DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwny komunikat w toolbox
Autor Wiadomość
montagros 

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1,6 SCe 115
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2021-04-20, 16:41   Dziwny komunikat w toolbox

Mam dziwny komunikat w toolboxie. Pobrałem dane z MNE na czystego pendriva i mam komunikat jak poniżej.
Idę z tym komunikatem do radia i wyskakuje, że chce instalować aktualizację. Klikam ok, po 1 sekundzie jest komunikat, że zaktualizowano poprawnie. Potem formatuję pendriva zgrywam ponownie dane z MNE i sytuacja się powtarza. Miał ktoś może podobny problem? Nie wiem jak to ruszyć. Oprogramowanie 1.0.13.2 i nic nie było kombinowane.

Clipboard01.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 44,91 KB

Robson68 

Marka: DACIA
Model: Duster Prestige ECO-G 100 f2
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: 2022
Wysłany: 2021-04-20, 18:50   

Zrób format pendrive i spróbuj raz jeszcze zrobić odcisk z MediaNav ew inny pendrive. Generalnie powinna Ci wyskoczyć aktualizacja wersji systemu do 1.0.15 bo to jest najnowsza wersja softu dla MediaNav na linuxie.

montagros 

Wysłany: 2021-04-20, 19:42   

Dzięki za radę, ale nic z tego. Testowałem na innym czystym pendrivie, instalowałem toolbox na innym komputerze i cały czas mam to samo. Swoją drogą z tego pendrivea już kiedyś się aktualizował i nie było problemu.

Robson68 

Marka: DACIA
Model: Duster Prestige ECO-G 100 f2
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: 2022
Wysłany: 2021-04-20, 20:01   

Teraz sobie przypomniałem , że też miałem taką sytuację , nawet pisałem tu na forum o tym . Wtedy to był błąd programu toolbox , usunięty po pewnym czasie . Ostatnio była aktualizacja tego programu , chyba na 3.0. Tylko ,że u mnie na Windows 7 nie chcę się pobrać , na drugim komputerze z Win 10 działa w wersji 3.0. Tak czy tak błąd programu toolbox , trzeba grzecznie czekać

montagros 

Wysłany: 2021-04-20, 20:20   

Trochę mnie uspokoiłeś, może wydadzą jakąś poprawkę. Najnowsza wersja pobrana ze strony Dacii od razu chce się aktualizować i bez tego nie idzie dalej. W plikach na pendrive wszystko wygląda normalnie.

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Wersja: Stepway
Wysłany: 2021-05-02, 21:58   

Ja ostatnio windows 10 zaktualizowałem zarówno toolbox jak i radio. Żadnych błędów niema. Mam Windows 10.

Łukasz_M 

Wysłany: 2021-05-02, 21:59   

Spróbuj użyć innego pendrive
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2021-05-02, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  

Angerello 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wysłany: 2021-05-28, 12:26   

U mnie to samo. Różne pendrivy i różne formatowania.

montagros 

Wysłany: 2021-05-28, 12:35   

Angerello napisał/a:
U mnie to samo. Różne pendrivy i różne formatowania.

Niestety do tej pory nie znalazłem rozwiązania problemu, a nie miałem czasu jechać do serwisu.

Angerello 

Model: Duster
Rocznik: 2018
Wysłany: 2021-05-28, 13:33   

Czy jest ktoś komu działa Toolbox i chciałby pomóc :) Mogę przesłać komuś swój odcisk i w zamian poproszę o pliki utworzone z TB. Czy takie coś by zadziałało? :D

Łukasz_M 

Wysłany: 2021-06-01, 11:26   

Wczoraj postanowiłem zakupić najnowsze mapy i był moment że pojawił mi się taki komunikat.
Pojawił się on w wyniku następującej sytuacji:
Chciałem zakupić mapy dla Całej Europy (nie dla wschodniej, zachodniej lub Bałkanów tylko dla całej) Niestety pomimo tego że na stronie naviextras taki pakiet istnieje to nie pojawia się on w Toolbox. Stwierdziłem że może ten pakiet wykracza poza rozmiar dostępnej w MNE pamięci więc odznaczyłem przez zarządzanie treścią wszystkie mapy oprócz Polski i zatwierdziłem. Następnie się rozmyśliłem i nic nei zmieniając na pendravie odpaliłem Toolbox ponownie i przywróciłem te mapy kiedy włożyłem pendrive trzeci raz był ten komunikat ) i nie chciał zniknąć. Pomogło sformatowanie pendrive i ponowne zapisanie danych z MNE na pendrive w samochodzie. Zaczęło działać z Toolbox normalnie.
Jaja zaczęły się jak zacząłem kupować mapy. Na stronie www nawiextras są różne pakiety które mają swobodny odpowiednik w Toolbox. Mapy dla całej Europy dla MNE nie ma i dopiero jak doczytamy na stronie to jest ona tylko dla MN (bez Evolution). Trochę poirytowany zacząłem w Toolboxie porównywać co zawierają mapy dla Europy Wschodniej z tym co na stronie i w Toolbox jest to inny (szerszy tj. 39 map.) zestaw map. Postanowiłem kupić. Na stronie naviextras jest pakiet 3 lata+5 dodatkowych aktualizacji. W Toolbox jest to zestaw 2 lata +3 aktualizacje (za 149 EUR).. Mówię trudno i tak kupuje. Na ostatniej stronie podsumowania zakupu okazało się że to jednak 3 lata + 5 aktualizacji i pakiet jest ważny do 31.05.2024. Reasumując bałagan tam jest ogromny. Kupiłem, zainstalowałem na pendrive i poszedłem do samochodu żeby zainstalować je w MNE. Zestaw krajów (39 szt.) całkiem konkretny ze skrzywieniem na wschód tj. brakuje np. Francji Hiszpani czy Portugali i UK, ale całe Bałkany, Włochy, Chorwacja, Turcja i kilka innych. Z Diamencików typu po co mi to jest np. Martynika, Gwadelupa, Gujana Francuska, Reunion , Islandia. Cały spis na zdjęciach poniżej.
W samochodzie jaj kolejna część - częściowo związana z opisywanym problemem. Włożyłem pendrive, odpaliłem silnik. Pendrive się zainicjalizował mignęła sekundowa instalacja. Trwała za krótko więc ponowiłem proces inicjalizacji pendrive (pendrive, silnik, czekanie) i tu zonk na ekranie informacja że pakiet aktualizacyjny jest błędny, niepoprawny coś takiego. Ogarnęła mnie lekka irytacja. Spróbowałem ze dwa razy i za każdym razem krótka inicjalizacja pendrive, próba instalacji i informacja że pakiet nie właściwy. No ale nie poddałem się i stwierdziłem że NIE idę ponownie pobierać danych na ten pendrive - co wymagało by najpierw jego sformatowania, później pobrania informacji z MNE a następnie dopiero użycie Toolboxa. Postanowiłem zapisać dane z MNE od razu na tego pendrive z tym niby niewłaściwym pakietem. I tutaj sukces. Jak Wszedłem w to menu do aktualizacji w MNE to zamiast pobrać informacje z MNE to zaproponował instalacje tego co na pendrive było – komunikat był poprawny tj. czy rozpocząć aktualizacje taki sam jak zazwyczaj jest kiedy MNE samo wykryje pendrive z aktualizacjami. Kilka Minut aktualizacji i mapy zostały wgrane.
Sprawą wartą wspomnienia jest to że jak pierwszy raz przymierzałem się do zaktualizowania tych map to po podłączeniu do Toolboxa pendrive z informacjami z MNE to pojawiła się aktualizacja map do wersji 9.4 którą chcąc nie chcąc musiałem zrobić (miałem 8.2). I to odbyło się również błyskawicznie bo żadnych map to nie pobierało a jedynie coś zmieniło w MNE – i to odbyło się też bardzo szybko. Dopiero później wydarzyła się historia opisane powyżej.
Reasumując może powinieneś:
1. Przeinstalować Toolbox.
2. Sformatować Pendrive – nie tylko skasować z niego pliki.
3. Zgrać informacje z MNE.
4. Użyć Toolbox
5. Po tej kilkusekundowej instalacji w MNE zamiast iść do domu i formatować pendrive użyj go ponownie do zgrywania informacji z MNE być może to uruchomi prawidłowy proces instalacji tak jak u mnie.
Ewentualnie pominąć pkt.1
Wszsytko działo się na sofcie 1.0.15. z którego wcześniej aktualizacją nie miałem problemu.

1.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 250,41 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 211,31 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 215,12 KB

Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2021-06-01, 11:47, w całości zmieniany 5 razy  

montagros 

Wysłany: 2021-07-12, 09:39   

Dla potomnych:
Trzeba usunąć plik: Renault_Dacia_Global_Config_update.lic z folderu licencji.

Tek 
Zielony listek

Wysłany: 2021-08-26, 12:25   

Też mi wyskakuje ten sam komunikat, próbowałem różnych pendrive'ów i różnych komputerów. Usunięcie pliku Renault_Dacia_Global_Config_update.lic nie pomogło.

montagros 

Wysłany: 2021-08-26, 12:36   

spróbuj sformatować pendriva, pobrać dane z radia, włożyć pendriva do kompa i skasować ten plik przed odpaleniem toolboxa. U mnie zadziałało w ten sposób. Kasowanie pliku po tym kiedy już go toolbox skanował, nie działa.

Tek 
Zielony listek

Wysłany: 2021-08-26, 19:44   

U mnie niestety ten sposób nie zadziałał, cały czas "Wykryto wcześniejszą instalację".

Łukasz_M 

Wysłany: 2021-08-26, 21:05   

Czy zamiast kasować jakieś pliki próbowałeś zrobić jak napisałem kilka postów wyżej?

Tek 
Zielony listek

Wysłany: 2021-09-03, 12:01   

Tak, próbowałem już różnych kombinacji i kolejności, ale nie zaskoczyło. Dam znać, jeśli się uda.

Odpowiedz do tematu