Została mi ostatnia rata kredytu .Co wiązało sie z cesją. Czas do 18.12. br .Wiadomo że za tym idzie i kontynuacja ubezpieczenia. Dostałem wstępnie cenę za dokker 650 zl OC. Pytanie co zrobic. Czy najpierw zakonczyć płatnosći w RCI , a potem udac sie do dilera. Jako czysty , tzn mój samochód bez zabezpieczenia. Czy jest tak ze samochód mógł być objety zniżkami za bycie klientem banku Renault. Pakiet dilerski był zawsze najlepszy i w tle wisi zapytanie o przedłuzenie polisy OC/AC .Pytanie czy warto mając auto 4 letnie. Zdaję sobie sprawe ze to zależy odemnie , jednak chciałbym podpowiedzi.
Została mi ostatnia rata kredytu .Co wiązało sie z cesją. Czas do 18.12. br .Wiadomo że za tym idzie i kontynuacja ubezpieczenia. Dostałem wstępnie cenę za dokker 650 zl OC. Pytanie co zrobic. Czy najpierw zakonczyć płatnosći w RCI , a potem udac sie do dilera. Jako czysty , tzn mój samochód bez zabezpieczenia. Czy jest tak ze samochód mógł być objety zniżkami za bycie klientem banku Renault. Pakiet dilerski był zawsze najlepszy i w tle wisi zapytanie o przedłuzenie polisy OC/AC .Pytanie czy warto mając auto 4 letnie. Zdaję sobie sprawe ze to zależy odemnie , jednak chciałbym podpowiedzi.
W przypadku OC status własnościowy pojazdu (kredyt, zabezpieczenie, etc.) nie może mieć wpływu na wysokość polisy, natomiast musisz mieć ubezpieczenie nieprzerwane.
Nie wydaje mi się, by kredyt działał tutaj inaczej niż leasing: ubezpieczasz to co masz, później ew. przepisujesz polisę (teraz już właściwie nie jest to niezbędne, bo nie trzeba zmieniać tablic).
Czyli jak zrozumiałem mogę dziś spłacić auto i u dilera walczyc o jakies dobre warunki umowy OC/AC . Spłacony kredyt nie wpływa na jakieś znizki . Myślałem ze tak to działa.
No musze się wybrac do dilera i porozmawiac o ofercie .Dziękuje za odpowiedz
No i dokończe watek. OC/AC PZU kontyuacja 3 rok. Dla mojego wózka 1756 zł. Auto wartosć 46500 . Pakiet super . Dodam ze jeszcze jest comfort . Same oc 654 mialo być. Oferta chyba nie jest zła. A i spokój duszy.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2022-01-28, 16:31
Sprawdziłem u siebie. Od 2018 do 2022 płaciłem kolejno: 4,0%, 4,6%, 4,5%, 5,1%, 5,5% relacji kosztu ubezp (oc, ac, nnw) do wartości auta. 40% to kosmos. Jeśli ta wycena jest prawidłowa, to musiało się coś wydarzyć. Niedługo wysokość składki OC ma być powiązana z liczbą punktów karnych.
Po prostu, ta najdroższa firma nie chce Cię mieć jako klienta, ale zgodnie z prawem nie może Ci odmówić sprzedaży OC. Po prostu im się nie podobasz z jakiegoś powodu. Może wiek, może historia szkód, może status rodzinny (np. samotny, nie ma nawet kota czy akwarium, więc nie ma dla kogo żyć)?
Ta praktyka zaporowych cen zwykle jest wykorzystywana w stosunku do młodych kierowców, ale każda firma ubezpieczeniowa ma swoje zasady i algorytmy, więc nie można wykluczyć że akurat Ty też jesteś u nich niemile widziany.
https://autokult.pl/41615,polisa-oc-za-10-tys-zl-to-realna-oferta-wyjasniam-dlaczego-tak-drogo
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2022-01-28, 20:59
Zatem TU potencjalnie stosują algorytmy pozycjonujące klienta ryzykownego. Nie wiem czy zgodnie z prawem. Mógłbyś ich sprawdzić i przyjąć ofertę, by za kilka dni ją odrzucić - czy ta kwota byłaby w umowie. TU chyba podlegają KNF jak banki, a tam reguły są ostre.
Może w hestii mieli duzo tego rodzaju zdarzeń i kosztów - https://www.auto-swiat.pl...owcy-sa/w7jdhkt
Ostatnio zmieniony przez eio 2022-01-28, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym się tu bardziej zastanowił nad aspektem, ale mogę się mylić, że mam w pracy wykupione OC za szkody wyrządzone pracodawcy. Kolizji przez 13 lat trochę się nazbierało, w tym ze 3 z mojej winy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum