Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: KaS602
2009-02-11, 00:40
Filtr przeciwpyłkowy / kabinowy i jego montaż
Autor Wiadomość
GeRRaD 



Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-29, 20:49   Filtr przeciwpyłkowy / kabinowy i jego montaż

A macie jakiś ciekawy sposób na zasłonięcie wlotów powietrza do kabiny przed syfem z zewnątrz (liście, pyłki) :?:
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-10-28, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Pomógł: 3 razy
Wiek: 66
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 966
Skąd: krakow
Wysłany: 2007-09-29, 21:16   

nie wiem jak wygladaja wloty na zewnatrz logana. w uno zakleilem wloty tasma papierowa, posmarowalem to i okolice wazelina, a nastepnie rozprowadzilem na to jak najrowniej silikon z tuby. po zastygnieciu masz oslonki. niedogodnosc taka, ze przed jazda musisz zdmuchnac lub odmiesc paprochy i liscie, oraz schowac do auta oslonki. ale smieci wewnatrz sa uz tylko ilosci sladowe. pozdr
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2007-09-29, 21:51   

GeRRaD: Jeśli "garażujesz" samochód "pod chmurką" pomocne tez jest zwyczajne zamkniecie doplywu powietrza z zewnatrz pojazdu. Najprostsze rozwiazanie ale za razem najmniej skuteczne, choc cos daje.

Przekop angielska czesc daciaklub.ro. tam ktos juz to robił i pokazane bylo jak.
http://www.daciaclub.ro/i...12&showforum=46
 
 
dmas 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV Laureate 7 os.
Silnik: 1,6 MPI (87)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 390
Skąd: Warszawa/Bielany
Wysłany: 2007-10-04, 10:34   

GeRRaD napisał/a:
A macie jakiś ciekawy sposób na zasłonięcie wlotów powietrza do kabiny przed syfem z zewnątrz (liście, pyłki) :?:


na poprzednim forum pisano o zakryciu wlotow (miedzy szyba a maska) dowolna siatka lub np. rajstopami z demobilu zony...
 
 
laisar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 177 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 14675
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-03, 22:43   O filtrze przeciwpyłkowym i jego montażu.

Szaruś napisał/a:
No i ja bym się zapytał, dlaczego tak się bronią przed filtrem przeciwpyłkowym, mimo że instalacja jest pod takowy filtr przygotowana.


Przemyślałem sprawę i wydaje mi się, że kwestia w tym, że owa "przygotowana instalacja" to owszem, miejsce na filtr, ale wewnętrzny - i uległby on bardzo szybkiemu zabrudzeniu (co może skutkować negatywnymi skutkami) bo w obwodzie wentylacji brak jeszcze jednego istotnego elementu: filtra wlotowego.

W istocie na innych forach, gdzie są osoby które dokonały jednej lub drugiej przeróbki, można znaleźć potwierdzenie tej teorii. Ilość zanieczyszczeń, jaka osadza się na własnoręcznej roboty filtrach wlotowych, jest oczywiście olbrzymia. I podobnie jest z filtrami wewnętrznymi zainstalowanymi bez tego wlotowego.

Dlatego też Renault/Dacia/ASO broni się przed instalacją faktycznie istniejącego jako potencjalny element instalacji filtra wewnętrznego - bo fabryczny filtr wlotowy nie istnieje w ogóle. I o tyle nie jest to nawet specjalnie dziwne, bo (oprócz oczywistego wpływu na cenę) ewentualne miejsce jego instalacji jest dość trudno dostępne, a przydałoby się go jednak co jakiś czas oczyszczać...

Taka jest moja - myślę że prawdopodobna i bliska prawdzie - teoria w tym temacie.

Na koniec zauważę tylko, że jest to kolejny produkt ze sporą szansą na popularność, który mógłby znaleźć swego producenta (;
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-02-11, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
licek 



Marka: Dacia
Model: MCV Ambiance
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 126
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2008-03-04, 07:42   

A gdzie znajduje sie to miejsce na ten filtr?
 
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-03-04, 09:12   

licek napisał/a:
A gdzie znajduje sie to miejsce na ten filtr?



Miejsce na filtr wewnętrzny jest w "nogach" pasażera. Zdjęcia tutaj:

http://www.dacialoganmcv.nl/?p=219

i bardzo piękne tutaj (3, 4, 5 strona):

http://www.1ro.de/dacia/forum/ftopic1134-0.html


A tu instrukcje, o dorobienie filtra wstępnego (zewnętrznego):

http://www.1ro.de/dacia/forum/ftopic1173.html

[ Dodano: 2008-03-04, 09:15 ]
laisar napisał/a:

Dlatego też Renault/Dacia/ASO broni się przed instalacją faktycznie istniejącego jako potencjalny element instalacji filtra wewnętrznego - bo fabryczny filtr wlotowy nie istnieje w ogóle.


A czy fabryczny filtr wlotowy istnieje w Clio i Thalia? Tam filtr wewnętrzny (identyczny do tego pasującego do Logana) jest instalowany przez Renault bez problemów.
 
 
laisar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 177 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 14675
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 10:09   

Cytat:
A czy fabryczny filtr wlotowy istnieje w Clio i Thalia?


Nie mam pojęcia (; ale jeśli np w tych autach wlot powietrza jest inaczej umiejscowiony to tak naprawdę istnieje możliwość, że nie jest konieczny - jeśli rozumieć go jako osobny element w postaci klasycznego filtra siatkowego czy podobnego - bo jego funkcję wykona sama konstrukcja.

Natomiast w Loganie wlot wygląda tak, że różne zanieczyszczenia wpadają do niego prawie bezpośrednio i dlatego osobny, klasyczny filtr wydaje się potrzebny.

Na rysunku poglądowym blok wentylacji wygląda tak (zaznaczenie niebieskie - wlot, czerwone - klapka filtra kabiny):

MR388LOGAN606.png
Plik ściągnięto 490 raz(y) 228,19 KB

 
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-03-04, 10:24   

Ano,

dlatego tutaj zajmują się jak dorobić filtr wstępny.

Mi najbardziej podoba sie pomysł gościa 'mcv16vblau'. Z grubej foli magnetycznej (gość miał o grubości 2,5 mm) - cieńkie za słabo trzymają - wycięty odpowiedni obwód prostokąta, superklejem naklejone na ta siatka na komary (taka od okien) i tym zasłonięty otwór wlotowy.
 
 
laisar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 177 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 14675
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 10:48   

Wcześniej czy później ta sprawa pojawia się na wszystkich loganowych forach (: - oprócz tego niemieckiego ja polecam jeszcze rumuńskie (niestety nie znalazłem żadnego automatycznego tłumaczenia z tego języka, pozostaje więc "English Corner" oraz niuchanie na czuja i oglądanie obrazków) i francuskie.
 
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-03-28, 14:35   

No i zrobiłem.

Kupiłem filtr do Clio III / Modusa w ASO (nr. 7 701 062 227). Filtr o tym numerze to jest filtr zintegrowany z pokrywą, tak jak widać na linkach holenderskich czy rumuńskich. Koszt brutto filtra u mnie w ASO to 62 zł. Na Allegro można też kupić tańsze filtry, ale one nie mają pokrywy (pewnie jak ten się zabrudzi, to będzie można wymienić na 'nie firmowy', i wykorzystać pokrywe).

Narzędzia potrzebne do instalacji:

1. Wiertarka (im mniejsza, tym lepsza)
2. Lampa/latarka (im mniejsza tym lepsza)
3. Wiertło (jakieś 5-7 mm)
4. Gruby pilnik (ściernik) do drewna (taki ze 15 cm długości - dłuższym ciężko się manewruje z braku miejsca)
5. Drobny pilnik (np. do metalu) - też z 15 cm
6. Odkurzacz

Zajęło mi to jakieś 1-1,5 h (trochę mało miejsca na manwery, a miałem przydużą wiertarkę).

No ale teraz szafa gra, i powietrze filtruje.

Aha, odnośnie filtra wstępnego to u mnie jest fabryczna siatka na wlocie, więc liście i takie tam to już nie wpadają. Wiem, że w starszych Loganach takiej siatki na wlocie nie ma.
 
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-28, 17:19   

Szaruś napisał/a:
u mnie jest fabryczna siatka na wlocie


moglbys cyknac foto i wrzucic na forum?
 
 
GeRRaD 



Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-28, 18:31   

No i wrzuć fotkę zamontowanego filtra :-D
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-03-28, 18:55   

Fotki takie same, jak na już podanych linkach, np.:

http://www.1ro.de/dacia/f...-0-asc-100.html (strona 5)

U mnie jest dokładnie tak samo, (z tym, że mam filtr z pokrywą czarną, a nie białą)
 
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-29, 16:12   

Szaruś, jak wyglada ta siatka na wlocie o ktorej wspominales?
 
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-03-29, 20:50   

W wolnej chwili zrobię jakąś fotkę tej siatki.

[ Dodano: 2008-04-01, 09:27 ]
KaS602 napisał/a:
Szaruś, jak wyglada ta siatka na wlocie o ktorej wspominales?


Oto siatka:







 
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-04-01, 12:04   

Szaruś napisał/a:
Oto siatka:


Jesli chodzi o ten czarny plastik to jest on (chyba) w kazdym loganie. Myslalem, ze masz na mysli dodatkowa siatke bezposrednio na wlocie do nawiewu, ktory zanjduje sie pod ta czarna kratka (na srodku).

Tak czy inaczej dzieki za fatyge :-) .
 
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-04-01, 12:44   

A to sorry,

wydawało mi się, że w starszy Loganach nie ma nawet tego.
 
 
piotrres 
Piotr M. S.



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Wiek: 47
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 2992
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2008-04-19, 18:51   Filtr wstępny

Dzisiaj ne zdzierżyłem (córcia ma alergię na pyłki roślinne :evil: ) i...założyłem filtr wstępny , w postaci pończoch naciągniętych (a więc 2 warstwy) na słynną czarną kratkę. :-D To ci prewert z tego mojego Logana w pończochach chodzi :lol:
Wygląda to c.a. tak:
http://www.daciaclub.ro/i...showtopic=39397

Jak będzie ładniejsza pogoda to zrobię zdjęcie.


Słaba pociecha, że najtańszy Nissan Tiida ( Visia ca. 49 900 PLN) też nie ma filtra przeciwpyłkowego!
http://www.nissan.pl/home....html?ln=/pl_PL
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-12-09, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
Szaruś 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 117
Skąd: Budapeszt
Wysłany: 2008-04-19, 22:00   

A ja sobie bardzo chwalę filtr przeciwpyłkowy w Loganie. Nic się nie kurzy w kabinie, i jest ogólnie przejemnie.
 
 
pazorro 
fajna jesteś Demonie


Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1.4
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 70
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2008-04-20, 13:16   

ja założyłem weglowy za 45 zł na allegro kupiłem do modusa, super jest, zajęło mi to niecałą godzinę, do tego zalożyłem wstępny z filcu przyczepianego na rzepy do karoserii tak zebym mógł bo zdejmować co jakiś czas i wyczyścić. rewelacja, polecam
 
jacek 



Marka: dacia
Model: logan mcv
Silnik: 1.5 dci85KM
Rocznik: 2007
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 524
Skąd: Tychy
Wysłany: 2008-04-20, 13:42   

Może rzuciłbyś jakieś foty.
 
pazorro 
fajna jesteś Demonie


Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1.4
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 70
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2008-04-20, 16:01   

spoko, zrobie foty

filc ma około 5 mm grubości, dałem go w\dwie warstwy zszyte na maszynie do szycia razem z rzepami po obwodzie, drugie rzepy "do pary" przykleiłem do blachy na silikon neutralny nie powodujący korozji. Filc ma wymiary 24 x 14 cm. paski rzepu maja po 2 cm szerokości.

4.JPG
Plik ściągnięto 330 raz(y) 165,76 KB

3.JPG
Plik ściągnięto 539 raz(y) 161,37 KB

2.JPG
Plik ściągnięto 591 raz(y) 167,48 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 519 raz(y) 109,42 KB

 
piotrres 
Piotr M. S.



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Wiek: 47
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 2992
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2008-04-22, 09:33   Prowizorka jest...

Witam, na razie jest tak jak na złaczonym obrazku. :lol:
I jakość powietrza wyraźnie się poprawiła. :-)
NIestety, w okolicy sworznia lewego ramiona wycieraczki po zimie pojawiła się ruda :-(

pończocha.jpeg
pończocha ;-)
Plik ściągnięto 797 raz(y) 55,3 KB

 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-04-22, 11:12   

pazorro napisał/a:
filc ma około 5 mm grubości, dałem go w\dwie warstwy zszyte na maszynie do szycia razem z rzepami po obwodzie, drugie rzepy "do pary" przykleiłem do blachy na silikon neutralny nie powodujący korozji. Filc ma wymiary 24 x 14 cm. paski rzepu maja po 2 cm szerokości.


Powiedz jeszcze jak Ty tam rece wlozyles... :shock: ? Bo ja mam z tym problem... :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne