Faktycznie, w tym całym nieszczęściu miałem sporo szczęścia, gwarancja kończy się jutro. Niestety z informacji uzyskanych od serwisu wynika, że gwarancja na nowy silnik (po wymianie) kończy się z gwarancją na samochód, czyli wymiana silnika nie przedłuża gwarancji.
Tak, ale pod warunkiem, że zakupiłem nowy silnik, ale ja go nie kupiłem, tylko został wymieniony w ramach gwarancji, przynajmniej tak mi to tłumaczył Pan z serwisu.
Coś mnie chyba w balona chcą zrobić z tą gwarancją art 581:
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.
Na cały samochód oczywiście nie, ale tak jak dla każdego zamontowanego w aucie nowego elementu zaczyna biec osobna dla samego silnika i na robociznę jego montażu - i nie ma znaczenia, kto zapłacił, ważne, kto jest właścicielem.
Wiem , że to nadinterpretacja , ale jak ktoś się uprze to na przykład gwarancja na opony obowiązuje ( zgodnie z powyższą logiką ) do chwili ich montażu na samochodzie - wtedy przecież stają się jednym z elementów auta.
Marka: Dacia
Model: Logan II
Silnik: 0.9 TCe Easy-R
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 248 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-06-30, 08:21
gregory1976 napisał/a:
Coś mnie chyba w balona chcą zrobić z tą gwarancją art 581:
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.
Od 2015 zmieniły się przepisy i gwarancja w EU jest dobrowolna. Producent może tam wpisać dowolne postanowienia. Możesz mieć wpisana nawet 1 sekundę gwarancji lub jej brak.
Jako klient indywidualny masz natomiast prawnie zagwarantowana rękojmie 2 lata od zakupu danej rzeczy. Przy czym odnosi się ona do wad ukrytych które były w danej rzeczy w momencie zakupu
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-30, 10:00
Poplątanie, jeśli wada czy awaria wystąpi w ciągu pół roku od zakupu to przyjmuje się że była od nowości i możesz żądać wymiany ba nowy. W ciągu dwóch lat naromiast maaz prawo do naprawy lub wymiany z tytułu rękojmii.
Model: Logan II
Silnik: 0.9 TCe Easy-R
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 248 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-06-30, 13:51
DrOzda napisał/a:
Poplątanie, jeśli wada czy awaria wystąpi w ciągu pół roku od zakupu to przyjmuje się że była od nowości i możesz żądać wymiany ba nowy. W ciągu dwóch lat naromiast maaz prawo do naprawy lub wymiany z tytułu rękojmii.
Jak już chcesz kogoś poprawiać to rób to dobrze
Art. 5562 Kodeksu cywilnego
Ostatnio zmieniony przez franius 2019-06-30, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
renkojmia może być wyłączona w umowie zakupu auta.
Tylko przy umowie między podmiotami gospodarczymi (w tym jednoosobową działalnością gospodarczą). W przypadku zakupu konsumenckiego nie można wyłączać rękojmi.
Ustawodawca uznaje w takiej sytuacji konsumenta za osobę na słabszej pozycji negocjacyjnej. Zapis o wyłączeniu rękojmi w umowie jest w takiej sytuacji nieważny z mocy prawa. Niestety najczęściej, żeby z niej skorzystać trzeba iść do sądu. Ale można spokojnie iść na pewniaka.
DrOzda napisał/a:
jeśli wada czy awaria wystąpi w ciągu pół roku od zakupu
Zdaje się, że od kilku lat to jest już rok, nie pół roku, ale trzeba by to sprawdzić, a teraz nie mam na to czasu.
Tak informacyjnie, wygląda na to że jednak jest jakiś poważny problem z silnikami 1.2 TCE. Pojechałem parę dni temu na ostatni przed końcem gwarancji przegląd serwisowy i zgłosiłem dziwne dźwięki (metaliczne stuki) pojawiające się przy przyspieszaniu na obrotach ok 2000 przy wyższych biegach (4 i 5) pod górkę przy obciążonym samochodzie (cała rodzina ;) ). Samochód właściwie od ręki został zakwalifikowany do wymiany silnika. Właśnie dostałem informację, że już po wymianie, więc operacja (ze sprowadzaniem silnika) przebiegła całkiem szybko i sprawnie. Więc jeśli macie 1.2 TCE (mój jest z 2014) ze wskazanych lat lepiej zweryfikujcie czy nie dzieje się coś podejrzanego.
Mam podobne stuki. Powiedzieli ci od czego to dokładnie?
Wpis w świadectwie kontroli (cytuję):
"Kontrola wykazała nieprawidłowy zakres szczelności cylindrów oraz ciśnienia oleju - silnik został wymieniony na nowy w ramach gwarancji"
Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2019-07-20, 21:29
Koledze auto przy wyprzedzaniu się dusiło.
Serwis oczywiście chciał odbić klienta aby minęła gwarancja.
Okazało się ze jest brak kompresji na drugim cylindrze.
Wymiana silnika
Witam. Bardzo przepraszam, ze odkurzam stary temat, ale mam pytanie dotyczace brania oleju w tym silniku.czy ewentualna wymiana na jakis inny olej moze pomoc gdy silnik zuzywa duze ilosci oleju??? Dziekuje za pomoc
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1344 Skąd: Kępno
Wysłany: 2021-08-10, 16:24 Re: Wymiana oleju.?
Kicek napisał/a:
Witam. Bardzo przepraszam, ze odkurzam stary temat, ale mam pytanie dotyczace brania oleju w tym silniku.czy ewentualna wymiana na jakis inny olej moze pomoc gdy silnik zuzywa duze ilosci oleju??? Dziekuje za pomoc
Sugerowałbym zdiagnozowanie silnika. Jeśli winowajcą jest "tylko" nagar na pierścieniach, po którego usunięci wróci kompresji, smarowanie i poprawną pracę - to warto zainwestować kilka czy kilkanaście stówek w jego usunięcie.
Ja w Capture mam drugi silnik - pierwszy też brała olej, coraz więcej i przy niespełna 60tyś udało mi się na gwarancji go wymienić na nowy (z końca 2017 więc już poprawiony) które już oleju nie bierze na trasie ani nie przybywa nic na bagnecie jeśli jest użytkowany na krótkich trasach - ale wymianę oleju robię teraz co rok - niezależnie od przebiegu (właśnie zrobiłem 4 wymianę oleju a silnik ma dopiero 35tyś km)
edit:
A ile km tem, albo jak dawno temu wymieniałeś ? olej mocno śmierdzi benzyną ? jak masz stan (te silniku lubią pracować na max stanie oleju)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2021-08-10, 16:26, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum