Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-04-23, 06:28 Opóźnienia związane z brakiem podzespołów.
Witam,
jak w temacie. Mam do odbioru Dacie Duster wersja Prestige LPG. Auto wyprodukowalo się 8.03.2022, przez pewien czas stało w Rumunii z powodu braku podzespołów (navi i elektryka szyb). Teraz ASO twierdzi że samochód trafił już do Polski i jest w składzie centralnym w Bytomiu chyba. Moje pytanie spotkał się ktoś z czymś takim?
Brakujące podzespoły będą montowane już tutaj jak tylko będą...
Trochę to dziwne że wypuszczany jest samochód bez ukończenia i jak on potem będzie sprawdzony przez kontrolerów jakości Dacii?
To normalne, a ja jestem przewrażliwiony?
Pomożecie?
_________________ Czasem tak bywa, pies się topi, a łańcuch pływa.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-04-23, 06:36
Nic nadzwyczajnego, zdarzało się też przedtem gdy producent po cichu ogłaszał wymiany elementów przed wydaniem samochodu klientowi. Włącznie z silnikami.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-04-23, 10:27
Do czego zastrzeżenia ? Jak nie będzie działać nawigacja czy szyby to jak najbardziej, tak jak do każdego innego elementu podczas obowiązywania gwarancji.
Coś dopowiem. Mam znajomego , który ma auto w jakiś systemie spłat. Ma określony limit kilometrów miesięcznie .Po 5 latach ma prawo pierwo wykupu .Ale do czego zmierzam. Auto Dacia Duster z lpg. Nawalił elektro zawór gazu i czeka już ponad miesiąc. Płaci raty , auto stoi. Jak się okazuje bajzel z aso dziala na wielu poziomach.
To nie jest wina żadnego bajzlu z ASO na wielu poziomach. To ogólnoświatowy brak podzespołów spowodowany pandemią i w najbliższym czasie nie będzie lepiej, lecz gorzej. Fabryki nie mają z czego montować aut, serwisy nie mają części na naprawy.
Nie było pandemii , nie było wojny a znajomy czekał 2 mc na skrzynię biegów do reno. Jeśli mają na magazynie tylko filtry powietrza , bo na olejowy też czekałem .czy kołpaki to nie ma sie co dziwic jak dzis to działa. Mam nadzieje ze powstanie jakaś forma zabezpieczenia klienta przed takimi zjawiskami. Auto moze stac rok , a wizji na nowe części nie ma. Płacić trzeba. To jak. Gwarant może nigdy nie zrealizowac naprawy . Tak niesprawny pojazd nie spełnia warunków zawartej umowy gwarancyjnej. Nalezało by go oddac. I zwrot kasy .
a większość mechaników poprzez różne firmy jakoś nie mają problemów z dostawą podstawowych części (oleje, filtry, paski). Ciekaw jestem czy na naprawie gwarancyjnej wymieniają część na taką z pierwszego montażu czy już zamiennik....???
To niech czipy , układy i sciezki leza na pókach w serwisach po jednej sztuce. Dziś zauważyłem ze maja tylko breloczki i płyn litrowy do chłodnic. Nic nie usprawiedilwi mi dzis problemów serwisów. Tak ta machina działa , ze klienta mają w d.............Ja mam gwarancje za sobą . I Wiem jak to działa.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-04-25, 07:41 Re: Opóźnienia związane z brakiem podzespołów.
Knutsen napisał/a:
Trochę to dziwne że wypuszczany jest samochód bez ukończenia i jak on potem będzie sprawdzony przez kontrolerów jakości Dacii?
To normalne, a ja jestem przewrażliwiony?
Kontroler jakości Dacii bez problemu sobie sprawdzi samochód- pamiętaj, że w Renault-Dacii najbardziej wiarygodnym kontrolerem jakości jest... klient
Model: Sandero
Silnik: 1.0 lpg
Rocznik: 2022
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-04-25, 18:49
Krystian67 napisał/a:
Coś dopowiem. Mam znajomego , który ma auto w jakiś systemie spłat. Ma określony limit kilometrów miesięcznie .Po 5 latach ma prawo pierwo wykupu .Ale do czego zmierzam. Auto Dacia Duster z lpg. Nawalił elektro zawór gazu i czeka już ponad miesiąc. Płaci raty , auto stoi. Jak się okazuje bajzel z aso dziala na wielu poziomach.
Jeżeli samochód jest unieruchomiony to przecież ma prawo do samochodu zastępczego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum