Wysłany: 2022-02-19, 19:29 Silnik szarpie i dławi się na gazie - Logan MCV 1.2 LPG
Cześć wszystkim
Od paru miesięcy walczę z problemem w samochodzie. Silnik będąc na gazie drga i szarpie na niskich obrotach (do 2000 obr., na wyższych jest w porządku) oraz dławi się w momencie szybkiego wciśnięcia gazu i puszczenia go, dodatkowo traci moc. Na benzynie silnik działa idealnie.
Byłem już w serwisie Dacii, powiedzieli, że wyczyścili iglicę - silnik pracował dobrze, autko nie traciło mocy na gazie. Po upływie tygodnia problem powrócił. Pomysłów brak, ani serwis ani ja nie mam pomysłu gdzie szukać problemu. Wyczyściłem również reduktor gazu, nie pomogło.
Jak już wcześniej wspomniałem na benzynie chodzi idealnie.
Filtry gazu były wymieniane 3 miesiące temu.
Podłączyłem się pod komputer samochodu, pojawił się błąd P0130 - wykasowałem błąd, pojeździłem trochę i nadal to samo, błędu nie i nie pojawia się no ale problem pozostał. Lampka Check Engine nie pojawia się, w serwisie i ASO nie widzą żadnych błędów ani problemu.
Auto: Dacia Logan MCV 1.2 75KM (2012)
Instalacja gazowa Landi Renzo.
Przebieg: 113 052 km
Czy ktoś ma pomysł co mogę jeszcze sprawdzić lub wymienić? :)
Ewentualnie gdzie szukać problemu?
Świece były niedawno wymieniane, przepustnica była sprawdzana i czyszczona.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, gdyby któraś rzecz była uszkodzona to wyszła by po czasie też na benzynie i powinna pojawić się lampka check engine?
Na benzynie jest ok, z problemem walczę blisko rok. Więc zakładam, że problemem jest instalacja gazowa, bo na benzynie chodzi idealnie.
Chodziło mi właśnie o wtryski gazowe - resztę podałem, bo gaz jest bardziej czuły na nieprawidłowości, więc ich efekty widać na nim wcześniej, ale po roku i sprawdzeniu tych elementów raczej nie będą winne.
Chodziło mi właśnie o wtryski gazowe - resztę podałem, bo gaz jest bardziej czuły na nieprawidłowości, więc ich efekty widać na nim wcześniej, ale po roku i sprawdzeniu tych elementów raczej nie będą winne.
Sprawdziłem ciśnienie w listwie wtryskowej
Ciśnienie bardzo wariuje w momencie dławienia silnika, w listwie wtryskowej na obrotach jałowych i podczas jazdy ciśnienie jest pomiędzy 130-140 kPh. Podczas dławienia ciśnienie wynosi 190.
Jakie powinno być ciśnienie w listwie wtryskowej?
Jest jakiś zakres od-do?
Ja bym obstawiał jedno z trzech: cewka, świece albo albo lejący wtryskiwacz lgp.
W moim loganie występowało delikatne poszarpywanie po przełączeniu ma lgp. Ustępowało po rozgrzaniu silnika. Po wymianie cewki problem ustąpił..
Świece zmieniałem i jedna nowa była felerna..
A lejący wtryskiwacz będzie dawał za duzo paliwa i też będzie szarpał..
(Ciśnienie gazu powinno być wyższe niż ciśnienie w dolocie o 0,9-0,95 bara).
Nota techniczna Renault - NT6525A, "Diagnostic - GPL Landi Renzo OMEGAS PLUS Euro 5/6".
Sprawdziłem ciśnienie przez ODB, zmieniłem na wartości z kPh na bar i wszystko w normie.
Zauważyłem, że silnik mocno klekocze na gazie, na benzynie chodzi cichutko.
Pojadę do speca gazowego, w pierwszej kolejności zrobię regulacje luzów zaworowych, następnie będę wymieniał wtryskiwacze, następnie świece oraz cewkę.
Jutro będę dzwonił do speca i dam znać czy problem rozwiązani :>
W każdym aucie w którym miałem problemy z gazem nie występowały na benzynie i powodem były luzy zaworowe
Ja bym zaczął od tego
też bym od tego zaczął , jak ktoś napisał - gaz jest bardziej "czuły" i wcześniej pokazuje że coś się dzieje w silniku. jeśli nie luzy to cewki, wytrysk gazu
W 1,2 akurat tego typu problemy najczęściej związane są z luzami zaworowymi, które należy regulować co 15 20kkm. Właśnie LPG - problem, PB - OK.
W 1,4 czy nawet 1,6 MPI te problemy rzadziej występują, a przynajmniej dłużej da się pojeździć bez regulacji.
W 1,2 akurat tego typu problemy najczęściej związane są z luzami zaworowymi, które należy regulować co 15 20kkm. Właśnie LPG - problem, PB - OK.
W 1,4 czy nawet 1,6 MPI te problemy rzadziej występują, a przynajmniej dłużej da się pojeździć bez regulacji.
Regulacja zaworów nic nie dała,
Czyszczenie instalacji gazowej sprawiło, że autko ma więcej mocy na gazie ale nadal się dławi na jałowych.
Będe wymieniał na dniach świece i dam znać. :>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum