Wysłany: 2023-01-09, 12:37 Awaryjne otwieranie maski - duster II
Pomocy. W weekend chciałem żonie dolać płyn do spryskiwaczy, a tam niespodzianka - zablokowana pokrywa komory silnika. Dźwignia w kabinie chodzi luźno, bez większego oporu.
Jak można awaryjnie otworzyć pokrywę?
Co mogę jeszcze sprawdzić?
Aktualnie zrobione:
Wykręcona dźwignia i sprawdzona linka - linka nie zerwała się (nie da się jej wyciągnąć z oplotu). Po ciągnięciu kombinerkami, po kilku centymetrach stawia opór i dalej nie wysuwa się z oplotu.
Próbowałem też w momencie podnoszenia dźwigni w kabinie dociskać pokrywę i podnosić ją - bez rezultatu.
pewnie zablokował się zamek - trzeba pokombinować z otworzeniem, tu nie ma jednej prostej rady, możliwe ze trzeba będzie ciąć hak maski bo z tego co widzę konstrukcja jest taka że nie odkręcisz samego haka,
A dałbyś radę podesłać kilka zdjęć zamka? może doszedłbym jakoś z boku śrubokrętami czy czymś. Nie mam niestety w pobliżu drugiego dustera, żeby obejrzeć na żywo.
Dobra. Udało się. Najpierw zdjąłem logo Dacii i otwornicą do stali wywierciłem otwór przez dwa plastiki i stal. Dzięki temu widziałem zamek i mogłem odpowiednio wygiętym drutem w kształcie L wejść przez prawą część osłony chłodnicy i pociągnąć za od dołu za blokadę. Po podniesieniu maski winowajcą okazała się linka stalowa, która wyczepiła się ze dźwigni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum