Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: KaS602
2009-02-11, 00:40
Filtr wstępny oraz przeciwpyłkowy / kabinowy i ich montaż
Autor Wiadomość
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 615
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-10-06, 08:32   

ASO? Przywiozłeś swój?
Filtr ma durne wymiary (jest prawie kwadratowy) i NIGDY nie wiem jak go wsadzić :roll:
 
jodlasty 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 LPG
Rocznik: 2019
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Maj 2019
Posty: 100
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2022-10-06, 08:50   

Na ostatnim przeglądzie miałem wymianę filtra.
Wczoraj go sobie wyjąłem żeby zobaczyć stan.
Okazało się, że mechanik który to robił włożył go na odpierdol.
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 299
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-10-06, 09:23   

Ja mam auto od kwietnia. Wymieniałem 2 razy. Po miesiącu już śmierdziało z klimatyzacji (pewnie stało na placu pół roku) a filtr był czarny.
Zawsze przy wymianie najpierw wysysam odkurzaczem co się da z okolic parownika. Potem pryskam preparatem do czyszczenia klimatyzacji (nie wciskam do końca by nie zablokowac. Zakładam zaślepkę i włączam auto. Resztę płynu zużywam zgodnie z instrukcją. Następnie znowu odkurzam okolice parownika i dopiero zakładam filtr. Pasuje standardowy od CLIO, Logana II.
Efekt na zdjęciu to ewidentne partactwo mechanika.
_________________

Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2022-10-06, 09:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
jodlasty 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 LPG
Rocznik: 2019
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Maj 2019
Posty: 100
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2022-10-06, 09:28   

Jeżeli chodzi o czyszczenie, to ja ozonuje dwa razy do roku.
Mam taką maszynę w domu.
Jeszcze nigdy nie nic nie zaśmierdziało, ale też stosuję zasadę, żeby wyłączać klimę na kilka minut przed skończoną jazdą, żeby parownik się osuszył.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3558
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-06, 10:18   

Kauris napisał/a:
Filtr ma durne wymiary (jest prawie kwadratowy) i NIGDY nie wiem jak go wsadzić :roll:

Niby tak, bo różnica wymiarów jest mała (216x200). Zasada jedna- dłuższy wymiar w poziomie. A kierunek żeberek jest mylący- oryginały Renault mają żeberka w pionie i taki filtr ciężko wsadzić żeby go nie zmasakrować jak kol. jodlasty pokazał.
Filtron odwrócił kierunek i jego filtry K1321 i K1321A mają żeberka poziomo- montaż takiego filtra jest łatwiejszy: OPIS

Główny wątek o filtrach: TUTAJ
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-10-06, 10:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 615
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-10-06, 11:14   

Dymek napisał/a:
Zasada jedna- dłuższy wymiar w poziomie
..i zapamiętać tego nie mogę, mimo że od 6 lat sobie to obiecuję ;)
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 79 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3584
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-06, 11:42   

No i jeszcze strzałką od strony grodzi do wnętrza :)
 
Aronus 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 MPI 4x4 LPG
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Kwi 2015
Posty: 79
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-10-06, 13:52   

Mann do Dustera I ma filtr razem z pokrywką, także nie da się go raczej wsadzić inaczej. Zmieniałem filtr kilka dni temu po 6 miesiącach i byłem zaskoczony ile syfu z drzew się zebrało a raczej pod drzewami nie parkuję :shock: . Nie wyobrażam sobie co muszą mieć ludzie w filtrach nie wymieniając ich regularnie :shock:
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1697
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2022-10-06, 19:27   

Montaż filtrów w Dacie to jakaś wyższa szkoła jazdy. U mnie Megance tak samo.
Jedynie Duster I i Sandero I ma łatwy montaż bo już jest z klapką :-)
_________________
Sprzedaż części Dacia

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review
 
Felix 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 40
Skąd: Rotmanka
Wysłany: 2022-10-10, 12:19   

pierwsze co zrobiłem po zakupie auta to wymiana oryginalnego - nowego, na ten niebieski od Boscha (węgiel + alergeny/ PM2 / PM10)
Teraz stojąc w korku za śmierdzielem nic nie czuć :)
Ostatnio zmieniony przez Felix 2022-10-10, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
ceranix3 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 90 km
Rocznik: 2018
Dołączył: 21 Sie 2022
Posty: 72
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2023-06-23, 13:57   

Felix ja wlasnie odwrotnie.Zakupilem oryginalny weglowy bo mialem boscha i :

1. roznica w budowie a bardziej w wykonaniu.Po pierwsze boki ( te nie zgrzane) ustawione tak jak wskazuje strzalka przelotu powietrza.Chodzi o to ze przy wlaczonej dmuchawie koncowki dzialaja na zasadzie " zagla" czyli sa nadmuchiwane.W boschowskim jest odwrotnie- pisza tez o tym w opiniach na alledrogo.

2. dlugosci - niby roznica 1.5 cm a robi roznice.Boschowskim wsadzonym moglem po dlugosci nim troche przesuwac.W oryginanym nie moge.Oryginalny ma 216x200 mm.Boschowski 214.5x200mm.
Na kilku filmikach roznie zakladaja.
Prawidlowo jest tak jak na tym ruskim filmiku.Trzeba wcisnac i obkrecic tak zeby te zgrzane plozy byly u gory i na dole.

3. roznica w wykonaniu.Oryginalny grubszy(gestszy) jakby masywniejszy.

4 roznica 13 zl.Bosch 45 oryginal 58zl. wiec te 60 zl raz do roku to smieszne koszta.

Ale kazdy robi jak uwaza.Podam nr oryginalu moze ktos sobie kupi i sam zobaczy roznice.

27 27 739 74R
Ostatnio zmieniony przez ceranix3 2023-06-23, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
sobol1976 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Cze 2013
Posty: 740
Skąd: Poznań
Wysłany: 2023-08-03, 16:14   

Mam Easy Service i po pierwszym roku miałem wymianę filtra kabinowego w ASO.
W tym roku wymiana się nie należy więc wymieniłem sobie samodzielnie na FILTRONA.
Tak wygląda montaż oryginalnego filtra przez ASO Renault. Żałuję, że nie sprawdziłem od razu jak to zrobili w zeszłym roku...

IMG.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 221,95 KB

 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 870
Skąd: EL
Wysłany: 2023-08-03, 17:36   

Fuszerka. Pracownika nikt z szefow nie sprawdzi jak wcisnął filtr i dlatego mogą być takie kwiatki. Filtr zakładam sam.
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 786
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2023-08-03, 17:47   

Po tym jak za wymianę filtrów kabinowego i powietrza ASO zaśpiewało mi ponad 300 zeta, po raz pierwszy zrobiłem to sam. Koszt ok. 60 zeta i kilkanaście minut roboty. Nie dość, że kasują jak obsługę Bentleya to jeszcze wykonują robotę jak za karę.
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 360
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2023-08-05, 23:36   

sobol1976 napisał/a:
Mam Easy Service i po pierwszym roku miałem wymianę filtra kabinowego w ASO.
W tym roku wymiana się nie należy więc wymieniłem sobie samodzielnie na FILTRONA.
Tak wygląda montaż oryginalnego filtra przez ASO Renault. Żałuję, że nie sprawdziłem od razu jak to zrobili w zeszłym roku...

No cóż kształt wskazuje na fuszerkę montażu lub demontażu filtra, ale jak widać bez wątpienia pracował dość skutecznie.
Moim zdaniem nie warto płacić za tę wymianę. To naprawdę jest max 10 min roboty i to jak się za bardzo nie spieszymy. Z filtrem powietrza nawet szybciej - ostatnio zajęło mi to max 2 min.
Sam filtr kabinowy to nie jest majątek spokojnie można sobie go wymieniać po zimie i po lecie dwa razy w roku na pewno będzie na plus dla zdrowia
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2023-08-05, 23:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
Powolniak 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: nas tu tylu
Wysłany: 2023-08-06, 08:12   

Cytat:
ale jak widać bez wątpienia pracował dość skutecznie
Kolor filtra nie świadczy o jego skutecznej pracy, on się taki urodził.
_________________

 
Zbyniusz 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6Sce
Rocznik: 2017
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Gru 2020
Posty: 60
Skąd: Velké Kunětice
Wysłany: 2023-08-06, 12:44   

trzeba odkroić styropian pod dywanem i potem wymiana jest łatwa bez masakrowania tego filtra

1a5a11b.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 100,86 KB

1a5a11.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 115,75 KB

_________________
Jestem Śląskim pojebem.
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 360
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2023-08-07, 11:28   

Powolniak napisał/a:
Cytat:
ale jak widać bez wątpienia pracował dość skutecznie
Kolor filtra nie świadczy o jego skutecznej pracy, on się taki urodził.

na zdjeciu wyraźnie widać jakieś brudy pomiędzy perforacjami jak również odcienie szarości wskazujace na zebrany pył.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2023-08-07, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
villager 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Lis 2021
Posty: 143
Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2023-08-07, 12:04   

Łukasz_M napisał/a:
jak również odcienie szarości wskazujace na zebrany pył
Jeśli jest to filtr z węglem aktywnym to on już od nowości jest szary.
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 360
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2023-08-07, 14:31   

villager napisał/a:
Łukasz_M napisał/a:
jak również odcienie szarości wskazujace na zebrany pył
Jeśli jest to filtr z węglem aktywnym to on już od nowości jest szary.

oczywiście, jednak tutaj ma on różne odcienie w zależności od miejsca. gołym okiem widać że nie jest jednolicie szary.. miejscami nawet jest wręcz bardzo ciemny a np po lewej stronie bardzo jasny, tak samo na pogniecionych harmonijkach widać obszary znacznie ciemniejsze od otaczajacej części.
Nowy filtr węglowy Filtron jest jasnoszary.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2023-08-07, 14:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
sobol1976 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Cze 2013
Posty: 740
Skąd: Poznań
Wysłany: 2023-08-07, 15:37   

Filtr był standardowy bez węgla aktywnego - tak wygląda po roku od wymiany.
Tak jak napisałem, w czerwcu 2022 wymienili mi (tak nieudolnie) w ramach Easy Service po pierwszym roku użytkowania auta. Natomiast co roku zawsze wymieniam samodzielnie (jeśli w ramach Easy Service tego nie zrobią). Roboty jest na 5 minut, a w SS III dojście jest łatwiejsze niż w starszych modelach.
Stan filtra niestety świadczy o zanieczyszczeniu naszych miast - szczególnie smog zimowy w Poznaniu. Pocieszam się, że spełnia swoje zadanie (taki stan o tym świadczy).
 
sobol1976 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Cze 2013
Posty: 740
Skąd: Poznań
Wysłany: 2023-08-10, 12:42   

Przy okazji wizyty gwarancyjnej pokazałem filtr kierownikowi serwisu z informacją kiedy to było przez nich wymieniane i w ramach przeprosin dostałem czyszczenie klimatyzacji (ozonowanie) w gratisie. Tak więc starają się wyjść z twarzą...
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2023-08-10, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
rob_plk 


Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 103
Skąd: skąd
Wysłany: 2023-08-16, 05:17   

Zbyniusz napisał/a:
trzeba odkroić styropian pod dywanem i potem wymiana jest łatwa bez masakrowania tego filtra

Ja po prostu na czas wymiany wyciągam te styropiany i też żeby je wyciągnąć to trzeba przyciąć któryś róg bo fotel przeszkadza.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne