 4 185/65R15 88 T oraz Bridgestone Turanza T005 185/65R15 88 T które polecacie ze swojego doświadczenia?
Noszę się z zamiarem zakupu zimówek. Czy ktoś z Was już kupował i mógłby podzielić się swoimi refleksjami?
Na oficjalnej stronie Dacia sugeruje Continental WinterContact TS 850 P za 599 pln, które można kupić na oponeo za 514 pln.
W Konfiguratorze oponeo w kategorii 'cena/jakość' otagowano Dębicę Frigo HP2 i to chyba byłby mój wybór. Nie jeżdżę aż tak dużo zimą aby być skłonnym wykładać +500 pln za opony.
Zimowe Hankooki są niedoceniana, a wypadają coraz lepiej w testach.
W Lodgy mam Bridgestone LM005 i sobie bardzo chwałę. Yokohamy w Polu Vectrze C spisują się też dobrze (ale wyraźnie Kuleja na śniegu). W Subaru miałem Micheliny Alpine 5 i to były bardzo dobre gumy (zwłaszcza że kupiłem je za cenę Dębicy Frigo - był błąd cenowy, ale sklep i tak mi wysłał opony po takiej cenie jak zamawiałem). Nexeny zimowe u mojej mamy w B-Maxie były mocno średnie, ale za to również przewidywalne.
Wysłany: 2022-12-18, 10:07 Opony 205/55/16 do dokkera 2016
Witam,
Ja z zapytaniem:
Mamy w tej chwili w Dokkerze jakieś tam zimówki na stalówkach 185/65/15, komputer cały czas wywala błąd 4 czujników TPMS.
Dodatkowo wczoraj wpadł kapeć na lewym przodzie.
Chciałbym wymienić felge na org 16 alu i całoroczne Micheliny Crossclimat2 (jężdzę na takich w innym aucie i dają radę w mieście)
Czy wejdą do Dokkera opony 205/55/16? czy max jak Stepwaye jeżdzą na 195/55/16?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-18, 14:29
Dokker w wersji Stepway miał takie same 16" felgi stalowe jak Sandero Stepway czy Lodgy Stepway. A w Sandero Stepway fabryczna opona to właśnie 205/55/16.
Kupuje dziś opony zimowe Dokker dostawczy
Stare opony to 185/70 R14. Kupiłem opony 185/75 R14 i teraz zastanawiam się czy będą pasować. Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum