Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway III (oraz Sandero I generacja
Silnik: TCe 100 LPG (w drugiej Daćce zwykły 1.4)
Rocznik: 2022 (drugi model - 2010)
Wersja: Stepway Comfort
Wysłany: 2022-04-09, 12:04 Wymiana silniczka tylnej wycieraczki w Sandero I
Dzień dobry! Czy wymieniał ktoś z was silnik tylnej wycieraczki w Sandero I? Dwóch mechaników się poddało, uznali, że nie ma jak usunąć nitów, którymi jest przymocowany. W związku z tym jeżdżę już że dwa lata bez wycierania tylnej szyby. Macie jakiś pomysł na wymianę?
Te nity się po prostu rozwierca i naprawdę nie wiem, jaki można mieć z tym problem, bo dostęp jest dobry, a sama operacja zupełnie zwyczajna w przypadku takich połączeń...
Tylko że po mojemu trudno będzie tam potem włożyć nakrętki czy nawet śruby. A nity też pewnie nie leżą w każdym sklepie, i nitownica może być jakaś specjalna.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2022-04-09, 17:52
eplus napisał/a:
Tylko że po mojemu trudno będzie tam potem włożyć nakrętki czy nawet śruby. A nity też pewnie nie leżą w każdym sklepie, i nitownica może być jakaś specjalna.
Penie to nity 6mm - takie same którymi przymocowane są głośniki w drzwiach. Fakt, że nie w każdym markecie budowlanym takie się kupi (przeważnie są do 5 mm) no i nitownica tez musi być większa bo w marketach też mają do 5 mm. Ja kupiłem nity i nitownicę w zwykłym sklepie "metalowym".
Jaja se robisz? Rzeczywiście się za może nie bierz;) dwa lata bez wycieraczki bo nitu nie masz?
Ludziska wymieniają te nity przy montażu na śruby i nakrętki (czasem dziwne, dla ułatwienia przykręcania), ale najprościej jest osadzić w pierwotnych otworach nitonakrętki, wtedy nie ma konieczności używania dwóch narzędzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum