Marka: Renault
Model: Koleos II
Silnik: 2.0 dci
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2020 Posty: 122 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2023-09-12, 18:58 Duster filtr paliwa
W moim Dusterze jest filtr paliwa z obudową nierozkrecaną (zanitowana). W Capturze (też 1.5 dci 110KM) jest filtr z obudową na śrubki - wymieniam sam wkład. Tak się zastanawiam, czy mogę wymienić w Dusterze filtr na taki z otwieraną obudową? Czy mu to nie zaszkodzi (ma podniesioną moc)? Filtr paliwa wymieniam co drugą wymianę oleju, czy maksymalnie co 1,5 roku, więc wymiana samego wkładu byłaby dużo tańsza.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2023-09-13, 10:42
Te filtry niczym się nie różnią (może troszeczkę średnica zew .) i możesz sobie podmienić obydwa mają podgrzewacz paliwa i wyjście na dole na czujnik wody. Ja w lodgy mam rozkręcamy i po 20-stej wymianie wkładu filtra (wymiana co 10kkm) musiałem go wymienić na cały nowybo obudowa się rozszczelniła. Obudowa jest bardzo cieka i trzeba delikatnie tą puszkę otwierać.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2023-09-13, 13:22
Filtr paliwa wymieniam zawsze przy serwisie olejowym, czyli co 10kkm . Koszta niewielkie( około 10-12 euro) a korzyści duże, pompa CR, wtryski( 1,5 dCi tylko wymiana na nowe). Filtr po 30-40 kkm jest już czarny i zaczyna przepuszczać brudne paliwo do układu
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Po wymiarach z wymontowanych wkładem, przeleciałem chyba wszystkie okoliczne sklepy motoryzacyjne, identycznego nie namierzyłem.
Po symbolach (jak w załącznikach) w necie też ciężko, zawsze istnieje ryzyko że się trafi. Potem trzeba bujać się z odesłaniem.
Finalnie musiałem kupić cały filtr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum