Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3935
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-03, 20:30   

Gagman napisał/a:


Znalazłem fotoradary tylko w plikach .txt - da się to jakoś w .spc przerobić?


Nie trzeba przerabiać Mn potrafi to odczytać z pliku txt
Ale łatwiej znaleźć pliki SPC . Sa dostarczane przez dostawcę map i są sprawdzone.
te w postaci txt sa plikami zbieranymi przez hbbystów , będziesz miał tysiące fałszywych zgłoszeń radarów które nie istnieją i przestanies zwracać uwagę na nie . A wtedy wjedziesz w fotoradar prawdziwy
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-03, 22:00   

jas_pik napisał/a:
Ale łatwiej znaleźć pliki SPC . Sa dostarczane przez dostawcę map i są sprawdzone.


Dziękuję za wyjaśnienie. Masz może dostęp do pliku .spc dla Niemiec z końcówki 2019? Bo w nowszych mapach już niemieckich fotoradarów nie ma
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 72 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2757
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-04, 09:10   

Gagman napisał/a:
Masz może dostęp do pliku .spc dla Niemiec z końcówki 2019? Bo w nowszych mapach już niemieckich fotoradarów nie ma
Przejrzałem u siebie starsze mapy Europy od 2017 i w żadnym wydaniu nie znalazłem plików .spc dla Niemiec... Porządny kraj!

Gagman napisał/a:
A .fda co konkretnie pokazuje?
Ten plik powinien umożliwić wyświetlanie ostrzeżeń- znaków drogowych na ekranie mapy- jak na fotce poniżej.
Co więcej- działa to zaskakująco sprawnie i znaki pokrywają się z faktycznymi na drodze. Na ekranie często widzimy znak z wyprzedzeniem, gdy na drodze jeszcze go nie widać. Wtedy jest szary, po jego minięciu staje się kolorowy.
Cytat:
Znalazłem fotoradary tylko w plikach .txt - da się to jakoś w .spc przerobić?
Zdecydowanie również odradzam wgrywanie .txt, bo te pliki zawierają również dane o radarach mobilnych, które kiedyś ktoś zauważył. Łącznie alarmów o radarach jest wtedy tak dużo, że praktycznie podczas jazdy masz alarm non-stop.

MNE_Znaki.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 57,66 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-01-04, 09:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 7 razy
Wiek: 102
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 614
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2022-01-04, 10:29   

Nie wiem od kiedy ale w D jest jak się nie mylę zakaz korzystania z jakichkolwiek ostrzegaczy o radarach.
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-04, 15:15   

Dzięki @Dymek i @Black Dusty,

z tego co się orientuję fotoradary na Niemcy w pliku .spc były jeszcze w TomTom z 2019.12 później już nie. W mapach Here mogli to już wcześniej wyciąć.
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-05, 00:51   

Panowie, a jak to jest z plikami .hnr? Czy jeśli chcę wyznaczyć trasę z Polski do Francji to potrzebuję pliku tego pliku dla całej Europy (Full Europe)?
I czy prawdą jest, że żeby to wyznaczanie bez problemu działało to trzebaby mieć zainstalowane mapy dla całego regionu dla którego jest plik .hnr więc w tym przypadku - mapy całej Europy?

I jeszcze trzy pytania w temacie pierwszej metody z https://goduster.pl/odblokowywanie-nawigacji-na-linuxie/:

1) O co chodzi z tymi licencjami?

- czy trzeba przy każdej aktualizacji map dodawać licencje na te mapy? np dla map 2021.q2:
Kod:
Mega_Free_1_Year_Update_FEU_TA_2021_Q2.lyc

albo:
Kod:
Mega_Free_LIFETIME_Update_BASARSOFT_2021_Q2.lyc

- do TMC użyć jednej z tych dwóch poniżej czy obu? trzeba którąś ze starych skasować?
Kod:
LGe_Renault_ULC4_18CY_Primo_DA_17Q2_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iDAHM@17Q2RenaultULC.lyc

Kod:
LGe_Renault_ULC4_18CY_Primo_WEU_17Q2_HM_POI_KML_SPC_TMC_JV_iWEUHM@17Q2RenaultULC.lyc

- czy da radę usuną pojedynczą licencję, np taką którą się niepotrzebnie zainstalowało?

2) Czy jest prosty sposób edycji zawartości MNE4? Np. usuwania samodzielnie wgranych map ale nie wszystkich naraz tylko konkretnych państw (wiem, że te orginalne można usunąć w MediaNav Toolbox); jak to zrobić z POI czy budynkami?

3) Czy kiedy już się "odblokuje" nawigację (mapy i fotoradary) to mimo wszystko przy kolejnych aktualizacjach trzeba fotoradary aktualizować osobno (innym skryptem) niż mapy czy można już wtedy dorzucić po prostu do folderu ngg oprócz building, map , poi, tmc także folder speedcam?
Ostatnio zmieniony przez Gagman 2022-01-05, 00:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 72 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2757
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-05, 10:51   

Gagman napisał/a:
Panowie, a jak to jest z plikami .hnr? Czy jeśli chcę wyznaczyć trasę z Polski do Francji to potrzebuję pliku tego pliku dla całej Europy (Full Europe)?
O ile mi wiadomo, to pliki .hnr niekoniecznie są tylko "międzynarodowe" i działają po prostu w krajach, które znajdują się w danym obszarze i nie jest konieczne posiadanie map wszystkich krajów na tym terenie. Przykładowo- MN3 którą kupiłem pochodziła z samochodu z Rumunii i miała fabrycznie wgrane tylko mapy Rumunii i Bułgarii, ale miała jednocześnie pliki .hnr na EasternEurope oraz WesternEurope.
Cytat:
1) O co chodzi z tymi licencjami?
- czy trzeba przy każdej aktualizacji map dodawać licencje na te mapy?
Absolutnie nie. Przez 4 lata użytkowania najpierw MN2 a teraz MN3 i wielokrotnych aktualizacji map, nie zmieniałem plików licencji. Jedynie jednorazowo przy uruchamianiu TMC trzeba dodać do katalogu LICENSE plik licencji, który obejmuje TMC oraz utworzyć nowy folder TMC z plikami .tmc. Z tych wymienionych przez Ciebie plików licencji, ja mam wgrany ten drugi. Być może pierwszy również jest dobry- nie wiem. Zasadniczo nie usuwam licencji- jeśli nawigacja mi działa nie wnikam, które są używane a które zbędne. Nie miałem nigdy sytuacji, żeby któryś z plików licencji szkodził czy blokował navi.
Inaczej mówiąc- licencje nie są przywiązane do jednej konkretnej wersji mapy i nie aktualizujemy ich z każdą aktualizacją map. Przy pojawieniu się aktualizacji map aktualizujemy jedynie pliki w folderach BUILDING, MAP, POI i SPEEDCAM.
Cytat:
2) Czy jest prosty sposób edycji zawartości MNE4? Np. usuwania samodzielnie wgranych map ale nie wszystkich naraz tylko konkretnych państw (wiem, że te orginalne można usunąć w MediaNav Toolbox); jak to zrobić z POI czy budynkami?
Na ekranie MediaNav mamy przecież w menu możliwość podglądu poszczególnych map i plików dodatkowych, które nasza nawigacja "widzi". Usuwając mapy przez Toolbox odznaczasz po prostu kraje- usuwane są wtedy z nawigacji nie tylko same pliki mapy, ale wszystkie pliki dotyczące tego kraju (3d, POI, radary itd).
A druga metoda to skorzystanie z "Metody 2" i używanie MediaNav Unleashed Tools, czyli spreparowanego Toolboxa, który umożliwia podgląd całej zawartości plików nawigacji. Pobierz program, uruchom- zobaczysz jak to wygląda.
Cytat:
3) Czy kiedy już się "odblokuje" nawigację (mapy i fotoradary) to mimo wszystko przy kolejnych aktualizacjach trzeba fotoradary aktualizować osobno (innym skryptem) niż mapy czy można już wtedy dorzucić po prostu do folderu ngg oprócz building, map , poi, tmc także folder speedcam?
Dobre pytanie. Też się zastanawiałem- skoro w pierwszym etapie można dodać nieistniejące foldery (np. TMC), to co stoi na przeszkodzie jednoczesnej aktualizacji folderu SPEEDCAM? Na razie z ostrożności nie próbowałem... :-P
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-01-05, 11:58, w całości zmieniany 5 razy  
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-05, 15:27   

Dzięki Dymek

Jeśli chodzi o .hnr to wyczytałem to tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...1767724#1767724
oraz w pliku "igo info", który jest dorzucany np, do folderu z licencjami z forum gpspower.net:

Cytat:
Pre-Processed Road Network (.hnr) PRIMO ONLY!
These files speed up route planing when travelling between countries, You must have every map for each region included within the hnr file, or you
must put this in the sys.txt...
[route]
hnr_ignored_missing_country_ids=*


Wynika więc z tego, że żeby wyznaczanie działało mimo braku wszystkich map regionu należałoby wyedytować plik sys.txt i dopisać do niego te dwie linie.

Komputer ogarniam jako tako ale żadnym specem nie jestem a tym bardziej komend czy skryptów linuxa nie znam i nie umiem.
Popatrzyłem jednak w zawartość folderu autorun_speedcam_navi i jest tam np. plik Ecrit_Speedcam_type.txt który wydaje się być po prostu niepotrzebnym do działania skryptu logiem.
Jest tu też w folderze nng plik sys.txt z wpisami:

Kod:

[device]
type="lge_ulc40"

[warning.hva]
hva_countries=""

[speedcam.disabled_countries]
_SUI=""

[speedcam.limited_countries]
_FRA=""


Który to nadpisuje oryginalny plik sys.txt a nie ma żadnych wpisów z oryginału ani też np. wpisu o ignorowaniu niezainstalowanych krajów z .hnr
Dymek napisał/a:
Dobre pytanie. Też się zastanawiałem- skoro w pierwszym etapie można dodać nieistniejące foldery (np. TMC), to co stoi na przeszkodzie jednoczesnej aktualizacji folderu SPEEDCAM? Na razie z ostrożności nie próbowałem...

tu chyba skrypt musi spowodować usunięcie z urządzenia dotychczasowej bazy fotoradarów w (pliku .scdb) i nie można go po prostu nadpisać bo urządzenie samo go tworzy po ponownym uruchomieniu na podstawie tych nowowrzuconych plików .spc - przynajmniej tak zgaduję choć zastanawiam sie dlaczego tych dwóch skryptów (od map i radarów) nie można po prostu połączyć w jeden.

Wydaje mi sie też, że juz po odblokowaniu map, przy kolejnej ich aktualizacji w folderze autorun_patch_navi.zip nie jest już potrzebny plik nngnavi (bo przecież raz zrobionego odblokowania nie trzeba powtarzać) ani folder license, bo jak piszesz tych nie trzeba aktualizować.

Fajnie by było gdyby wypowiedział sie ktoś bardziej kumaty w linux ;)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 72 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2757
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-05, 15:47   

Gagman napisał/a:
Jeśli chodzi o .hnr to wyczytałem to tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...1767724#1767724
oraz w pliku "igo info", który jest dorzucany np, do folderu z licencjami z forum gpspower.net:
To tu nie pomogę, nie zgłębiałem tego- nie ruszam się poza Polskę. Ale tak na logikę, to wydaje mi się, że do zestawienia takiej trasy pomiędzy krajami sąsiadującymi, wystarczy posiadanie map tych dwóch krajów a jeśli kraje nie sąsiadują, to i krajów "pomiędzy" a niekoniecznie wszystkich z pakietu przykładowo WesternEurope...
To by wyjaśniało fabryczne wgranie plików .hnr przy wgranych mapach tylko Rumunii i Bułgarii.
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-05, 16:21   

Dymek napisał/a:
To by wyjaśniało fabryczne wgranie plików .hnr przy wgranych mapach tylko Rumunii i Bułgarii.


A masz możliwość porównania zawartości plików sys.txt po zakupie radia i po odblokowaniu fotoradarów?
 
maro13 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 01 Sty 2022
Posty: 9
Skąd: z lasu
Wysłany: 2022-01-05, 17:38   

plik nnglinux zostawiam przy każdym upgrade map, nie szkodzi, albo po jakiejś awarii, żeby nadpisać to, co się zepsuło.
Co do usuwania wybranych treści to jest to możliwe przy pomocy skryptu który podawałem - usuwającego wszystko - przy jego odpowiedniej modyfikacji. Każdy plik można usunąć oddzielnie - mapy, licencje itd. Ale prościej jest usunąć wszystko i wgrać cały zestaw od nowa.

Co właściwie kolego Gagman chcesz osiągnąć?
Ostatnio zmieniony przez maro13 2022-01-05, 17:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
Farrgo 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2tce
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 14 Sty 2022
Posty: 3
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2022-01-14, 21:19   

Mając wersje 4.1.0 rozumiem ze nie uwolnię nawigację z magicznego linku na forum bo już nie mogę zrobić upgrade do MN2..? 🤔
 
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3935
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-14, 22:21   

Farrgo napisał/a:
Mając wersje 4.1.0 rozumiem ze nie uwolnię nawigację z magicznego linku na forum bo już nie mogę zrobić upgrade do MN2..? 🤔

Wersje softu do 4.1.0 to MN1
MN2 to soft od 5.2.7 do 9.1.3 ( sot jest inny niż w MN1 mimo że oparty na WiCE i nie da sie wgrać do MN1)
Soft 1.0.X.X to już MN3 ( oparty na linuxie)
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Farrgo 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2tce
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 14 Sty 2022
Posty: 3
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2022-01-14, 22:40   

jas_pik napisał/a:
Farrgo napisał/a:
Mając wersje 4.1.0 rozumiem ze nie uwolnię nawigację z magicznego linku na forum bo już nie mogę zrobić upgrade do MN2..? 🤔

Wersje softu do 4.1.0 to MN1
MN2 to soft od 5.2.7 do 9.1.3 ( sot jest inny niż w MN1 mimo że oparty na WiCE i nie da sie wgrać do MN1)
Soft 1.0.X.X to już MN3 ( oparty na linuxie)


Tak myślałem, ale na stronie jest info ze nie da się podbiec softu na już posiadany wiec rozumiem, ze kicha? I zostają tylko oryginalne mapy za 500 zł?
 
Gagman 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 22
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-01-15, 03:41   

Farrgo napisał/a:
Tak myślałem, ale na stronie jest info ze nie da się podbiec softu na już posiadany wiec rozumiem, ze kicha? I zostają tylko oryginalne mapy za 500 zł?


nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Może tu poczytaj: https://goduster.pl/odblokowywanie-nawigacji-w-dusterze/
 
Farrgo 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2tce
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 14 Sty 2022
Posty: 3
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2022-01-15, 09:09   

Gagman napisał/a:
Farrgo napisał/a:
Tak myślałem, ale na stronie jest info ze nie da się podbiec softu na już posiadany wiec rozumiem, ze kicha? I zostają tylko oryginalne mapy za 500 zł?


nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Może tu poczytaj: https://goduster.pl/odblokowywanie-nawigacji-w-dusterze/


Poczytam, chodziło mi o info tutaj na samej gorze:
https://goduster.pl/przydatne-linki/

„ Oficjalne pliki oprogramowania Media Nav. Nie ma możliwości instalacji na taką samą wersję (np. 9.1.3 na 9.1.3). Instalować można tylko narastając”
 
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3935
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-15, 10:23   

Zawsze można uwolnić i korzystać z darmowych map
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne