Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2022-07-17, 19:05
Kup zmywacz do hamulcy i wszystko dokładnie umyj. Jeźdź normalnie i co 50-100km sprawdzaj. Możez zdemontować puszkę filtra powietrza i zerknać dokłądnie czy nie cieknie Tobie z Uszczelki pokrywy zaworów. Jak jest sucho to spróbuj zdemontować osłonę termiczna kolektora wydechowego aby sprawdzić czy za nim jest sucho, to pozwoli Tobie sprawdzić czy nie cieknie z łączenia głowicy z blokiem ( UPG).
Posprawdzam wszystko, umyje tez ten bok silnika po stronie paska akcesoriów za rolkami bo tam najbardziej jest widoczny olej który praktycznie spływa po boku miski olejowej.Jest taka paćka oleju z piachem Dobrze że zauważyłem bo raz na jakiś czas miałem małe dolewki oleju do silnika myślałem że aż tak bierze olej
Umyłem bok silnika i miejsca gdzie tylko mogłem. osuszyłem i sprawa wygląda tak że ten olej jakby leciał wydobywał się spod osłony tam gdzie jest pasek rozrządu w tym miejscu jak na foto ale dokładnie nie można zobaczyć bo jest ta osłona.Być może jak wymieniali mi kilka lat wstecz pasek rozrządu pompę i napinacze coś poszło nie tak i pomału ten olej się sączy
Zobacz dokładnie. Kilka lat temu u rodziców w thalii 1.4 wyglądało jakby ciekło z tego miejsca o którym mówisz. Przyjrzałem się dokładnie i okazało się że cieknie spod pokrywy zaworów w okolicy obudowy rozrządu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum