Ktoś wymieniał swoje audio na lepsze ? Jak za to się zabrać ? Chciałbym lepszą jakość dźwięku. Ile orientacyjnie kosztuje montaż w drzwiach (przednich/tylnich) i na podszybiu ?
Też to rozważam - dźwięk jest okropny. Z tego co czytam to dobrze połączyć wymianę głośników z wygłuszeniem drzwi, często w ofercie firm wygłuszających.
Też to rozważam - dźwięk jest okropny. Z tego co czytam to dobrze połączyć wymianę głośników z wygłuszeniem drzwi, często w ofercie firm wygłuszających.
Ponoć wygłuszenie drzwi na niewiele się zda. Niby duża cześć hałasu pochodzi z nadkol oraz z tego że cienkie szyby przepuszczają.
Jeżeli chodzi o audio, to wygłuszenie drzwi na pewno poprawi jakość dźwięku i wyciszy hałas z zewnątrz, ale bardziej słyszalny będzie hałas od nadkoli itp. Jednak wygłuszenie drzwi pod Car-audio (zewnętrzne poszycie drzwi + zaklejenie otworów technologicznych + pianka wygłuszeniowa) oraz wymiana głośników z przodu + montaż na odpowiednich dystansach, na pewno poprawi jakość dźwięku.
U siebie (co prawda w Lodgy) zastosowałem powyższe i na pewno audio lepiej brzmi (teraz jeszcze dokładam dodatkowo wzmacniacz i głośniki niskotonowe z tyłu). Dodatkowo na pewno zmalał hałas (zwłaszcza przy prędkościach autostradowych), ale za to słychać bardziej silnik i na pewno przydało by się wygłuszyć nadkola/podłogę.
Ponieważ wszystko robię sam (nie jest to trudne), to koszt jest akceptowalny (materiały na dwoje drzwi to około 300 zł + głośniki i dystanse). wygłuszenie przodu wraz ze zmianą głośników zajęło mi jedno popołudnie (około 4h, ale robiłem to pierwszy raz), tylne drzwi zajęły mi około 2h, przy czym nigdzie mi się nie spieszyło.
@Slawskip
Jakie głośniki wrzuciłeś do siebie? Co do hałasu z silnika 1.0 tce powiedział bym że jest on raczej cichy. Nawet przy tych prędkościach 120-140 nie wydaje się zbyt głośny, może wiatr go zagłusza ? Chociaż wątpię.
Orientuje się ktoś jak wygląda kwestia okablowania w Jogger?
Mam wersję podstawową czyli są tam tylko dwa głośniki.
Pytanie czy jest okablowanie w drzwiach tylnych i do głośników wysokonowych?
Gdzie to się ewentualnie zbiera czyli gdzie można ewentualnie podłączyć zwrotnicę pod wysokotonowe i drzwi przednie.
ja się zastanawiam między FOCAL AUDITOR ASE-165 a Focal RSE-165.
Szukam też jakiejś instrukcji zanim zacznę rozbierać bo tematy się mieszają co do modeli.
Bo model nie ma znaczenia - we wszystkich jest niemal identycznie albo bardzo podobnie. Bardziej istotna jest wersja wyposażenia, też właściwie we wszystkich modelach analogiczna.
Jeszcze w kwestii głośników - moje Focale grają dosyć ostro jeśli chodzi o wysokie tony, ja sobie z tym radzę obniżając w Media Naw wysokie tony, ale można znaleźć zestaw który w tych $$ będzie grał bardziej miękko.
Cześć! Ja oddaje swoją Dacię na początku kwietnia do profesjonalnej firmy we Wrocławiu na dokonanie modyfikacji i wymianę głośników. Jestem już po oględzinach. Budżet jest do 5 tysięcy i w nim mieści się wymiana 6 głośników, budowa skrzyni do subwoofera z 8" głośnikiem pod siedzeniem pasażera, montaż wzmacniacza pod siedzeniem kierowcy i wygłuszenie drzwi. Wygląd ma pozostać taki sam. Media Display pozostaje.
Jak proces się ukończy to pokażę co się udało.
Ps. Codziennie zajmuje się dźwiękiem (instalacje) a ten z Dacii Jogger jest wyjątkowo słaby. W drugim aucie - Ford Focus MK2 z 2009 roku mam o klasę wyżej na seryjnym radiu Sony bez żadnych modyfikacji.
Z własnego doświadczenia powiem: wymiana przednich głośników (4) + samodzielne wygłuszenie dało spektakularne efekty. Zestaw kupiłem na https://audio-system-polska.com.pl/ - głośniki + mata. Najlepiej zadzwonić i pogadać, facet specyficzny ale ostatecznie nie mogę powiedzieć, ze źle doradził. Warto kupić zapas spinek.
Wygłuszyłem drzwi P+T oraz tylne nadkola. Serdecznie polecam taki zabieg.
Folią? Nic takiego nie miałem. Była jedynie biała pianka naklejona na centralny - największy otwór między tapicerką a blachą drzwi i się jej pozbyłem. Przejechałem nie jedną ulewę i żadnych objawów negatywnych.
Jakie głośniki będą pasowały do podszybia? Ktoś już montował? Podobno są już wyprowadzone wtyczki schowane pod tymi zaślepkami. Mam wersję z 4 głośnikami i chciałby dorzuć jeszcze te 2.
Kod głośników to 28148007R - C. To C jest chyba ważne, bo gdy zamówiłem z ostatnią literą A to mocno szumiały. Montaż to 10 minut i wszystkie kable są dostępne tylko przyklejone taśmą papierową.
Tu jest dokładna instrukcja: https://www.youtube.com/watch?v=DDizVuLmKAg
Efekt jest specyficzny. Dla mnie zdecydowanie lepiej brzmi. Wysokie tony musiałem całkowicie zredukować (-4), bo dominowały nad resztą dźwięków do tego stopnia, że drażniły uszy. Ogólnie basów po dodaniu wysokotonowych praktycznie nie słychać, ale to mi akurat odpowiada. Zależy kto czego słucha. Używane można dostać za około 45 zł za sztukę.
Oglądałem wcześniej tego "Rumuna". Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że pokazuje kody tych głośników. Spróbuję sobie coś używanego po taniości wyszukać. Jak znajdę opiszę wrażenia. Dzięki!
Zdobyłem używki oryginalne z rozbitka. Potwierdzam efekt jest zauważalny. Dźwięk stał się jakby bardziej przestrzenny. Musiałem dołożyć basu i wyciszyć wysokie tony bo dominowały. Polecam niezdecydowanym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum