Na ostatnim przeglądzie miałem wymianę filtra.
Wczoraj go sobie wyjąłem żeby zobaczyć stan.
Okazało się, że mechanik który to robił włożył go na odpierdol.
Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 264 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-10-06, 09:23
Ja mam auto od kwietnia. Wymieniałem 2 razy. Po miesiącu już śmierdziało z klimatyzacji (pewnie stało na placu pół roku) a filtr był czarny.
Zawsze przy wymianie najpierw wysysam odkurzaczem co się da z okolic parownika. Potem pryskam preparatem do czyszczenia klimatyzacji (nie wciskam do końca by nie zablokowac. Zakładam zaślepkę i włączam auto. Resztę płynu zużywam zgodnie z instrukcją. Następnie znowu odkurzam okolice parownika i dopiero zakładam filtr. Pasuje standardowy od CLIO, Logana II.
Efekt na zdjęciu to ewidentne partactwo mechanika.
Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2022-10-06, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli chodzi o czyszczenie, to ja ozonuje dwa razy do roku.
Mam taką maszynę w domu.
Jeszcze nigdy nie nic nie zaśmierdziało, ale też stosuję zasadę, żeby wyłączać klimę na kilka minut przed skończoną jazdą, żeby parownik się osuszył.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 84 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3221 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-06, 10:18
Kauris napisał/a:
Filtr ma durne wymiary (jest prawie kwadratowy) i NIGDY nie wiem jak go wsadzić
Niby tak, bo różnica wymiarów jest mała (216x200). Zasada jedna- dłuższy wymiar w poziomie. A kierunek żeberek jest mylący- oryginały Renault mają żeberka w pionie i taki filtr ciężko wsadzić żeby go nie zmasakrować jak kol. jodlasty pokazał.
Filtron odwrócił kierunek i jego filtry K1321 i K1321A mają żeberka poziomo- montaż takiego filtra jest łatwiejszy: OPIS
Mann do Dustera I ma filtr razem z pokrywką, także nie da się go raczej wsadzić inaczej. Zmieniałem filtr kilka dni temu po 6 miesiącach i byłem zaskoczony ile syfu z drzew się zebrało a raczej pod drzewami nie parkuję . Nie wyobrażam sobie co muszą mieć ludzie w filtrach nie wymieniając ich regularnie
pierwsze co zrobiłem po zakupie auta to wymiana oryginalnego - nowego, na ten niebieski od Boscha (węgiel + alergeny/ PM2 / PM10)
Teraz stojąc w korku za śmierdzielem nic nie czuć :)
Ostatnio zmieniony przez Felix 2022-10-10, 12:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum