Nie chodzi mi wcale o to odwzorowanie "otwieracza"... Na filmiku zapowiadającym Joggera w ostatnich klatkach widać takie 3 pasy na dachu - fragment gdzie składają się relungi. Były one też widoczne na zdjęciach zamaskowanego prototypu - na masce. Zobaczymy co pokażą w piątek i o ile produkt finalny będzie odbiegał od wersji testowej.
W serii przedprodukcyjnej podobno dwa silniki , dla wersji 5 miejsc Tce 100KM z LPG a dla wersji 5 i 7 nowy Tce 117KM z bezpośrednim wtryskiem benzyny.
Kolejna generacja Lodgy (i bardzo dobrze!), rozumiem, że musi być nowe więc się nie może nazywać Lodgy, już to przerabialiśmy z pierwszym MCV.
Natomiast nie rozumiem, dlaczego pozycjonuje się go (m.in.) jako następcę Dokkera. Przecież to jest zupełnie inny samochód. Dokker naprawdę sprzeda się tak kiepsko, że samodzielnie się nie utrzyma? Na mieście sporo tego widać...
(Smuteczek, że hybryda bez wtyczki - kompletnie nie rozumiem tej koncepji w ogólności, przecież to najprostszy element całości.)
Ostatnio zmieniony przez gfedorynski 2021-09-03, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-03, 10:00
Dokker został zabrany z gamy Dacii i oddany Renault. Był za dużą konkurencją dla Kangoo.
Wbrew pozorom wtyczka wymaga dość kosztownego przetwornika , to jest 1000 - 2000 Euro droższe rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2021-09-03, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Nawet gdyby założyć gorsze parametry (mniejszy prąd ładowania, a co za tym idzie - dłuższy czas)? No dobra, przyjmuję, jakkolwiek dla mnie hybryda niewtyczkowa nie ma żadnego sensu.
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2021-09-03, 10:17
Lodgy startowało,jeśli mnie pamięć nie myli z poziomu 37990 albo 39900. Poczekajmy na polskie ceny i specyfikacje.
Ciekawi mnie ten 1.0 TCe 110 KM. Wygląda na ten z bezpośrednim wtryskiem (jak w Juke i Micrze), ale nie znalazłem jeszcze oficjalnego potwierdzenia.
Moim zdaniem wygląda okej,choć to łączenie na słupku B może niektórym przeszkadzać. Funkcjonalność jednak zapowiada się potężna, wiec może być ciekawie.
Może faktycznie była od 37K, najtańsze Sandero było od 29K. Nie ważne.
Za 50K można było coś mieć. Ciekawe jak będzie tu.
Chociaż z drugiej strony ceny używanych też się nieźle trzymają
Moja ma 7 lat i jeździ jak nowa. Szkoda sprzedawać :)
dlaczego pozycjonuje się go (m.in.) jako następcę Dokkera
Ale w którym miejscu? Oficjalnie chyba nikt tak nie twierdzi, natomiast komentarze medialne to właśnie tylko komentarze.
gfedorynski napisał/a:
hybryda niewtyczkowa nie ma żadnego sensu
Do czasu premiery tej wersji może się coś jeszcze zmienić.
grapess napisał/a:
Lodgy zaczynała się od o ile pamiętam 29 tysiecy
Bynajmniej - tyle nie kosztowała nawet pierwsza mcv-ka, która zaczynała się bodajże od 33 kzł.
@Jogger: Troszkę przekombinowany wizualnie, ale takie czasy... Jednakże wydaje się, że to ma OKNA! A to już spora zaleta, chociaż z ostatecznym werdyktem wstrzymam się do obejrzenia szczegółów na żywo, bo wiadomo, kto w nich siedzi.
W 2016 za tyle kupiłem wolnossącą benzynę w pełnym wypasie. Dziś sensowna benzyna to już co najmniej 60000, więc różnica maleje. No ale te 15k to będzie entry, więc wiadomo że ogólnie będzie dużo drożej.
laisar napisał/a:
Oficjalnie chyba nikt tak nie twierdzi, natomiast komentarze medialne to właśnie tylko komentarze.
Myślałem, że teksty o jednym Joggerze zamiast trójcy Lodgy, MCV2, Dokker pochodziły z komunikatów prasowych.
Wiadomo, że na prezentacjach to nawet o Lodgy nie można się zająknąć bo by się wydało, że taki samochód już od dawna mają o w ofercie.
teraz max wyposażona Lodgy kosztuje ~75 tyś zł, ale ma diesla 1.5dci 115 KM. jak Jogger z litrową benzyną będzie kosztował podobnie to według mnie słabo. zwłaszcza że te silniki są ok w Sandero/Loganie, ale już przy 7 osobowym aucie, według mnie będą za słabe i na pewno bardziej awaryjne (bo bardziej obciążane). Gdyby było 1.5 dci lub 1.3 TCE, to byłoby lepiej i przyjemniej by się takim autem jeździło. Zobaczymy jak hybryda będzie sobie radzić, ale to jeszcze dwa lata.
Bardzo fajne następne auto dla mnie, jeśli pojawi się hybryda z automatem :D.
W zał. wymiary obu, aby łatwo się porównywało. Niewiele mniejszy od Lodgy w kontekście osobowym, chociaż kufer sporo mniejszy w maksymalnej pojemności.
Tak czy siak, chcę dotknąć, poczekać na hybrydę, i mocno przemyśleć wymianę swojej Lodówy :).
Lodgy_wymiary.jpg
Plik ściągnięto 233 raz(y) 234,62 KB
jogger_7st.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 245,09 KB
Ostatnio zmieniony przez topdrive 2021-09-03, 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum