naprawdę ktoś jeszcze uważa, że reflektory full-LED są lepsze niż zwykłe halogeny?
Mniej prądu żrą. ale czy lepiej świecą?
Na pewno dobre retrofity lepiej świecą niż zwykłe halogeny.
No i dłużej działają, i mniej prądu/ czyli paliwa potrzebują.
naprawdę ktoś jeszcze uważa, że reflektory full-LED są lepsze niż zwykłe halogeny?
Mniej prądu żrą. ale czy lepiej świecą?
Na pewno dobre retrofity lepiej świecą niż zwykłe halogeny.
No i dłużej działają, i mniej prądu/ czyli paliwa potrzebują.
Nawet jeśli 55 watowa żarówka H7 przez ileś tam lat oznacza większe zużycie paliwa, to pierwsza awaria zeżre te oszczędności -- i to na 7 aut naprzód.
(Co do tego czy świecą lepiej: jak widzę przeciętną Toyotę czy VAG z reflektorami LED to polemizuję z całego serca.)
Nawet jeśli 55 watowa żarówka H7 przez ileś tam lat oznacza większe zużycie paliwa, to pierwsza awaria zeżre te oszczędności -- i to na 7 aut naprzód.
Za to najprawdopodobniej ta awaria się nie wydarzy, a eksploatacyjna wymiana zwykłej żarówki dla mnie osobiście jest czynnością upierdliwą, zwłaszcza zimą.
Za to najprawdopodobniej ta awaria się nie wydarzy, a eksploatacyjna wymiana zwykłej żarówki dla mnie osobiście jest czynnością upierdliwą, zwłaszcza zimą.
Niestety widać wcale nie tak mało aut z niedziałającymi LED-ami -- i z tego co się orientuję wielu kierowców ten temat odpuszcza ze względu na koszty.
Wymiana żarówki czasem jest niewygodna (w niektórych autach potworna, na szczęście z takim się jeszcze nie spotkałem), ale tę niedogodność rekompensuje niski koszt.
Pamiętacie - ksenomy miały mieć poziomowanie, potem Skoda opracowała bieda-ksenony, już nie musiały być poziomowane.
Na początku super-lampy są nowością, za którą wielu jest gotowych zapłacić dużo więcej. Potem to powszednieje, nasila się konkurencja cenowa producentów: mniejsze struktury, cieńsze druciki, lżejsze radiatory. Nawet, jeśli obecnie ledy są niezawodne, to należy się obawiać oszczędności, a także celowego postarzania elementów.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-02-09, 19:37
Ja to tylko porównałem ceny nowych lamp akurat Dustera II do nieledowych. jakieś 3 200 PLN vs. 340 PLN
I wiadomo o ile koszt naprawy wzrasta przy stłuczce
(Co do tego czy świecą lepiej: jak widzę przeciętną Toyotę czy VAG z reflektorami LED to polemizuję z całego serca.)
Chodzi o nielegalne retrofity do zwykłego reflektora (zamiast halogenu), wymieniłem i widzę poprawę, zwłaszcza w deszczu ,mgle, śniegu.
Z resztą fizyki nie oszukasz , halogen ma mniej energetyczny zakres widma światła ok 3000K,
A led około 6000K, czyli zbliżone do słonecznego które lepiej widzimy.
Ostatnio zmieniony przez dovectra 2023-02-10, 09:55, w całości zmieniany 2 razy
Chodzi o nielegalne retrofity do zwykłego reflektora (zamiast halogenu), wymieniłem i widzę poprawę, zwłaszcza w deszczu ,mgle, śniegu.
Nie, chodzi o fabryczne LED-y, w dowolnej konfiguracji -- żadnych samoróbek z Alibaby czy innego chińczyka.
dovectra napisał/a:
Z resztą fizyki nie oszukasz , halogen ma mniej energetyczny zakres widma światła ok 3000K, A led około 6000K, czyli zbliżone do słonecznego które lepiej widzimy.
Jeśli nawet jest to prawdą, to akurat niższa temperatura barwowa będzie lepiej widziana i lepiej oświetlała teren -- z tych samych powodów, dla których szkło okularów przeciwsłonecznych na mgłę ma barwę miodową / pomarańczową / etc.
Zaczną? Produkcja masowa to zawsze jest ćwiczenie z oszczędności - dotyczyło to także tych telewizorów, które wydawały się niezniszczalne tylko na tle krajowej tandety, w dodatku z poprzedniej epoki technologicznej. A na drogach (nie)widać mnóstwo nieświecących, ledwie świecących i migających LED-ów - zwłaszcza stosowanych nielegalnie w różnych lampach w starych pojazdach, ale nie jest już też rzadkością przypadek niesprawnego fabrycznego oświetlenia tego typu.
Z resztą fizyki nie oszukasz , halogen ma mniej energetyczny zakres widma światła ok 3000K. A led około 6000K, czyli zbliżone do słonecznego które lepiej widzimy.
Zakres i temperatura barwowa (choć zależne od siebie) to jednak są odmiennym parametrem źródła światła. Moim zdaniem LED nadal nie jest doskonałym źródłem światła. Moja ocena wynika z zawodowych doświadczeń.
Najważniejszy jest parametr CRI (colour rendering index) tj. parametr oddania barwy przez źródło światła. Doskonałe CRI=100 mają tylko żarówki żarnikowe i halogeny a LEDy? CRI od 75 do 90. Wbrew pozorom, to kolosalna różnica i widoczna w praktyce.
To przez to jakoś dziwnie w mieszkaniu wszystko wygląda mimo tego, że zastosowałeś LED z temperaturą barwową K3900 (ciepły biały). LED to źródło elektroluminescencyjne i zupełnie inaczej rozprowadzane są fotony niż z żarnika (źródło temperaturowe). Inna kwestia czy w motoryzacji CRI ma największe znaczenie, to już temat do rozważenia osobno...
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 172 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2023-02-11, 12:52
W dosyć prosty sposób można sprawdzić parametr "oddania barw" za pomocą fotograficznego aparatu cyfrowego. Nie takiego w telefonie, ale normalnego - czy to kompaktowego, czy lustrzanki. W przypadku LED-ów do oświetlenia domowego, po ustawieniu "balansu bieli" (WB) na światło żarowe (nigdy na AUTO WB), po zrobieniu zdjęcia wyraźnie widać przekłamania w reprodukcji kolorów. Niektóre LED-y oznaczone jako 2850K dają światło wprost zielono żółte, chociaż przy takim ustawieniu WB (na żarówkę) barwy na zdjęciu powinny wyglądać naturalnie.
Ja mam zamontowane philips PRO3022 w miejscu zwykłych H7 i poprawą oświetlenia jest widoczna przy ładnej linii odcienia więc nikogo nie oślepiam. Z przeglądem nie mam problemów aczkolwiek nie robię go w warszawie :) Tutaj 3 letnie sadnero nie chcieli mi podbić bo gaśnica była nie ważna mimo że w przepisach masz tylko o jej sprawności.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2023-02-11, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
W idealnych warunkach może i nie, ale czasem wystarczy jechać po łuku, żeby znaleźć się poza linią tego ładnego odcięcia, tak samo jak przy wymijaniu się na wzniesieniach, a nie wspominając o jeszcze mniej idealnych warunkach jak nierówności nawierzchni, deszcz czy zabrudzone reflektory. Wtedy nawet idealnie idealne fabryczne LEDY-y i ksenony z super-duper poziomowaniem oślepiają, przez samą swoją zwiększoną jasność. I nie pomaga na to nawet automatyka, w tym matrycowanie, bo po prostu działa z opóźnieniem.
Fruxo, masz lampy soczewkowe u siebie do tych ledów ?
Jak wyglądałaby sprawa w przypadku stłuczki ? Bo jak rozumiem one nie są homolowane ( ledy ) ?
zwykłe seryjne lampy bez soczewek, miałem 3 stłuczki w przeciągi 3 lat (2 dusterem ) i nikt ale to nikt nie sprawdza świateł w razie czego mam zwykłe H7 w bagażniku.
One idą na fabryczne mocowania i kostkę od żarówki więc wystarczy je wypiąć.
Zamieniłem tylko postojowe na ledowe żeby się kolorem nie różniły.
Z tyłu mam te ledowe z rosji więc wszystko wygląda spójnie.
Wczoraj jadać ok 24 przez tunel na wisłostradzie 2 priusy z napisem uber na dźwięk karetki zjechały na przystanek prawie doprowadzając do wypadku. Więc sobie wyobraźcie jak kierowcy byli naćpani , naprawdę drogówka w tym mieście ma lepsze zadania niż niebieskie żarówki.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2023-02-11, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
Jasne. Masz rację , ludzie w W-wie jeżdzą często jak wariaci w porównaniu z innymi dużymi miastami. O prowincji to już nie wspomnę - jak duża jest różnica z W-wą .
Jeśli są takie złe te ledy Philipsa i Osrama i oślepiają, to czemu w Niemczech są już legalne ? Co oni jacyś bezmózgowi i nie mają inżynierów ?
W idealnych warunkach może i nie, ale czasem wystarczy jechać po łuku, żeby znaleźć się poza linią tego ładnego odcięcia, tak samo jak przy wymijaniu się na wzniesieniach...
Czyli identycznie , jak z lampami żarowymi.
Co do TV to wspomnijmy tylko Panasonic TC21B3, kto miał - ten wie. A widziałem ich naprawdę wiele. Nie tylko na tle "krajowej tandety", ale szkoda mi czasu na wyliczanki, admin i tak ma rację. :)
Natomiast niewątpliwie pod pewnymi względami z tym światłem coś jest nie tak, np. bardzo źle oddaje barwy na fotografii. Mam wrażenie, że to jest domena zwłaszcza tych tańszych "składanych" żarówek, które wyraźnie migoczą, i to pulsowanie zapewne polega nie na zero-jedynkowym gaśnięciu i zapalaniu, lecz na nieustannym pulsowaniu od ciemnego do jasnego, no i w pewnych zakresach jasności one świecą jak chcą.
Owszem, tylko że one mają 1000 lumenów jako mijania i ok 1500 jako drogowe, a głównym problemem egzemplarzy niskiej jakości bywa nie osiąganie tych wartości oraz kiepskie rozłożenie wiązki.
Tymczasem legalne niewymagające poziomowania i mycia i ksenony i LED-y mają OIDP limit 2000 lumenów, a standardowe ksenony - dobrze powyżej 3000.
(Jedyne (pół)legalne LED-owe zamienniki H4 od OSRAMa mają oczywiście tyle co wersja halogenowa, ale wytwory innych producentów to już czasem komplenta masakra wzroku...).
Tymczasem legalne niewymagające poziomowania i mycia i ksenony i LED-y mają OIDP limit 2000 lumenów, a standardowe ksenony - dobrze powyżej 3000.
Dlatego absurdalny jest brak legalizacji retrofitów (Osram itp) wysokiej jakości w Polsce. Po drogach jeździ coraz więcej samochodów z wymyślnymi, fabrycznymi reflektorami LED które oślepiają jak cholera, w tym również z jakimiś odwracającymi uwagę bzdurami typu "pływające kierunkowskazy" albo wypalającymi powidoki LEDami stopu ("upchnijmy ustawową jasność w pasku grubości 1mm, będzie super!"), a sam nie mogę sobie założyć zamiennika, który nikomu nie zrobi żadnej krzywdy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum