nie musisz, T.U. lub UFG samo wystąpi do policji i w 9 przypadkach na 10 szybciej uzyska odpowiedź. Skracasz procedurę bo teraz czekasz na pismo z policji a potem zglosisz szkodę, bedziesz czekał na kosztorys, stanowisko T.U. a następnie UFG. kolejne poł roku jak dobrze pójdzie. A zgłaszając teraz policja "robi" swoje a jednocześnie toczy się swoim torem sprawa po stronie ubezpieczyciela
Ostatnio zmieniony przez chrom6 2023-01-10, 09:09, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-05-11, 10:59 Re: Ucieczka z miejsca kolizji
Fruxo napisał/a:
Czy ktoś przerabiał temat zgłaszania do UFG kolizji gdzie policja nie jest wstanie ustalić sprawcy ?
mam nagranie tablice twarz sprawcy praktycznie wszystko.
Sprawa zgłoszona wrzesień 2021 , od tego czasu policja nie znalazły sprawcy
szkodę zgłaszasz do swojego ubezpieczyciela OC ale.... jeśli masz AC to szkodę zgłaszasz z AC i likwidujesz z AC. UFG w takim wypadku pokrywa tylko koszt wzrostu składki AC w kolejnym roku ze względu na zwiększoną szkodowość.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2023-05-11, 20:45
Na moje oko te UFG to taki pic na wodę. Żaden normalny warsztat nie podejmie się naprawy bez wzięcia odpowiedzialności przez ubezpieczalnię sprawcy, albo UFG.
Na moje oko te UFG to taki pic na wodę. Żaden normalny warsztat nie podejmie się naprawy bez wzięcia odpowiedzialności przez ubezpieczalnię sprawcy, albo UFG.
i masz rację ale...da się , kilka szkód moich klientów udało się w ten sposób przepchnąć tylko nie chcesz wiedzieć ile to trwa i ile drzew trzeba wyciąć na korespondencję.
Czasem zaznaczam czasem dobrze działa zgłoszenie szkody na AC wraz ze szczegółową informacją do T.U. jakie były okoliczności. T.U. widząc szansę odzyskania kasy potrafi powalczyć i z policją i T.U. w którym polisę miał zbiegły pojazd.
I dziś sprawa sie zakończyła. Z powodu przebywania kierującego poza granicami kraju nie można ustalić kierującego. Ufg nie bierze odpowiedzialności jeżeli nie było hospitalizacji min 14 dni. Tak więc odjeżdżajcie zawsze z miejsce zdarzenia bo warto.
Akurat rzeczywiście to jest nawet w ustawie (art. 98 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK):
Do zadań Funduszu należy zaspokajanie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych (...) za szkody powstałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
1) na osobie, gdy szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości;
2) w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiła śmierć, naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości. (...)
Tylko w przypadku zidentyfikowanego co do tożsamości sprawcy UFG ponosi odpowiedzialność bez warunki równoczesnej szkody na osobie (art. 98 ust. 1 pkt 3).
Więc w tej sprawie jest istotne czy tożsamość sprawcy została ustalona -- ale nie to, czy zwiał za granicę.
Dokladnie, ubezpieczony jest pojazd a nie użytkownik
Ubezpieczonym jest posiadacz pojazdu mechanicznego -- ale to nie ma znaczenia, skoro mówimy o sytuacji, że podobno nie da się skorzystać z polisy posiadacza, więc podstawą odpowiedzialności nie jest jego polisa, lecz przepis prawa o zaspokajaniu roszczeń przez UFG.
czekam na pismo od TU a takie info dostałem telefonicznie od likwidatora bo szybciej ja dostałem kopie notatki policyjnej niż o ni o nią w ogóle wystąpili
Mam sprawę , sprawca rozwalił m.in. budynek autem prawdopodobnie bez OC ( mnie na miejscu nie było), policja zjawiła się na miejsce i spisała gościa ale puściła go ?! UFG stwierdziło , że można zgłosić to do dowolnego TU i przez niego będzie realizowana likwidacja szkody( UFG będzie wypłacać do TU). Mimo wszystko czekam na notatkę policji i nr sprawy - od ostatniej niedzieli, stwierdzili na komendzie , że będzie po niedzieli. Ten nr sprawy powinien przyśpieszyć procedurę likwidacji przez TU.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum