Marka: Renault
Model: Master 3 lift PH2
Silnik: 2.3
Rocznik: 2020
Wysłany: 2023-08-16, 19:20 Renault Master 3 lift ddt4all/czujnik parkowania/mediaNavEV
Witam.
Zarejestrowałem się na tym forum ponieważ zauważyłem że jest tu ogromna ilość wiedzy i użytkowników którzy znają się na rzeczy. Forum mastera i fb nie pomaga w dłubaniu.
Dzięki pomocy z tego forum w moim Masterze 3 lift 2020 zagościła oryginalna kamera cofania. Wszystko jest identyczne jak w każdym renault/dacia z tego roku. Kostki piny itp. Kamera działa po włączeniu wstecznego i wyświetla linie pomocnicze.
https://drive.google.com/file/d/1zjzYbjRJohOb0yZtwHN0QjelUdqQRWRD/view
I tutaj stoję w miejscu. Problem polega na tym że w moim masterze nie mogę zlokalizować wtyczki od buzzera/brzęczka. Przed liftem buzzer był pod kierownicą, a wtyczka powinna być za licznikiem. Szukałem dwa dni i nie mogę jej zlokalizować.
Przełom nastąpił gdy w ddt4all wyłączyłem wcześniej opisany przełącznik (wł/wył) oraz wyłączyłem programowo buzzer. Zniknęły związane z nimi błędy i o dziwo podczas testu CLIPEM zauważyłem że czujniki tylne żyją lecz nigdzie nie są wizualizowane.
Wygląda na to że coś jest źle ustawione i MediaNav nie dostaje informacji z modułu PDC
Mam ori moduł BIC natomiast strony ecojazdy i temperatura w MNE nie działają. Może tu jest problem braku komunikacji?
Nie mogę załączyć zdjęć na forum. Udostępniam dysk tymczasowo
Ostatnio zmieniony przez szymoonk88 2023-08-16, 19:55, w całości zmieniany 9 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-08-17, 07:26
szymoonk88 napisał/a:
Mam ori moduł BIC natomiast strony ecojazdy i temperatura w MNE nie działają. Może tu jest problem braku komunikacji?
Funkcją BIC jest zapewnienie komunikacji pomiędzy MNE a magistralą CAN samochodu, MNE nie ma bezpośredniego wyjścia na magistralę CAN- komunikuje się przez BIC. Jeżeli temperatura i dane na ekranie EcoDrive nie działają, to mogłoby sugerować, że nie ma łączności MNE z danymi samochodu. Wtedy i PDC nie będzie na MNE widoczne.
Wysłany: 2023-08-17, 09:34
Witam.
Po odpięciu BIC i uruchomieniu auta radio MNE się włącza normalnie, natomiast licznik a raczej wyświetlacz nic nie komunikuje Wyświetla błąd. Czyli z tego modułu idą informacie do licznika. A dlaczego do radia nie? Po podłączeniu clipem mam dostep tylko do radia w can M. Zgłasza błąd nieznanej konfiguracji can M, po podłączeniu do ddt4all widzę tylko radio bez innych modułów takich jak BIC
Ostatnio zmieniony przez szymoonk88 2023-08-17, 09:35, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-08-17, 10:09
Tu będzie trudno pomóc, bo to jednak Renault a nie Dacia. U nas nie ma tak rozbudowanych wyświetlaczy w licznikach żeby pokazywały czujniki PDC. Być może w Daciach najnowszej generacji również obecność BIC wpływa na działanie wyświetlacza w zegarach, ale tym się jeszcze nikt nie bawił- zbyt młode modele a schematów brak.
Nie wiem jak to jest połączone w Renault- może ten BIC obsługuje tylko wyświetlacz w liczniku i nie ma w ogóle łączności z MNE? Może sprawdzisz to najpierw fizycznie na złączach MNE- czy piny M-CAN łączą się z M-CAN na BIC?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-08-17, 10:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-08-29, 17:06
Aktualizacja
Okazało się że nie mam BIC
Moduł który myślałem że jest BIC'em to maduł BAT który steruje licznikiem.(wyglądają identycznie)
Kupiłem odpowiedni moduł o prawidłowych numerach na 100%
Pod deską w wiązce od radia nie było wtyczki do BIC natomiast była czarna duża wtyczka od modułu telematycznego do nawigacji tej górnej w podsufitce lub tomtom w desce.
Są w niej przewody plus, masa , can oraz can multimedia.
Podpiąłem to wszystko pod BIC i niestety nic.
Mam ELM327 z przełącznikiem
Na pozycji 1 wykrywa mi wszystkie moduły oprócz BIC
Na pozycji 2 wykrywa mi tylko navi MNE i nic więcej
Mam zdjęcie oryginalnej wtyczki do tego BICa z Matera 3 lift takiego jak mój
Są w niej przewody opisywane wielokrotnie czyli (CAN na pinach 17,18) + (CAN M 15,16) nawet jest stały oryginalny "+" na pinie 2 i 3 Masa na pinie 12
Jest też dodatkowy przewód na pinie 11. Nie wiem co tam powinno być.
Jest gdzieś pełny schemat BICa ?
Wysłany: 2023-08-30, 09:42
Nadal pozostała podstawowa kwestia- czy piny CAN M na tym złączu mają fizyczne połączenie z radiem i złączem OBD?
BIC podłączony czterema przewodami do zasilania i do CAN M powinien być widziany przez ELM. Szukanie funkcji dodatkowych pinów BIC nic tu nie pomoże.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-08-30, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-08-30, 09:55
Bardziej mi chodzi o to czy przypadkiem nie trzeba podać jeszcze masy na ten pin 11.
Sprawdziłem multimetrem przejście między tymi przewodami a OBD i wszystko się pokrywa.
Nie sprawdzałem natomiast przejścia pinów CAN M z radia do gniazda obd. Jest możliwe że mimo że ddt4all wykrywa radio przewody idą gdzie indziej ??
Wysłany: 2023-08-30, 10:08
Jeżeli ELM przełączony na CAN M wykrywa radio, to znaczy, że połączenie CAN M od OBD do radia jest.
Jeżeli prawidłowo testowałeś połączenie CAN M pomiędzy BIC a OBD, to w zwiażku z powyższym połączenie BIC z radiem też jest. O pinie 11 było kiedyś pisane TUTAJ, ale nic to nie wnosi- my tego pinu w Daciach nie używamy. Na próbę możesz tam podpiąć ale nie masę a +12V.
Wysłany: 2023-08-30, 16:57
Nic nie działa, dałem nawet na stół, pod prostownik. Piny podłączone do obd i tak nic nie wykrywa. Podanie + na pin 11 nic nie zmienia. Czas się poddać.
Znalazłem wtyczkę do buzzera i mam już dźwięk z Pdc. Wizualizacja w liczniku i buzzer pdc muszą mi wystarczyc
Ostatnio zmieniony przez szymoonk88 2023-08-30, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-01-31, 14:51
Czajo napisał/a:
odświeżę temat. Ktoś kojarzy zestaw czujników albo moduł PDC, żeby pokazywał wizualizację na MNE
Rozkminiałem to kiedyś- chciałem zrobić podmiankę... Główny problem z takim modułem od Renault albo z nowszych Dacii, to zupełnie inne złącza na tym PDC a więc i wiązki. Zniechęciło mnie to...
Generalnie wystarczy rozrysować pinologię i... no właśnie- ja to bym najchętniej zrobiłł przejściówkę jeżeli to by było możliwe, plus oczywiście dociągnięcie przewodów do wpięcia się w CAN. Bo stare czujniki powinny chyba wspólpracować z nowym modułem, chociaż też nie ma pewności.
Oczywiście posiadanie modułu BIC jest podstawą do wizualizacji.
PDC-Dacia_conn.jpeg SANDERO II
Plik ściągnięto 8 raz(y) 58,82 KB
PDC-Duster2_conn.jpeg DUSTER II
Plik ściągnięto 7 raz(y) 54,89 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-01-31, 15:18, w całości zmieniany 7 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum