Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-11-13, 23:26
Cytrynola napisał/a:
Black Dusty napisał/a:
Już to kiedyś pisałem ale powtórzę - opony są jedynym elementem który trzyma samochód na drodze i nie należy na nich oszczędzać czy to kupując najtańszy badziew czy wybierając wielosezonowe z lenistwa bo nigdy nie wiesz na jakie warunki trafisz, najlepszy przykład tej zimy jakiej niby nie powinno już być. Sam bardzo polecam UG od 7 do 9+, lata temu zmieniłem je z najlepszych Conti na UG7 i do dziś tylko je kupuję na zimę no poza Dusterem bo w nim dałem szansę Nokianom WR D4 i też jest dobrze.
Z tymi Nokianami jest jakaś schizofrenia. Wysokie oceny, wysokie rankingi, a z drugiej strony opinie, że po 3 latach pękają na bokach, jak stare szmaty. Sam też myślałem o tych oponach, ale planując je używać przez minimum 5 lat (ze względu na przebiegi roczne) to pękanie mnie mocno odrzuca od tych opon. Rozmiary do Dusterów to produkcja w Rosji i tu jest podobno pies pogrzebany. W testach są fińskie, w sprzedaży rosyjskie. I jak zwykle prawda leży po środku i mało kto ją zna.
A Ty ile już używasz te opony?
Ojciec w swoim Dusterze ma opony wielosezonowe firmy Nokian. Data produkcji 2018 rok czyli kończą trzy lata, maja może z 30tyś km przejechane, a są już tak spękane że szkoda gadać i to od kilku jak nie kilkunastu miesięcy. Nie patrzyłem gdzie były wyprodukowane ale ojciec mówił, że jego są made in Finlandia. Jeżeli faktycznie tak jest to pękanie opon nie jest uzależnione od kraju produkcji.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-11-14, 20:36
Ja i mój tata jesteśmy w klubie antyNokianowców.. jedne letnie miałem w Alfie i biły.. drugie zimówki przez jakiś czas na Peugeocie, zmieniłem na tanie Barumy, które były o niebo lepsze (zachowanie na mokrym, Nokieny sie bardzo ślicgały, szybko ESP reagowało, tego samego dnia, na tej samej ulicy).. tata miał Nokiany i też bardzo je beształ
Dziś na Dustera żony trafiły Klebery SUW, co ciekawe aktualne modele SUW nie różnią się głośnością od modelu "zwykłego" i też mają 69dB. Z ciekawostek - opony te wyprodukowane są w Rumunii, więc może Daćce będą służyć nowe buty z rodzinnych stron.
Zobaczymy, jakie będzie zachowanie samochodu w trudnych warunkach, ja już kiedyś na Kleberach jeździłem i było w porządku, ale samochód typowy kombi służbowego segmentu C.
Ja i mój tata jesteśmy w klubie antyNokianowców.. jedne letnie miałem w Alfie i biły.. drugie zimówki przez jakiś czas na Peugeocie, zmieniłem na tanie Barumy, które były o niebo lepsze (zachowanie na mokrym, Nokieny sie bardzo ślicgały, szybko ESP reagowało, tego samego dnia, na tej samej ulicy).. tata miał Nokiany i też bardzo je beształ
Roczne Nokiany 6,8 mm bieżnika były tak słabe że nie nadawały się na oś napędową.....6 letnie pirelki snowcontrol z bieżnikiem 5 mm spisywały się jak złoto.
Także Nokian to dużo marketingu i niewiele pozatym
Dziś na Dustera żony trafiły Klebery SUW, co ciekawe aktualne modele SUW nie różnią się głośnością od modelu "zwykłego" i też mają 69dB. Z ciekawostek - opony te wyprodukowane są w Rumunii, więc może Daćce będą służyć nowe buty z rodzinnych stron.
Zobaczymy, jakie będzie zachowanie samochodu w trudnych warunkach, ja już kiedyś na Kleberach jeździłem i było w porządku, ale samochód typowy kombi służbowego segmentu C.
Od kilku lat jeżdżę na Kleberach Citylaneder SUV i uważam, że to świetna opona, chociaż moje główne kryterium oceny to polne drogi górskie, a nie autostrada. Fabryczne Continentale po 3 latach miały mikropęknięcia na bokach i musiałem je wywalić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum