Mała aktualizacja z mojej strony. Otóż po wizycie w ASO i poprawie geometrii, kierownica nadal delikatnie nie była w pozycji centralnej uwzględniając nachylenia jezdni itp. Wiadomo że nikt z ekierką nie będzie sprawdzał kątów ale było to wyczuwalne w trasie, szczególnie na szybszych odcinkach. Podjechałem na szybko do serwisu w którym poprawiłem geometrię kiedyś w poprzednim aucie, chciałem sprawdzić ASO. Okazuje się że była zbieżność, co prawda Pan z serwisu spróbował jeszcze delikatnie poprawić - natomiast wszystko było przed i po w granicach dopuszczalnych przedziałów (oczywiście jak na serwis profesjonalny otrzymałem wydruk przed i po, byłem na miejscu i mogłem sobie popatrzeć na profesjonalistę w akcji). Następnie po prostu po przejażdżce stwierdził Pan z serwisu że na szybko podreguluje kierownice bo faktycznie 'ciut' na lewo ucieka - 5 minut i gotowe.
Jedna niedogodność czy niewdzięczność takiej regulacji, to spore pole do błędu. Trzeba mniej więcej dokładnie podczas pomiaru pokazać jak jest kierownica przekręcona względem jazdy na przód, następnie ustawić jak ma być subiektywnie prosta - Pan w 15 sekund zakręcił "jakieś" śruby i gotowe. W razie czego jak się przestrzeli można drugi raz podjechać podregulować. U mnie dosłownie wyszło obrót w minutach a różnica chyba jest satysfakcjonująca. Dalej będę testował w trasie.
Pewnie dlatego ASO sobie nie radzi z tymi zgłoszeniami, raz że to bardzo subiektywne wrażenie (mimo iż pomiary wskazywały na zielony kolor, kierownica nie była na wprost), to też zgłaszając usterkę mówiłem od razu o geometrii, następnym razem bym prosił o regulacje kierownicy i geometrię. Tak czy inaczej jestem w miarę zadowolony z obsługi zarówno w ASO jak i w zewnętrznej firmie (gdzie jednak musiałem zapłacić).
Kierownicę możesz mieć przestawioną nawet o 180 stopni a zbieżność będzie doskonała i wskaźniki przyrządów będą oscylowały w zakresie zielonego pola.
W sumie to prosta sprawa, bardzo się dziwię, że ASO nie "podołało", może zaszło niezrozumienie problemu? Dziwna sprawa.
to też zgłaszając usterkę mówiłem od razu o geometrii
To właśnie jest częsty błąd i nie Ty pierwszy go popełniłeś, byli już tacy(nawet na forum) co mówili serwisowi co mają zrobić i później narzekali że usterka nie usunięta(albo że mieli zapłacić za coś co sami chcieli a co było niepotrzebne bo usterka polegała na czymś innym). Należy opisać co jest nie tak a to serwis ma postawić diagnozę i usunąć usterkę.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2022-08-30, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
Kierownicę możesz mieć przestawioną nawet o 180 stopni a zbieżność będzie doskonała i wskaźniki przyrządów będą oscylowały w zakresie zielonego pola.
W sumie to prosta sprawa, bardzo się dziwię, że ASO nie "podołało", może zaszło niezrozumienie problemu? Dziwna sprawa.
Zbieżność tak owszem, natomiast u mnie na serwisie Pan uruchomił jakiś inny program jak mniemam do ustawienia kierownicy, gdzie tolerancja na wyświetlaczu była duża i ciągle w zakresie poprawnych wartości (na oko tak z 1/4, 1/5 okręgu).
Black Dusty napisał/a:
To właśnie jest częsty błąd i nie Ty pierwszy go popełniłeś, byli już tacy(nawet na forum) co mówili serwisowi co mają zrobić i później narzekali że usterka nie usunięta(albo że mieli zapłacić za coś co sami chcieli a co było niepotrzebne bo usterka polegała na czymś innym). Należy opisać co jest nie tak a to serwis ma postawić diagnozę i usunąć usterkę.
Wspominałem o geometrii ale też mówiłem że się nie znam i mi chodzi o uciekanie kierownicy, i nawet podczas jazdy mówiłem o co mi chodzi Konsultantowi - może źle opisałem, ale objawy pokazywałem, więc tutaj bym aż tak nie tłumaczył ASO. Najgorsze jest to że w ASO mamy dwóch pośredników zanim trafi sprawa do mechanika, więc trochę zabawa w głuchy telefon. Mogliby wyjść do ludzi i jednak zapraszać na warsztat czy jakoś wchodzić w interakcje bezpośrednią.
Najgorsze jest to że w ASO mamy dwóch pośredników zanim trafi sprawa do mechanika, więc trochę zabawa w głuchy telefon.
To też jest prawda, dużo zależy od tego co przyjmuje zlecenie, jak je opisze, dlatego zawsze jest wskazany bezpośredni kontakt z mechanikiem w celu doprecyzowania i choć nie zawsze są na to chętni należy się tego domagać bo niektórzy maja problem należytego przekazania problemu słowem pisanym.
Witam
Jestem już po wizycie w AS0. Tym razem przejechał się ze mną sam mechanik i stwierdził że wystarczy podregulować na drążkach kierowniczych. Podregulował przejechałem się - również z nim - i faktycznie jest o niebo lepiej, auto już nie zjeżdża do prawej natomiast kiera jest teraz minimalnie " przrzekoszona" w prawo. Zostawiam to w takim stanie będę jeździł i obserwował .
Zastanawia mnie tylko to że na koniec powiedział - zbieżność jest ok nie trzeba ustawiać.
Czy po takiej " korekcie " drążków nie jest jednak wymagane zrobienie zbieżności ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum