Jeżdżąc na gazie wskaźnik poziomu paliwa w baku będzie cały czas spadał do zera i ponownie będzie sie resetował do prawidłowego poziomu i tak w kółko.
Nie w TCe 90. Wskaźnik paliwa (Pb) nie skacze przy jeździe na gazie. Miesiącami potrafi się nie zmienić (poprzednie tankowanie Pb robiłem w sierpniu, tydzień temu jak znikła 4 kreska znowy zatankowałem do pełna - 4 kreski w 8 mcy)
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-04-01, 23:13
pikodat napisał/a:
dudu$ napisał/a:
Jeżdżąc na gazie wskaźnik poziomu paliwa w baku będzie cały czas spadał do zera i ponownie będzie sie resetował do prawidłowego poziomu i tak w kółko.
Nie w TCe 90. Wskaźnik paliwa (Pb) nie skacze przy jeździe na gazie. Miesiącami potrafi się nie zmienić (poprzednie tankowanie Pb robiłem w sierpniu, tydzień temu jak znikła 4 kreska znowy zatankowałem do pełna - 4 kreski w 8 mcy)
Możesz mieć tak jak piszesz ponieważ:
1. Masz założony emulator, który za każdym razem po włączeniu zapłonu wysyła sygnał do licznika lub modułu odpowiedzialnego za wskaźnik poziomu paliwa o jego resetowanie
2. Nie chce mi się szukać na forum ale jest gdzieś temat w którym kilka osób w programie ddt4all w zakładce licznik znaleźli funkcję, po włączeniu, której zegary same sie resetują po każdorazowym włączeniu zapłonu i wtedy licznik wskazuje prawidłowo
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2021-04-02, 08:02
Zgadzam się. Po założeniu LPG wskaźnik poziomu benzyny spadał, po założeniu emulatora problem znikł
A tak w temacie spalania. Ostatnio zrobiłem 100km w trasie na benzynie i uzyskałem 5,8l
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2021-06-02, 06:09
Normalny wynik jak się spokojnie jeździ.
Ostatni tydzień: dokker trasa wkoło Polski 2770km średnia lpg 7,6l/100km ale średnie prędkości na poziomie 60-70km/h. Ostatni odcinek trasa Gdańsk kier. Wawa pod mocny wiatr przy 110 palił 10.5 gazu.
Po ostatnim tankowaniu chciałem zobaczyć, kiedy zniknie pierwsza kreska - po 13,5 litra spalonych wg. komputera. Trochę dużo, co? Myślę nad sprawdzeniem w kompie jak jest skalibrowany poziom paliwa, albo w serwisie niech sprawdzą i poprawią póki gwarancja.
No to mnie wkurza najbardziej...
Pierwsze 150 km i znika mały kawałek kreski...
Potem praktycznie po następnych 150 km już pokazuje połowę baku. Następne 100 km i pali się rezerwa ;(
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-10-07, 15:40
Ostatnio ceny idą ostro w górę. Pobawilem się arkuszem googla i dodałem jedną kolumnę. Wyszło mi że cena ostatniego mojego zakupu NoPb (5,89 zł) wzrosła o 1/5 w stosunku do średniej z cen moich zakupów NoPb w 2019 r. (4,90 zł) (2020 r. pominąłem bo ceny spadly z powodu pandemicznych restrykcji). Auto pali względnie mało - ostatni pomiar wskazał zużycie 5,2 l/100 km.
Marka: inna
Model: inny
Silnik: inny
Rocznik: 2023 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2015 Posty: 108 Skąd: DW
Wysłany: 2021-10-12, 07:44
Kurcze, sporo palą te 1.0 Turbo LPG. Poprzednie 1.2 D4F paliło mi 7,5 litra LPG przy ciężkiej nodze. Miło wspominam te czasy zwłaszcza dzisiaj, kiedy ceny LPG oscylowały w okolicy 2zł.
Teraz drugie auto w rodzinie - Hyundai 1.8 130 KM LPG pali mi w granicach 11 litrów również przy dość ciężkiej nodze i używania na bardzo krótkich dystansach.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-10-12, 10:35
Marrtin napisał/a:
Kurcze, sporo palą te 1.0 Turbo LPG. Poprzednie 1.2 D4F paliło mi 7,5 litra LPG przy ciężkiej nodze. Miło wspominam te czasy zwłaszcza dzisiaj, kiedy ceny LPG oscylowały w okolicy 2zł.
Obrazek
Teraz drugie auto w rodzinie - Hyundai 1.8 130 KM LPG pali mi w granicach 11 litrów również przy dość ciężkiej nodze i używania na bardzo krótkich dystansach.
Też dobrze wspominam swoje poprzednie MCV II 1.2 16v z LPG. W mieście przy dynamicznej jeździe paliło to maks. 8.2l LPG. Obecny Duster przy spokojnej jedzie pali 9l ale PB
Obrazek
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-10-12, 17:04
Lubię wiedzieć, jak z upływem czasu kształtuje się zużycie paliwa w moim aucie. A ponieważ co po każdym tankowaniu dopisuję kolejne dane do biblioteki, mam ich cały szereg. Poniżej wykres z przybliżonymi: średnim spalaniem oraz średnim kosztem na 100 km.
komentarz:
1. Dane są przybliżone oparte na pomiarach z dystrybutora (więcej wyjaśniłem tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1826822 )
2. Średnie spalanie jest na zadowalającym poziomie 5,5 l/100 km w całym kilkuletnim okresie. Od 2019 r. widoczny trend opadający (stopniowy spadek średniego rocznego spalania z 5,6 do obecnych 5,4) – podejrzewam kilka jego przyczyn:
a. stopniowe ścieranie bieżnika opon (fałszywie coraz dłuższy dystans na liczniku)
b. częsta, prawidłowa (samodzielna) wymiana oleju silnikowego z filtrami, na zalecany przez producenta
c. jeżdżę coraz bardziej ekonomicznie (jednak chyba nie, bo coraz częściej używam większych obrotów 3,5-4,5 tys. przy niskich biegach)
3. Średni koszt na 100 km na niskim poziomie 26 PLN (ceny bż) w okr. wieloletnim. Ostry wzrost w ostatnich 12 miesiącach – najpierw wychodzenie z restrykcji, a teraz wzrost ogólny cen (i in.). Wykres kształtowania się cen NoPB 95 przy moich zakupach pokazywałem wcześniej tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1826807
Silnik jest zadbany, zdrowy. Auto nadal mnie lubi. Nie kaprysi. Chce nadal mnie wozić
A u mnie realne średnie spalanie od odbioru z salonu w lipcu 2020 roku wychodzi obecnie równe 7 l/100 km (dystans 7200 km).
Minimalne osiągnięte w krótkiej trasie Krasnystaw - Izbica - Gorzków - Krasnystaw (39 km) wyszło 4,5 l (prowadził kolega, który lubi jeździć eko, zerowanie licznika już na ciepłym silniku). Poniżej tej wartości to już naprawdę trudno zejść, no bo kto jedzie poza zabudowanym wolniej niż te 70-80 km/h.
Taki wypad do Lublina z Krasnegostawu trudno zamknąć wynikiem poniżej 6 l, jeśli się jedzie te przepisowe 120 ekspresówką. Gdy się przyciśnie czasem te 20-30 km/h więcej to już wychodzą wyniki nawet do 7 l. Ostatni mój wyjazd do Lublina, okolice Alei Warszawskiej (sam, bez bagażu) dał wynik 6,4 l (Vśr. 72,5 km/h). Korków nie było.
Dlatego mnie dziwią te niskie wyniki kolegów.
A może jest tak, że nadwozie wersji hatchback jest najmniej aerodynamiczne (pomijając Stepway'a) i zarówno sedan, jak i kombi przy większych prędkościach w trasie mają mniejsze opory powietrza?
Ostatnio zmieniony przez velomar 2021-10-19, 15:50, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2021-10-19, 17:09
velomar napisał/a:
Dlatego mnie dziwią te niskie wyniki kolegów.
Mój styl jazdy, trasy, i in:
- unikam jazdy w miescie (tylko wyjeżdżam i wracam do miasta)
- unikam jazdy na autostradach i ekspresówkach
- teraz wyjeżdżam na trasy nie krótsze niż 40 km
- najniższe spalanie mam podczas wypadów powyżej 500 km
- jeżdże max 70-90 kmh i na dłuższych trasach tych prędkości się trzymam
- nie mam zwyczaju przyśpieszać i puszczać gaz (kiedyś takie było eco) - wyprzedzam takich kierowców, ale uwielbiam ciągłość w moim pedale gazu
- zauważyłem też niskie spalanie przy spokojnjej, wolniejszej jeździe, 40-50 kmh na 4 biegu na płaskiej drodze
- nie wyprzedzam kiedy nie muszę, ale jeśli wyprzedzam to na wyższych obrotach (niższym biegu)
- zmieniając biegi na wyższe czekam aż obroty wzrosną do min. 3-3,5 tys. obrotow, maksymalnie chyba siegnąłem 5 tys. obr, na pewno 4,5
- staram się nie rozpędzać gdy jadę pod górkę, zwykle rozkrecam obroty na płaskim
- mam mało górek w trasie, tereny nizinne
- lubię hamowanie silnikiem, przewiduję sytuację przede mną i zawsze puszczam gaz i stopniowo redukuję biegi
- nie nadużywam hamulców - przewidywuję sytuacje na drodze, auto dobrze trzyma się krętej drogi, ale wcześniej trochę rozgrzewam hamulce
- zwykle nie ruszam spod świateł bardzo szybko, ale nie jestem zawalidrogą, jedynkę rozkręcam bardziej niż dwójkę
- dotychczas co ok. 6 mcy zmienialem olej w silniku i filtry robie to samodzielnie i prawidłowo
- zwykle jeżdżę bez bagażnika na dachu
- czasem wożę w środku dodatkowe ciężary, w sumie razem 50%-90% ładowności, może sięgnąłem 100%
- co 0,5 roku ładuję akumulator z funkcją regeneracji, nie mam efb, zwykły aku; przy klemach nie mam żadnej dodatkowej elektroniki - nie mam esm
- nie mam s&s
- używam klimy lub ogrzewania, kiedy potrzebuję, słucham muzy z pendrive'a
- 2,2 lub 2,3 bar w oponach
- zimą jeżdżę na zimówkach
- nie rozgrzewam auta na parkingu. Po oczyszczeniu auta z liści lub śniegu ruszam zaraz po odpaleniu, jadę bardzo spokojnie, póki na wyswietlaczu nie pojaei się trzecia kreska w temp
- zanim odpalę silnik zawsze odczekam aż przestanie ssac pompa i zgasną wszystkie kontrolki na tablicy wskaźnikowej
- jeżdżę na NoPB 95, uzupełniam bak do 50 litrów, kiedy wcześniej wypalę jego połowę
Ostatnio zmieniony przez eio 2021-10-19, 17:27, w całości zmieniany 4 razy
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 639 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-21, 14:46
Mieszkałem w centrum to D4F palił mi wysokie 8L (średnia 20-25km/h). Przeniosłem się, ale nadal mogę pisać bez naciągania faktów, że jeżdżę po mieście, a teraz mam niskie 6L (25-35km/h). Rozstrzał spory.
Nie robie długich tras, ale 60km "S"ki + ~30km dojazdów do niej daje mi:
4,5L za zestawem na "S"-ce
5,5L bez zestawu (100-110 licznikowe)
6,5L 130-140 (licznikowe) akurat największy hałas odczuwam przy 110-130 i choć prędkość idealna by to była, to jednak "muszę" przycisnąć.
@velomar
Dłuższy samochód (kombi) co do zasady powinien mieć mniejsze opory, jeśli przymkniemy oko na inne zmienne.
Wysłany: 2021-10-21, 17:54
nowy napisał/a:
A ja tam tyle sobie spalam jak jadę 90 km/h S5
Sprawdź czy komputer nie zaniża spalania. W moim zaniża ok. 0,5 l/km. Tce z reguly ma troche niższe spalanie od Sce. Ale chyba bez nadużywania turbiny.
W poprzednim poście napisalem dużo słów i popelnilem błąd Powinno być "zauważyłem też niskie spalanie przy spokojnjej, wolniejszej jeździe, 40-50 kmh na 3 biegu na płaskiej drodze". Zapomnialem też dodać że unikam godzin szczytu w miescie. Niestety dzis trafilem na koncowkę szczytu i dawno zapomniany zły sen się zrealizował w korkach na kazdym większym skrzyżowaniu.
23 km z tempomatem, teren pagórkowaty. Z tym, że byłem świeżo po tankowaniu i resecie poprzednich danych. Na chwilę obecną 5,7 l/100 po przejechaniu 250 km. Oczywiście wg komputera.
Przeważnie jeździłem sobie 100-110 km/h i wychodziło około 6,7 l/100. 10 mniej i różnica zauważalna
Ostatnio zmieniony przez nowy 2021-10-21, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Tak to wygląda w mojej Sandero III 1.0 TCe LPG: MotoStat
Jazda taka raczej normalna ani specjalnie jej nie karam ani specjalnie nie oszczędzam. Natomiast przyspieszam np. po wyjechaniu z 50kmh zabudowy na 90 trasy raczej bardzo dynamicznie. Przebieg póki co dziecinny, raptem ciut ponad 2000 km, więc silnik jeszcze do końca się nie ułożył i sądzę, że troszkę spadnie w przyszłości. Jeśli te silniczki się układają podobnie jak w busach Renault, to może być od 0.2 do 0.5L / 100 km mniej przy okolicach 10-12 tys. km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum