Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1352 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-08-06, 08:57 Resetujący się komputer LPG DD2FL 2021
Samochód z 2021r - pierwotny soft silnika dla LPG miał taki defekt że przy jednostannej jeździ (np. tempomat) ze stałą prędkością obrotową (przetestowałem w zakresie 2000-260obr) sporadycznie, w czasie jazdy - ale za każdym razie kiedy kilkadziesiąt sekund taka jazda trwała czuć było mocne szarpnięcie samochodem. Poza tym silnik przy przełączaniu na LPG na zimno, potrafił naprawdę mocno szrpnąć, a kiedy pracował na wolnych obrotach - nawet zgasnąć.
Co jakiś czas - sporadycznie w trakcie jazdy samoczynnie kasował się także komputer pokładowy dla LPG. Zgłosiłem temat od ASO i "przy okazji" w marcu tego roku wgrano mi nowy soft Pb i LPG. I zrobiło się idealnie - zapomniałem o dolegliwościach - tzn. w czasie przełączana na zimnym silniku Pb-LPG czasem lekkie szarpnięcie jest - ale nie przeszkadza.
Przy zmianie oleju, w lipcu znów aktualizowano soft na LPG - dlatego że taki się pojawił.
Od tego czasu komputer resetuje się byle kiedy - w czasie "jednego tankowania" kilkanaście razy.
Czy ktoś zaobserwował podobne przypadłości ?
Temat zgłosiłem do kolegi z ASO - ale jest na urlopie i w drugiej połowie miesiąca jak wróci to wrócimy do tematu.
U mnie sam nie zresetował się ani razu. Czasami występują bardzo lekkie szarpnięcia, ale przy jeździe na minimalnym obciążeniu silnika(1700-2000rpm), tak jakby nie mógł się zdecydować, czy silnik ma dalej ciągnąć auto, czy to auto ma pchać silnik Z komputerem nie mam żadnych problemów, poza tym, że Android Auto działa tylko na kablu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum