Witam wszystkich, kłania się świeżak, jako członek forum i jako nabywca Dacii też
Zamówiłem jakiś tydzień temu Dustera w wersji extreme i niestety dowiedziałem się, że szyby z tyłu będą w korbie z powodu braków w dostawach. Ponoć alternatywą jest czekać kilka miesięcy, a nie wiadomo kiedy można spodziewać się normalności. Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nowe samochody i zetknął się z tym problemem?
Witam wszystkich, kłania się świeżak, jako członek forum i jako nabywca Dacii też
Zamówiłem jakiś tydzień temu Dustera w wersji extreme i niestety dowiedziałem się, że szyby z tyłu będą w korbie z powodu braków w dostawach. Ponoć alternatywą jest czekać kilka miesięcy, a nie wiadomo kiedy można spodziewać się normalności. Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nowe samochody i zetknął się z tym problemem?
Już kilka osób zarówno na forum jak i na grupach na fb zgłaszało taką sytuację, więc to nie jest odosobniony przypadek. Pozostaje kwestia czy godzisz się na korbotrnik z tyłu czy wolisz czekać dłużej na elektrykę.
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-04-15, 18:18
Wczoraj odebrałem Logana po blisko dwóch tygodniach od zgłoszenia zamiaru zakupu. Auto stało w salonie, więc brałem co jest. Zaliczkę wpłaciłem godzinę po rozmowie telefonicznej (1 kwietnia). Potem czekałem ze dwa dni robocze na ustalenia związane z kredytem (50/50). Kolejne dwa dni na wystawienie faktury, którą opłaciłem od razu. Następnego dnia dealer potwierdził zaksięgowanie kwoty i wysłał dokumenty do rejestracji. Otrzymałem je po weekendzie i w ciągu dwóch godzin zarejestrowałem auto. Termin odbioru wyznaczony za trzy dni. I takim oto sposobem łącznie minęły 13 dni i 4 godziny
Zadowolony...
Model: Sandero Stepway III (oraz Sandero I generacja
Silnik: TCe 100 LPG (w drugiej Daćce zwykły 1.4)
Rocznik: 2022 (drugi model - 2010)
Wersja: Stepway Comfort
Wysłany: 2022-04-20, 21:42
A ja z ciekawości zadzwoniłem w połowie lutego do salonu w Radomiu. Okazało się, że moja konsultantka miała już zamówiony fajnie skonfigurowany model Stepway w wersji Comfort z dodatkowo podgrzewanymi siedzeniami, kamerą cofania i czujnikami parkowania z tyłu i przodu. Niewiele się zastanawiając zgodziłem się i tak oto po dwóch miesiącach czekania na przesyłkę z Maroka, odebrałem w Wielką Środę moją drugą w życiu Dacię Sandero (poprzednia była Black Line z 2010r. - wtedy już czekała na mnie w salonie i wziąłem ją też w całej okazałości).
Witajcie,
moja pierwsza Dacia Jogger SL Extreme TCe 100 LPG 7-miejsc.
Dopłata za kolor Terracotta, Pakiet Komfort Plus, podgrzewane siedzenia.
W Rzeszowie nie przyjęto zamówienia na Pakiet MEDIA NAV (mimo, że jest nadal na stronach), jako powód podano brak półprzewodników, czas produkcji itp.
Szkoda mi tych 6-ciu głośników, ale jak już dojedzie to będziemy sprawdzać, czy chociaż wiązki położyli "z marszu", wtedy możemy łatwo dołożyć nawet w salonie.
Zamówienie + zadatek 28.02.2022
Data dostawy wg umowy do 30.06.2022, Na razie cisza.
Czekamy, pozdrowienia!
_________________ RafalSky
Nie mój Cyrk nie moje Małpy.
Model: Sandero Stepway III JOGGER EXTREME
Silnik: 1.0TCE LPG 1.0TCE LPG
Rocznik: 2021 2022 Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lut 2019 Posty: 47 Skąd: ok Oławy
Wysłany: 2022-04-28, 21:23
RafalSky84 napisał/a:
Witajcie,
moja pierwsza Dacia Jogger SL Extreme TCe 100 LPG 7-miejsc.
Dopłata za kolor Terracotta, Pakiet Komfort Plus, podgrzewane siedzenia.
W Rzeszowie nie przyjęto zamówienia na Pakiet MEDIA NAV (mimo, że jest nadal na stronach), jako powód podano brak półprzewodników, czas produkcji itp.
Szkoda mi tych 6-ciu głośników, ale jak już dojedzie to będziemy sprawdzać, czy chociaż wiązki położyli "z marszu", wtedy możemy łatwo dołożyć nawet w salonie.
Zamówienie + zadatek 28.02.2022
Data dostawy wg umowy do 30.06.2022, Na razie cisza.
Czekamy, pozdrowienia!
Moja zamówiona 28.02 w ADD Wrocław dostawa do 31.05 , potwierdzono produkcję na koniec maja , czyli odbiór w połowie czerwca
Duster w wersji prestige 2wd 1.5 blue dci 115 km zamówiony 9 lutego 2022 roku. Produkcja planowana w okolicach połowy maja a odbiór koniec maja lub początek czerwca. Tyle teorii..poczekamy na realizację.
Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-05-12, 17:51
Blazej25 napisał/a:
Dacia Sandero Comfort tce 90 z CVT - zmówiona pod koniec listopada czekam do dziś. Mam nadzieję że za chwilę ją odbiorę
To mamy podobnie, też już przebieram nogami od końca listopada trochę się przeciąga.
W umowie mam że do końca maja mam mieć samochód wydany. Można coś negocjować z salonem jeśli się nie wyrobią o czasie?
_________________ Czasem tak bywa, pies się topi, a łańcuch pływa.
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-05-13, 10:49
Knutsen napisał/a:
W umowie mam że do końca maja mam mieć samochód wydany. Można coś negocjować z salonem jeśli się nie wyrobią o czasie?
Wszystko co możesz zrobić po przekroczeniu terminu powinno być również opisane w umowie. I to precyzyjnie, krok po kroku- co i w jakich terminach. Miałem też opóźnienie i korzystałem z tych zapisów.
Model: Sandero
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2022
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-05-16, 10:11
Dymek napisał/a:
Knutsen napisał/a:
Wszystko co możesz zrobić po przekroczeniu terminu powinno być również opisane w umowie. I to precyzyjnie, krok po kroku- co i w jakich terminach. Miałem też opóźnienie i korzystałem z tych zapisów.
A na jakie ""profity" w twoim wypadku mogłeś liczyć ?
Otrzymałem numer VIN mojej dacii duster dziś od dealera dacii. Wpisałem VIN na mydacia.pl i pokazały mi się informację o moim dusterze. Czy to oznacza że auto już jest wyprodukowane i zjechało z linii produkcyjnej?.
Zawarte może być bo w tej zakładce jest to co zamówiłeś z wyposażenia. Tutaj bardziej chodzi o to że auto może być wyprodukowane ale np z powodu braku elektroniki nie ma jeszcze zamontowanych np elektrycznych szyb i teraz będzie czekało dodatkowo 3tyg na brakujące części.
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-05-16, 13:42
Blazej25 napisał/a:
Dymek napisał/a:
A na jakie ""profity" w twoim wypadku mogłeś liczyć ?
Nie ma mowy o żadnych profitach, rzecz ogranicza się tylko do opisania jakie pisma i w jakich terminach trzeba wysłać sprzedawcy, aby zgodnie z umową po terminie, można było zrezygnować z zakupu i jak najszybciej otrzymać zwrot wpłaconego zadatku w podwójnej wysokości. Także jedyny opisany "profit" występowałby przy braku samochodu.
A jeżeli tu chodzi o jakieś "gratisy", które dealer byłby skłonny zaoferować z okazji opóźnienia, to już jest tylko jego dobra wola i nie ma żadnej reguły. Nie musi wcale nic dawać. W moim wypadku dealer pokrył koszt jednej zimowej opony z kompletu jaki planowałem od razu założyć przy odbiorze. Jednak nie było to z okazji zaistnienia samego opóźnienia, lecz bardziej z powodu braku kontaktu, braku informacji o opóźnieniu i praktycznie ukrywania się przede mną mojego sprzedawcy przez kilka tygodni.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-05-16, 13:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum