11 lat temu też się dopraszałem o kontakt, a później o jazdę próbną. W przeciwieństwie do innych marek nic nie stało na placu, czekać trzeba było 3 miesiące. Nie mieli motywacji szukać klienta.
Ja zapytałem o jazdę próbną, od razu odpisali i zaprosili na konkretną godzinę. Ale to zależy od salonu. No chyba że od razu pytałeś o rabat - to mogli nie chcieć odpisywać
Nie wiem gdzie pisałeś, ja jak byłem na etapie wyboru, to z umówieniem na jazdę próbną nie było problemu (maila wysłałem w piątek po południu, w poniedziałek miałem odpowiedź z konkretnymi terminami do wyboru), później pisałem z 3 salonami na temat zakupu i odpowiedzi wszędzie były w miarę na bieżąco.
Ale... żeby nie było za różowo: ostatnio do tych samych 3 salonów wysłałem zapytania o koszt montażu dodatkowych akcesoriów i przez kilka tygodni z żadnego nie dostałem odpowiedzi.
Ja dzwoniłem do salonu aby się umówić na jazdę próbną i nie robili żadnego problemu.
Dodatkowo po jeździe pracownik spytał mnie czy chcemy już zamówić dustera, podałem mu numer mojej konfiguracji i poszło.
Mimo, że mają mnóstwo klientów i schodzą im auta na pniu nie czułem sie jakoś olany.
1.Robisz swoją konfigurację na stronie dacia.pl i zapisujesz jej numer.
2.Umawiasz się do salonu/salonów na prezentację auta/jazdę próbną i omówienie warunków zamówienia, wtedy podajesz numer swojej konfiguracji.
3.Dealer możliwe że będzie Cię namawiał na auto już zamówione przez salon z uboższą konfiguracją ale za to czas oczekiwania może być krótszy.
4.Decyzja czy zamawiać po Twojej stronie.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-04-05, 09:50 Re: Problem ze złożeniem zamówienia
amus1 napisał/a:
Wysłałem do dwóch salonów konfigurację i zaznaczyłem że chcę złożyć zamówienie i do tej pory nic. To tak ma wyglądać?
Jak widzę przez 4 lata nic się nie zmieniło- komunikacja za pomocą maila z dealerami Renault to dno i 5 metrów mułu... Ja w Warszawie chcąc kupić w 2017 Dacię rozesłałem pytania do chyba 8 dealerów w różnych miastach, z tego oferty w ciągu 2 dni przysłało mi dwóch (obaj z Warszawy). Trzeci (chyba Kraków) odpisał po 2 tygodniach, gdy miałem już złożone zamówienie u siebie.
Reszta olała klienta- nie odezwali się nigdy... Zresztą osobistych kontaktów z salonami tez nie wspominam z entuzjazmem. Ogólnie mam znacznie lepszą opinię o obsłudze posprzedażnej klienta Renault (serwis), niż o samych sprzedawcach.
Sprzedawcy chyba rzadko są ludźmi lubiącymi pisanie -- wydaje mi się, że zawsze i każdy preferuje mowę, czasem nawet wówczas, kiedy aż prosi się mieć rzecz wyłożoną czarne na białym (i wówczas przez to cierpią).
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-04-05, 14:14
defunk napisał/a:
Sprzedawcy chyba rzadko są ludźmi lubiącymi pisanie -- wydaje mi się, że zawsze i każdy preferuje mowę...
Może i tak, ale moim zdaniem nie chodzi o problem z pisaniem a o problem z czytaniem... Gdyby przeczytali, to mogli by zadzwonić z ofertą- ja zawsze podawałem swój numer telefonu.
No cóż- ich wybór.
Ja proponuje zadzwonić do kilku salonów w okolicy (lub trochę dalej) może się opłacać pojechać do innego dilera. W moim przypadku wyszło, że przejechanie ~200km zaowocowało oszczędnością rzędu ~2000zł
Owszem, tak było kiedyś, dawno temu.
Obecnie jest więcej kupujących, niż rynek oferuje aut, więc wszelkie sposoby na telefony, maile, oferty, się nie sprawdzają.
Chciałem zakończyć ten temat.
Niestety nie udało mi się kupić nowego samochodu.
Salon w Piotrkowie nie przyjął zaliczki, a ja wymówiłem umowę.
Po kontakcie z Renault Polska okazało się, że salon nie jest już oficjalnym partnerem Renault Polska. W moim odczuciu zostałem oszukany, salon w momencie podpisania umowy nie miał już partnerstwa. Na dobrą sprawę nie zamówię samochodu bo nie ma kitów do LPG, nie będzie skrzyni biegów 6 biegowej. Pomijam zwodzenie mnie ponad dwa miesiące.
Szkoda słów, made in Poland.
Cała sytuacja nauczyła mnie jednego, nie wspieraj lokalnych firm bo nie warto, nie grają fer.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum