Wysłany: 2022-11-03, 13:40 Piski z układu kierowniczego
Witam
Pojawił się w moim Loganie problem z piszczeniem przy kręceniu kierownicą (dźwięk przypomina typowe popiskiwanie)
Dodaje filmik , tego tarcia jakby taśmy od kierownicy nie słychać na żywo- widocznie telefon ma bardzo czuły mikrofon albo ma to jakiś związek z tym popiskiwanie przy kręceniu , na żywo słychać tylko to popiskiwanie , co to może być panowie ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3951 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-11-04, 11:05
Czasami mam takie samo popiskiwanie, ale pojawia się tylko czasami i znika, oraz jest zależne od pozycji kierownicy. A to lekkie szuranie słyszę także na żywo i od zawsze. Oba dźwięki pochodzą ewidentnie bezpośrednio spod kierownicy- taśma, jakiś element w "pająku" (języczek wyłączający dźwignię kierunkowskazów). Nie wnikałem...
Ciężko zdiagnozować zdalnie, zobacz na postoju czy pisk idzie z paska czy z kolumny; nasłuchuj czy nie ma pisknięcia jak odpalasz klimę; może być pompa, może być jakas rolka na pasku...
Dzisiaj sprawdziłem , wszystkie paski i rolki cisza , piszczenie ewidentnie pochodzi z okolic wieńca kierownicy , teraz pytanie czy zdziałam coś sam czy musi być jakoś zdezaktywowana poduszka za pomocą komputera żeby to wogole rozebrać , są tam jakieś elementy do przesmarowana ?
Ostatnio zmieniony przez rotmistrz88 2022-11-06, 12:55, w całości zmieniany 1 raz
Rozebrać możesz i nic nie uszkodzisz . Z poduszką też nie będziesz miał problemu tylko... uważaj na taśmę airbac jest dość łamliwa bo w twardej osłonie ,i nie włączaj zapłonu po rozłączeniu taśmy bo wskoczy błąd poduszki . W Sandero sam się resetuje ,tu nie wiem . W przełączniku zespolonym są części które się obracają , i może tam coś ociera i wydaję dźwięki . Smar silikonowy nie zaszkodzi ( odrobina ) . Możesz jeszcze luzując przełącznik odsunąć go od kierownicy tak z 1 mm do 2 . Ale raczej on jest mocowany już najniżej na kolumnie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum