Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2022-12-11, 22:49 MediaNav3 1.0.15.5
Siema.
Pojawiła się nowa wersja softu dla MN3, czy tam MediaNav Evo2, oznaczona 1.0.15.5.26 R2.
Wg.mojej wiedzy 3 miesiące pracowano głównie nad poprawa tłumaczenia i nic z tego nie wynikło.
Wersja podyktowana bardziej wprowadzeniem MN3 do Dacii Spring toteż możemy w MICOM aktywować nowe logo Dacia, oraz poprzez MICOM/DDT zmienić kolorystykę menu.
W moim odczuciu płynniej chodzi CarPlay (animacja nie laguje o ile można nazwać ją lagowaniem, bardziej spowolnieniem)
Kody MICOM 9302 4666
Z wad :
- zablokowany autorun
- błąd Ustawienia zamiast Nawigacja dalej występuje.
Także wesoły temat, ciekawe kiedy ktoś odblokuje możliwość wgrywania map
Ostatnio zmieniony przez sasio 2022-12-11, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2022-12-12, 16:25
Wg.mojej wiedzy wszystkie operacje czy to downgrade wersji czy uruchomienie wgrywania map sposobem linuxowym opierają się na autorun.sh i to zostało niestety zablokowane
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-12, 23:14
No to jest wystarczający powód do unikania tej aktualizacji, bo mapy w moim MN3 wgrywam regularnie i pomimo, że ta navi nie jest on-line, to nadal baaardzo ją lubię.
Skoro masz nową wersję, to może byś to sprawdził na 100%?
Wysłany: 2022-12-16, 19:05
Dobra to tak.
Aktualizacja jako pierwsza kasuje dograne mapy względem map fabrycznie występujących w konfiguracji urządzenia i ich późniejszej aktualizacji. Mi wywaliło wszystkie dograne mapy a zostawiło 2020.Q2 Danii, Portugalii itd czyli mapy z urządzenia które były fabrycznie.
Wrzucenie pendrive z aktualizacja map powoduje komunikat brak plików multimedialnych i tyle
Wysłany: 2022-12-17, 19:26
Ogarnięte, francuskie żelipapą walczyli tak usilnie z nastawieniem nazwy Ustawienia zamiast Nawigacja, że aż zablokowali autorun i możliwość zrobienia czegokolwiek w tym uruchomienia skryptu obniżającego wersję.
Wystarczyło soft 1.0.15.3 podpisać w jednym pliku jako 1.0.15.6 i jako upgrade.lgu wrzucić na pendrive. Po aktualizacji wygrało wersje 1.0.15.3, teraz tylko uruchomić skrypt do downgrade wersji i wgrać czysta 1.0.15.3.
Greetings sasio,
Sadly, I've made an update to the new 1.0.15.5 firmware...
Please, can I get the file to try a downgrade back to 1.0.15.3 ?
This seems to be the last chance to keep my Medianav updated...
Thank you for your support!
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-19, 15:41
Sprawdziłem dla swojego MediaNav3 i żadna nowa aktualizacja nie jest dostępna- moja wersja to (tak jak napisał kol. tomkasz) 1.0.15.3.21_r1. Aktualizowałem jakoś na początku grudnia.
Tak więc wersja 1.0.15.5 zapewne jest dostępna, ale nie dla wszystkich...
Hi Dymek,
You're right, if you tried to find a new version by Dacia Medianav Toolbox...
Anyways, the version 1.0.15.5 is available on the Internet and it can be installed on your Medianav 3 but be aware, it has the autorun feature disabled. I did the update on my device and now I can't update my maps (unnoficially).
I need some help/assistance to make a downgrade back to version 1.0.15.3 to restore the autorun_bavn feature. I saw sasio provided some directions, but there are no files attached to his post...
Hopefully, someone will help me with a solution on that issue...thank you!
Wysłany: 2022-12-21, 08:31
knyk napisał/a:
I saw sasio provided some directions, but there are no files attached to his post...
Hopefully, someone will help me with a solution on that issue...thank you!
A ja próbowałem odblokować i zaktualizować mapy w mojej MN3 1.0.15.1 wg instrukcji z goduster, ale nie udało się.
Pendrive 16 GB sformatowany w Fat32.
Wgrany na pendnrive rozpakowany folder autorun_backup.navi ( z plikiem autorun.sh z tego co pamiętam)
Włożyłem pen do navigacji i otrzymałem komunikat "brak plików na nośniku". Odczekałem z pół godziny i powinien mi na pendrive zgrać się jakiś plik: nng2
i nie ma tego pliku.
Próbowałem też zaktualizować mapy Here 2021 za pomocą : autorun_patch_avi i uwolnionego medianav tollbox, ale pomimo aktualizacji map w odpowiednich folderach na pendrive - po włożeniu pena do navigacji dostałem komunikat, że aktualizacja niemożliwa..
Walczyułem z tym kilka godzin.
Dziś jadę do jakiegoś magika z alledrogo, bo się okazało, że mieszka po sąsiedzku i za 70zł oferuje taką usługę tj. aktualizacja MN3 do wyższej wersji i wgranie map HERE z lipca 2022..
Mam nadzieję, że się uda...
Wysłany: 2022-12-21, 10:35
keikan napisał/a:
Dziś jadę do jakiegoś magika z alledrogo, bo się okazało, że mieszka po sąsiedzku i za 70zł oferuje taką usługę tj. aktualizacja MN3 do wyższej wersji i wgranie map HERE z lipca 2022..
Nie odnotowałem nigdy żadnych problemów tego typu...
Ale faktycznie, to powinieneś zacząć od "fabrycznej" aktualizacji do 1.0.15.13 i dopiero zająć się mapami.
Nie odnotowałem nigdy żadnych problemów tego typu...
Ale faktycznie, to powinieneś zacząć od "fabrycznej" aktualizacji do 1.0.15.13 i dopiero zająć się mapami.
Już po bólu.
Magik zaktualizował MN3 do wersji 1.0.15.3 (bo jak wspomniał te wyższe aktualizacje coś mieszają w mapach), a później wgrał mi mapy HERE 2022 z lipca wraz z fotoradarami (wybrałem sobie 14 krajów co zajęło niecałe 2GB miejsca).
Na koniec wrzucił jakiś patch z poprawką językową (wreszcie zamiast "ustawienia" mam napis "nawigacja" pod odpowiednią ikoną na ekranie.
Operacja trwała 15 minut.
Gdybym sobie nie poradził z następną aktualizacją to będzie mnie to kosztowało 20 zł.
Powiedział też (co może miało miejsce w moim przypadku), że MN3 nie chce współpracować z niektórymi pendrive. Może dlatego mi się nie udało samemu tego zrobić...
Helo again everyone,
I've just made the downgrade from 1.0.15.5 to 1.0.15.3 with the file provided by sasio...
It worked flawlwssly and I wish to recommend it to anyone who needs to return to 1.0.15.3 version!
Thank you again sasio, You've made my day and I really appreciate it!
The Beer is on me !
Merry Christmas everyone and a Happy New Year !
Cześć,
Mam Dacie Duster z 2017 roku w wersji Black Shadow. Czy to oprogramowanie będzie pasować do mojego auta? Czy jest to wersja uwolniona która pozwoli mi wgrać potem od razu nowe mapy? Z tego co widziałem to poprzedni właściciel nigdy nie aktualizował map. Przepraszam jeżeli są to banalne pytania, ale auto mam od wczoraj i wszystkiego się uczę od nowa.
Ostatnio zmieniony przez adinho 2023-03-29, 22:16, w całości zmieniany 1 raz
Kluczem do Twoich pytań jest wersja oprogramowania w MN i to według jego numeru musisz szukać porad, a bardziej obrazowo części z najnowszego modelu auta rzadko pasują do starego modelu.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2023-03-30, 06:53, w całości zmieniany 1 raz
Cześć,
Mam Dacie Duster z 2017 roku w wersji Black Shadow. Czy to oprogramowanie będzie pasować do mojego auta? Czy jest to wersja uwolniona która pozwoli mi wgrać potem od razu nowe mapy? Z tego co widziałem to poprzedni właściciel nigdy nie aktualizował map. Przepraszam jeżeli są to banalne pytania, ale auto mam od wczoraj i wszystkiego się uczę od nowa.
wejdź w ustawienia i sprawdź jaka w tej chwili masz wersję oprogramowania. Na podstawie tego będzie można określić czy posiadasz MN1 MNEVO, MN3 czy MN4.
Patrząc po roczniku Twojego auta i przyjmując, że radio to od nowości było zamontowane w tym aucie to na 100% masz MN2 czyli Media Nav Evolution - Najnowszy dostępny soft 9.1.3, który można bez problemu uwolnić oprogramowaniem dostępnym z forum od kolegi Anioł,
http://www.daciaklub.pl/f...622f09076f6f3b0
a mapy najnowsze to HERE 2022Q4 ( z marca 2023 r.) W jednym z wątków podawałem linki skąd tydzień temu ściągnąłem te najnowsze mapy.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2023-03-30, 12:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wysłany: 2023-03-30, 20:47
Bardzo dziękuję za odpowiedź. 100% trafna. Media nav Evolution 9.1.3. W weekend przysiądę do tego i postaram się ogarnąć. Sprawdzałem w nawigacji to mam mapy na całą Europę, ale w wersji z 2017 roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum