Wysłany: 2023-09-20, 06:02 silnik 1.0 TCE z LPG - luzy zaworowe, żywotność reduktora
Jaka jest żywotność reduktora landi-renzo LPG montowanego do silnika 1.0 TCE 100 z LPG (kod silnika H4Dt/H5D) ?
W poprzednim aucie miałem instalację BRC, reduktor wytrzymywał 130-150 tys. km. czy Landi Renzo wytrzyma 130 tys. ?
Drugie pytanie - instrukcja nie przewiduje kontroli luzów zaworowych, czy są tam zastosowane popychacze hydrauliczne, czy jest jednak jakaś regulacja np. na szklankach ?
Ostatnio zmieniony przez kordirko 2023-09-20, 06:08, w całości zmieniany 6 razy
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1349 Skąd: Kępno
Wysłany: 2023-09-21, 07:30
Aczkolwiek nikt nie wie jak często - rozmawiałem z taksówkarzem we wrocku który ma przejechane loganem 1.0 LPG przęsło 200tys i nadal nic nie regulował
Dziękuję
w moim poprzednim chevrolecie aveo silnik był fabrycznie "dostosowany do LPG",
książka serwisowa zalecała kontrolę luzów po 150 tys. km.
Robiłem kontrolę w ASO Opla po 150km, i po tym przebiegu luzy były w normie - byłem w szoku, bo w poprzednim zagazowanym fiacie regulowałem co 15 tys. km bo klepały zawory.
Co prawda Renault to nie Chevrolet, ale mam nadzieję że może być podobnie, silnik był konstruowany z myślą o zasilaniu LPG
Ostatnio zmieniony przez kordirko 2023-09-22, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1349 Skąd: Kępno
Wysłany: 2023-09-23, 08:59
kordirko, dobrze wiedzieć.
Ja sądzę że w ECO-G sterownik LPG zwiększ kąt wyprzedzenia zapłonu przy zasilaniu gazem, dlatego mamy lepsze parametry silnika przy tym zasilaniu, a dzięki czemu głowica i zawory są bardziej zabezpieczone.
Ja sądzę że w ECO-G sterownik LPG zwiększ kąt wyprzedzenia zapłonu przy zasilaniu gazem, dlatego mamy lepsze parametry silnika przy tym zasilaniu, a dzięki czemu głowica i zawory są bardziej zabezpieczone.
Też tak sądzę a nawet jestem pewien ... każdy samochód na lpg ma bardziej miękką pracę a tu jest odwrotnie ... na luzie różnicy nie słychać a raczej klekotanie wtryskow gazowych to zagłusza ale podczas przyśpieszania mam wrażenie ,że zapłon jest nawet za wczesny ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum