Wysłany: 2022-12-12, 23:08 Brak świateł pozycyjnych tył i podświetlenia tablicy rejestr
Witam.
Dziś dopadła mnie drobna usterka, ale za to mocno ograniczająca jazdę po ciemku.
Awaria jak w temacie czyli brak świateł pozycyjnych tył i podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Kiedy włączyłem światła to wydawało mi się, że św. mijania zamrugały na chwilę. Póki jechałem przez miasto było ok, ale już poza, raz za razem wyprzedzający mnie pojazd mrugał długimi. Po kilku kilometrach zorientowałem się że nie ma podświetlenia tablicy, bo te światła przebijają się przez szparę osłony klapy bagażnika. Chcąc być widocznym włączyłem przeciwmgielne i tak dojechałem do domu.
Co może być przyczyną i co sprawdzić nim zadzwonię do serwisu?
Po 1. Czy mogło upalić bezpieczniki lewej i prawej strony jednocześnie?
Po 2. Czy światła pozycyjne są tylko z tyłu, a przód to led i one są pod innym bezpiecznikiem?
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2022-12-12, 23:14, w całości zmieniany 4 razy
Dzięki.
Bezpiecznik wymieniony światła działają z jednym ale
shrek napisał/a:
Opis bezpiecznikow i przekaznikow w kabinie
.
.
.
8 - 5A - Lewe swiatla pozycyjne
9 - 5A - Prawe swiatla pozycyjne
.
.
Dla Logana MCV z 2019 r. Nie wiem, czy tylko u mnie tak jest czy wszyscy tak mają?
NR 8 to lewa i prawa strona świateł pozycyjnych tył
NR 9 to lewa i prawa strona świateł pozycyjnych przód (led)
na granicy pomiędzy osłoną silnika wycieraczki, a dolną krawędzią szyby
Po zakupie samochodu zawsze myślałem że to księżyc sie tam odbija ale jak wymieniłem żaróweczki na led barwy białej to owe światełko też zmieniło barwę
ewidentnie widać to w nocy poza wszelkim źródłem światła z zewnątrz, ja nie mam zasuniętej rolety, a Ty pewnie masz
i jeszcze jedno, zależy to od zamontowanych lampek, ja mam zwykłe czyli otwarte, ale są i hermetyczne, więc tego efektu może nie być, bo światło bedzie skupione w jednym kierunku, a nie rozpraszało się wokół
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2022-12-13, 11:08, w całości zmieniany 2 razy
NR 8 to lewa i prawa strona świateł pozycyjnych tył
NR 9 to lewa i prawa strona świateł pozycyjnych przód (led)
Widziałem tę różnicę względem opisu shreka, ale zanim zmienię opis to muszę sprawdzić, czy to z powodu innego modelu, rocznika czy rozwiązania technicznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum