DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2022-03-10, 12:58
Skontroluj tpw + brak temperatury
Autor Wiadomość
soadowiec 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-03-10, 12:46   Skontroluj tpw + brak temperatury

Cześć!
Pytałem już na innym forum, ale może tutaj znajdzie się ktoś z dobrym pomysłem.

Otóż mam nowego Dustera od 3 miesięcy i jeździ się nim super, oprócz tego, że ostatnio wyskakuje mi komunikat "skontroluj tpw".

Kiedy to się dzieje:
- po zmroku przy temperaturze raczej minusowej
- media nav ładuje się bardzo wolno i zamiast temperatury pokazuje (--)
- zaczyna się dyskoteka (lampka kluczyka serwisowego plus lampka ciśnienia w oponach oraz informacja skontroluj tpw)

Tylko raz wydarzyło się podczas jazdy. Media nav pokazywał -19C kiedy na zewnątrz było ok. 4C. I znowu dyskoteka.

Sprawdziłem ciśnienie w oponach. Set TPW i był na jakiś czas spokój (mam taki plan dnia, że rzadko wyjeżdżam po zmroku - na zegarze mam zaledwie 2660km, a za dnia nie zdarzyło się to ani razu).

Zgłosiłem do serwisu. Tam po diagnostyce stwierdzili, że winny jest czujnik temperatury i że w związku z tym będzie do wymiany lusterko z czujnikiem. Do czasu wymiany jeszcze parę razy był ten sam scenariusz. Noc, zamiast temperatury (--) i skontroluj tpw + klucz serwisowy.

Wymienili lusterko i na drugi dzień to samo.

Dodam, że jak w nocy media nav wskazuje poprawną temperaturę na zewnątrz, to nie ma żadnego problemu z informacją "skontroluj tpw".

Trzeci raz, w tej samej sprawie zgłosiłem do serwisu i czekam na odpowiedź.

Może po prostu Duster nie lubi jak mu zimno i nie chce mu się jeździć xD
(zdjęcie robione niezbyt wygrzanym tosterem)

Czy ktoś tak miał, albo wie gdzie szukać problemu, bo może ASO potrzebuje podpowiedzi (sic!)?

Z góry dzięki i wszystkiego dobrego ;)
Ostatnio zmieniony przez soadowiec 2022-03-10, 12:50, w całości zmieniany 1 raz  

Krystian67 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2022-03-10, 16:20   

No coż błedna diagnoza ASO - słownie autoryzowany serwis jedzie metodą prób i błedów.
Radzę zmienic lokalizacje , bo za chwilę wymienią Ci coś co nie ma związku z tą usterką.
Nie pierszy raz kiedy gwarant sieje złym przyłożeniem sie do swoich obowiazków , brakiem wiedzy i doświadczenia. Często to TTTM .Nazwie to TERAZ POLSKA . Zawsze po robocie , aso dzwoni i prosi zeby dac duzo punktow , najlepiej 10. Wtedy jest święty spokój , jest praca i profity. A Ty bedziesz w szarej du..ie. Zawsze radzę walcz o to ,co Ci sie nalezy.A nalezy Ci sie sprawny samochód . Nie pomogłem za bardzo, za co przepraszam . Ale takie zachowania mnie ruszają.

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-10, 16:29   

Krystian67 napisał/a:
No coż błedna diagnoza ASO - słownie autoryzowany serwis jedzie metodą prób i błedów.
Radzę zmienic lokalizacje , bo za chwilę wymienią Ci coś co nie ma związku z tą usterką.
Nie pierszy raz kiedy gwarant sieje złym przyłożeniem sie do swoich obowiazków , brakiem wiedzy i doświadczenia. Często to TTTM .Nazwie to TERAZ POLSKA . Zawsze po robocie , aso dzwoni i prosi zeby dac duzo punktow , najlepiej 10. Wtedy jest święty spokój , jest praca i profity. A Ty bedziesz w szarej du..ie. Zawsze radzę walcz o to ,co Ci sie nalezy.A nalezy Ci sie sprawny samochód . Nie pomogłem za bardzo, za co przepraszam . Ale takie zachowania mnie ruszają.

Dzięki mimo wszystko ;) Mnie też rusza, że przy nowym samochodzie trzeci raz o to samo się zgłaszam ;] Mniej uwagi wymagała chlapiąca chłodniczym 17letnia skoda xD

cisnę w tym ASO, bo jest przytulone do salonu, w którym kupowałem i myślałem naiwnie, że jak będą mieli dokumentację, że kilka razy nie naprawili to będzie mi "łatwiej" o ewentualne roszczenia z tytułu rękojmi. Pytałem też w innych ASO i na różnych forach. Prędzej czy później coś tym zrobią ;]

Wszystkiego dobrego!

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 7-os.

Wysłany: 2022-03-10, 17:18   

Przydało by się podpiąć ddt4all czy jakiś pyren albo clip i zaczytać błędy. Wiem, że w Dusterze ciśnienie w oponach jest mierzone metodą pośrednią. Tzn. jest przeliczana informacja z systemu abs na średnicę/promień koła i na tej podstawie jest sprawdzane czy ciśnienie spadło czy jest okej. Wygląda na to, że dodatkowo jest to przeliczane również z temperatury zewn. - tj. korekta temperaturowa względem ciśnienia. Człowiek się codziennie uczy czegoś nowego :!:

Rozumiem, że nadal (po wymianie lusterka) w nocy jak jest zimno to zamiast temp. są -- ? Może i ten nowy czujnik jest wadliwy :-> .
Bo twój samochód jest za..bisty!

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-10, 18:13   

tomkasz napisał/a:
Przydało by się podpiąć ddt4all czy jakiś pyren albo clip i zaczytać błędy. Wiem, że w Dusterze ciśnienie w oponach jest mierzone metodą pośrednią. Tzn. jest przeliczana informacja z systemu abs na średnicę/promień koła i na tej podstawie jest sprawdzane czy ciśnienie spadło czy jest okej. Wygląda na to, że dodatkowo jest to przeliczane również z temperatury zewn. - tj. korekta temperaturowa względem ciśnienia. Człowiek się codziennie uczy czegoś nowego :!:

Rozumiem, że nadal (po wymianie lusterka) w nocy jak jest zimno to zamiast temp. są -- ? Może i ten nowy czujnik jest wadliwy :-> .

Tak. Po wymianie lusterka 3/5 nocy było (--) i 2/5 temp. była w okolicy 0 i na plusie i wtedy wskazywało ok i nie było błędów z tpw.

Jak za pierwszym razem zgłaszałem korelację między (--) a "skontroluj tpw" powiedziano mi w ASO że to 2 osobne niezależne moduły. Po diagnozie zmienili zdanie i uznali, że czujnik z lusterka jak jest wadliwy, to może wpływać na błędy tpw. Lusterko wymienione, problem po staremu ;)

tomkasz 

Wysłany: 2022-03-10, 18:29   

Czyli ASO coś tam wie ;-) . Tutaj: https://www.daciaforum.co...e-sensor.37404/ przeczytałem, że pośredni czujnik ciśnienia w oponach korzysta w Dacii z czujnika temp. Wygląda więc na to, że jeżeli nie doprowadzą do porządku czujnika temp. jego wiązki lub czegoś co powoduje nie wyświetlanie się temp. przy mrozie, to skutkiem braku temp.zewn. zawsze będzie ten błąd z ciśnieniem w oponach. Może jest jakaś wadliwa seria tych lusterek?

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-10, 18:44   

tomkasz napisał/a:
Czyli ASO coś tam wie ;-) . Tutaj: https://www.daciaforum.co...e-sensor.37404/ przeczytałem, że pośredni czujnik ciśnienia w oponach korzysta w Dacii z czujnika temp. Wygląda więc na to, że jeżeli nie doprowadzą do porządku czujnika temp. jego wiązki lub czegoś co powoduje nie wyświetlanie się temp. przy mrozie, to skutkiem braku temp.zewn. zawsze będzie ten błąd z ciśnieniem w oponach. Może jest jakaś wadliwa seria tych lusterek?

Wielkie dzięki za podpowiedź i za link ;)

eplus 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2022-03-10, 23:22   

Powiedziałbym, że rzeczywisty pomiar ciśnienia byłby zależny od temp., pV=nRT, Avogadro czy inny koleś. Ale liczba impulsów abs z koła lewego czy prawego jest bez związku z temp. (przy pomiarze pośr.).
Ostatnio zmieniony przez eplus 2022-03-10, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  

tomkasz 

Wysłany: 2022-03-11, 09:36   

eplus napisał/a:
Powiedziałbym, że rzeczywisty pomiar ciśnienia byłby zależny od temp., pV=nRT, Avogadro czy inny koleś. Ale liczba impulsów abs z koła lewego czy prawego jest bez związku z temp. (przy pomiarze pośr.).

Ale ja nie widzę problemu żeby wprowadzić współczynnik korekcji temperaturowej dla jednego i drugiego sposobu pomiaru. Przy spadku temperatury spada ciśnienie i koło lekko bardziej "siada". Więc oba systemy są w stanie wykryć zmianę i oba mogą skorzystać z odpowiednio dobranego przeliczenia danych z czujnika temp. zewn.

PS Jeździłem Astrą J z bezpośrednimi czujnikami na felgach i w zimie, przy nagłym spadku temp., zawsze była sygnalizacja za niskiego ciśnienia w oponach. Więc tam raczej korekty nie ma. Jeździłem także T6 z pośrednim systemem i w zimie alarmów nie było - nie jestem jednak w stanie odp. na pytanie czy była tam korekcja temperaturowa.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wysłany: 2022-03-11, 11:42   

Ta zalinkowana dyskusja dotyczy poprzedniej generacji Dacii. I to ciekawe, bo nie wiem jak jest teraz w najnowszej generacji Dacii, ale dotąd najtańsze wersje wyposażenia nie miały w ogóle odczytu temperatury zewnętrznej ani tego czujnika temperatury w lusterku a pośredni pomiar ciśnienia w oponach działał. Nagle zaczęli mierzyć temperaturę? Układ pomiaru oparty o ABS miałby mieć dwie wersje w zależności od wyposażenia samochodu? Coś tu się nie klei...
Poza tym- pytanie dotyczy nowego Dustera i wskazania temperatury na ekranie Media Nav- a co z odczytem temperatury na ekranie komputerka pokładowego? Jest czy nie ma? Bo oba odczyty pochodzą z tego samego czujnika, odczyt na MediaNav tylko dubluje odczyt na komputerku.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-03-11, 11:55, w całości zmieniany 3 razy  

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-11, 11:51   

Dymek napisał/a:
Ta zalinkowana dyskusja dotyczy poprzedniej generacji Dacii. I to ciekawe, bo nie wiem jak jest teraz w najnowszej generacji Dacii, ale dotąd najtańsze wersje wyposażenia nie miały w ogóle odczytu temperatury zewnętrznej ani tego czujnika temperatury w lusterku a pośredni pomiar ciśnienia w oponach działał. Nagle zaczęli mierzyć temperaturę?

W ASO po diagnozie uznali, że jak nie działa czujnik, to będzie wybijało "skontroluj tpw". Dziwne, że czujnik nie działa tylko w ściśle określonych warunkach (noc+niskie temperatury). Za dnia zero problemu.

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2022-03-11, 12:23   

A jest w układzie czujnik pomiaru światła? pozdr

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-11, 12:33   

jurek napisał/a:
A jest w układzie czujnik pomiaru światła? pozdr

duster ma, bo zależnie od warunków światła mijania zapalają się i gasną automatycznie. Ale gdzie ten czujnik jest i czy w lusterku to nie wiem.

tomkasz 

Wysłany: 2022-03-11, 13:39   

Dymek napisał/a:
Ta zalinkowana dyskusja dotyczy poprzedniej generacji Dacii. I to ciekawe, bo nie wiem jak jest teraz w najnowszej generacji Dacii, ale dotąd najtańsze wersje wyposażenia nie miały w ogóle odczytu temperatury zewnętrznej ani tego czujnika temperatury w lusterku a pośredni pomiar ciśnienia w oponach działał. Nagle zaczęli mierzyć temperaturę? Układ pomiaru oparty o ABS miałby mieć dwie wersje w zależności od wyposażenia samochodu? Coś tu się nie klei...
Poza tym- pytanie dotyczy nowego Dustera i wskazania temperatury na ekranie Media Nav- a co z odczytem temperatury na ekranie komputerka pokładowego? Jest czy nie ma? Bo oba odczyty pochodzą z tego samego czujnika, odczyt na MediaNav tylko dubluje odczyt na komputerku.

W tej samej dyskusji jest też o tym, że jak każdy współczesny silnik - ma jeszcze czujnik temp. powietrza na wlocie do silnika. Ale nie wie na razie nikt (tzn. nie napisał) czy on też jest brany pod uwagę (w komp. pokł.; w MNE; w TPW).
Jeżeli chodzi o wyświetlanie temp. na MediaNav i na komputerze pokładowym (tym z wyższych wersji) w D2 to mogę napisać co wiem z własnego doświadczenia. Jak kupiłem auto, to w ramach problemów z elektroniką, media nav nie był zainstalowany. Wtedy temp. i godzina były wyświetlane na komp. pokł. Potem jak mi doinstalowali brakujący media nav to (pewnie zgodnie z procedurą) wyłączyli temp. i godz. na komp. pokł. a za to wyświetlała się na media nav. Jako, że mnie to mocno zirytowało, to włączyłem ponownie te dane na komp. pokł. I teraz cały czas mam to włączone [ergonomicznie i ze względów bezpieczeństwa sięganie wzrokiem na media nav żeby zobaczyć temp. czy godz. to jest ... niezbyt wygodne ;-) ]. Jednak zarówno godzina (niezależna, ręcznie ustawiana) jak i temp. są różne. Temp. różni się o 1 stopień pomiędzy wskazaniami na komputerku i MNE. Gdzieś tu na forum i/lub forum Dustera było chyba coś o tym, że są niezgodne (pewnie dlatego jedną wyłączają). Kojarzy mi się (z dawnego czytania), że w MNE jest brana przez szynę CAN, a na kompie pokł. jakoś inaczej ... Jednak nie znam rozwiązania zagadki, ani tego jak do końca to wszystko działa z pośrednim pomiarem ciśnienia w kołach.

soadowiec napisał/a:
Ale gdzie ten czujnik jest i czy w lusterku to nie wiem.

Czujnik światła jest na podszybiu (desce) pośrodku. Jest tam taka niby zaślepka, pod którą jest umieszczony.
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2022-03-11, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wysłany: 2022-03-11, 14:33   

tomkasz napisał/a:
Kojarzy mi się (z dawnego czytania), że w MNE jest brana przez szynę CAN, a na kompie pokł. jakoś inaczej ...

Jeśli chodzi o czas na tablicy zegarów i MediaNav, to faktycznie nie są nijak synchronizowane ze sobą i ich wskazania mogą się różnić. MN bierze czas z GPS a komp ustawiany jest ręcznie. Dlatego wyłączają czas na kompie. Co do temperatury, to zapewne jest nadal jak w poprzedniej generacji- czujnik temperatury w lusterku jest całkowicie analogowy i podłączony jest do dedykowanego wejścia w tablicy zegarów. Natomiast MediaNav pobiera temperaturę z sieci CAN, ale źródłem jest ten sam czujnik w lusterku (jak widać potwierdza to ASO), to znaczy, że najprawdopodobniej to tablica zegarów przekształca i wysyła pomiar analogowy z czujnika do CAN. Ja mam aktywne oba odczyty temperatury i na 100% są całkowicie zgodne, czasami faktycznie pojawia się różnica wskazań ±1*C, ale jest to tylko chwilowe- spowodowane opóźnieniem w "odświeżaniu" odczytu wtedy, gdy temperatura się zmienia. Odczyty w MediaNav zmieniają się z opóźnieniem w stosunku do odczytu komputerka pokładowego. Ale po chwili wskazania zawsze się wyrównują.
Sprawa mnie zainteresowała- ciekawe czy gdybym odłączył sobie wiązkę lusterka, to czy wywali mi błąd ciśnienia w oponach... :-P
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-03-11, 14:57, w całości zmieniany 3 razy  

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-11, 15:23   

Dymek napisał/a:
tomkasz napisał/a:
Kojarzy mi się (z dawnego czytania), że w MNE jest brana przez szynę CAN, a na kompie pokł. jakoś inaczej ...

Jeśli chodzi o czas na tablicy zegarów i MediaNav, to faktycznie nie są nijak synchronizowane ze sobą i ich wskazania mogą się różnić. MN bierze czas z GPS a komp ustawiany jest ręcznie. Dlatego wyłączają czas na kompie. Co do temperatury, to zapewne jest nadal jak w poprzedniej generacji- czujnik temperatury w lusterku jest całkowicie analogowy i podłączony jest do dedykowanego wejścia w tablicy zegarów. Natomiast MediaNav pobiera temperaturę z sieci CAN, ale źródłem jest ten sam czujnik w lusterku (jak widać potwierdza to ASO), to znaczy, że najprawdopodobniej to tablica zegarów przekształca i wysyła pomiar analogowy z czujnika do CAN. Ja mam aktywne oba odczyty temperatury i na 100% są całkowicie zgodne, czasami faktycznie pojawia się różnica wskazań ±1*C, ale jest to tylko chwilowe- spowodowane opóźnieniem w "odświeżaniu" odczytu wtedy, gdy temperatura się zmienia. Odczyty w MediaNav zmieniają się z opóźnieniem w stosunku do odczytu komputerka pokładowego. Ale po chwili wskazania zawsze się wyrównują.
Sprawa mnie zainteresowała- ciekawe czy gdybym odłączył sobie wiązkę lusterka, to czy wywali mi błąd ciśnienia w oponach... :-P

nie namawiam, ale każda osoba chętna do testowania błędów jest na wagę złota ;)

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2022-03-11, 15:46   

Tak myślę, jesli tylko wieczorem, to może coś z czujnikiem swiatła powiązane. pozdr

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-11, 15:58   

jurek napisał/a:
Tak myślę, jesli tylko wieczorem, to może coś z czujnikiem swiatła powiązane. pozdr

ale jak temperatura jest 0+, to w nocy nie wywala tpw.
za to w dzień minusy do tej pory pokazywał i bez tpw.

jak magicy z ASO rozwiążą tę zagadkę to niezwłocznie dam znać, żeby ktoś następny nie musiał się domyślać ;)

Wg ASO będzie wymiana wiązki. Czekają na dostawę, bo wiązek nigdzie nie ma.
Ostatnio zmieniony przez soadowiec 2022-03-11, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

Krystian67 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wysłany: 2022-03-12, 09:11   

Wygląda na to że dalej się bujają , a może to albo tamto. Moze byc długo zanim sie nacieszysz sprawnym autem.

tomkasz 

Wysłany: 2022-03-12, 11:42   

Dymek napisał/a:
Ja mam aktywne oba odczyty temperatury i na 100% są całkowicie zgodne, czasami faktycznie pojawia się różnica wskazań ±1*C, ale jest to tylko chwilowe- spowodowane opóźnieniem w "odświeżaniu" odczytu wtedy, gdy temperatura się zmienia. Odczyty w MediaNav zmieniają się z opóźnieniem w stosunku do odczytu komputerka pokładowego. Ale po chwili wskazania zawsze się wyrównują.

8-) :idea: :arrow: ok przyjmuję do wiadomości i dzięki za wyjaśnienie. Człowiek uczy się cały czas.
PS U mnie to jest tak, że zwykle jak jeżdżę to zmienia się cały czas temp. o 1, 2 stopnie i cały czas jest opóźnienie między zegarami i MNE (tzn. ciągła zmiana). Chyba, że mam AA -> wtedy tam jest pogodynka z internetu.

soadowiec 

Wysłany: 2022-03-16, 14:51   

Krystian67 napisał/a:
Wygląda na to że dalej się bujają , a może to albo tamto. Moze byc długo zanim sie nacieszysz sprawnym autem.

no jak to. będzie ciepło, to nie będzie wywalało błędu ;] a zimą od nowa ;]

panroz 

Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wysłany: 2022-04-05, 21:44   

Cześć! Mam dokładnie ten sam problem. Myślałem, że reset TPW pomoże i czasami wyłącza się (ale wtedy temperatura w MediaNav pokazuje 60st. Celsjusza. Byłem w myjni i po tym, jak samochód był w cieple, to temperatura zaczęła spadać. Jednak po przejechaniu drogi do domu znów wzrosła (co potwierdzało by to, że problem też występuje, kiedy jest zimno). Czy ASO coś postanowiło w Twojej sprawie? Mam auto z 2019 roku (jestem drugim właścicielem), więc chyba gwarancja tego nie obejmuje.

soadowiec 

Wysłany: 2022-04-06, 18:25   

panroz napisał/a:
Cześć! Mam dokładnie ten sam problem. Myślałem, że reset TPW pomoże i czasami wyłącza się (ale wtedy temperatura w MediaNav pokazuje 60st. Celsjusza. Byłem w myjni i po tym, jak samochód był w cieple, to temperatura zaczęła spadać. Jednak po przejechaniu drogi do domu znów wzrosła (co potwierdzało by to, że problem też występuje, kiedy jest zimno). Czy ASO coś postanowiło w Twojej sprawie? Mam auto z 2019 roku (jestem drugim właścicielem), więc chyba gwarancja tego nie obejmuje.

Będą wymieniać wiązkę i tablicę wskaźników (?). Póki co brak tych elementów w Rumunii i Fr uniemożliwia naprawę. Wstępny przełożony termin to 14.04. dam znać ;)

tomkasz 

Wysłany: 2022-04-06, 18:29   

To Ci pół samochodu wymienią niedługo, soadowiec ;-) . Ale oby do końcowego rozwiązania czyli naprawy!

soadowiec 

Wysłany: 2022-04-30, 14:14   

tomkasz napisał/a:
To Ci pół samochodu wymienią niedługo, soadowiec ;-) . Ale oby do końcowego rozwiązania czyli naprawy!

przełożyli wizytę 2x. Ale wymienili i od tamtej pory spokój. Tzn prawie.
Kuny zeżarły mi wygłuszenie maski xD

Pozdrawiam ;)

Odpowiedz do tematu