Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3971 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-19, 12:02
toka93 napisał/a:
Aktualnie Stepway to chyba wyłącznie pakiet stylistyczny.
Jednak obecny Stepway nadal jest ciut podniesiony i dopiero do tego dochodzi stylistyka plastików, koła, relingi, inna maska silnika plus różnice w wyposażeniu, które można mieć w Stepway w stosunku do zwyklaka.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-02-19, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Ja jeździłem Stepwayem. Jest zdecydowanie gorzej wyciszony od Dustera. Zakładam, że zwykłe Sandero może być cichsze, ze względu na mniejszy prześwit i bardziej opływową sylwetkę, ale do Dustera mu raczej daleko.
Stąd moje wątpliwości, co do wyciszenia nowego Dustera 2024. Skoro będzie to auto tożsame z Joggerem, to wyciszenie nie może być lepsze. Chyba, że będzie jakieś dodatkowe(w stosunku do Joggera) wygłuszenie.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1377 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-02-19, 15:01
Nie ma co wyrokować; captur jest lepiej wygluszony nie Sandero a przecież też powstał na tej samej płycie podłogowej ;) płyta nie jest zapewne ograniczeniem. Są nimi założenia księgowo konstrukcyjne.
Zobaczymy co zaplanują księgowi dla nowego dustera ? Sądzę że raczej nie będzie gorzej (tak jak wersja 2fl nie jest pod tym względem lepsza niż poprzednicy)
Nikt nie wyrokuje, tak sobie tylko dywagujemy
Jeżeli nowy Duster będzie jeszcze lepiej wyciszony od naszego, to się wymieni 3 letniego staruszka na nowego Może te chinole zbiją trochę te chore ceny.
Liczyłem na 1,33 w gazie, ale z tego co wiadomo, nic z tego nie będzie.
Na tę chwilę najbardziej interesuje mnie ten nowy silnik 1,2 z miękką hybrydą w gazie. Może będzie w automacie?
Ostatnio zmieniony przez yeti65 2024-02-19, 17:15, w całości zmieniany 1 raz
nowy Duster jest oparty o platformę CMF-B zunifikowaną z [...]
Tak samo stary duster był na płycie logana I, ale od tego jest bardzo daleka droga do "tożsamych aut" - oraz konkretnych rozwiązań technicznych w rodzaju wyciszenia w poszczególnych modelach.
Marka: Dacia
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 283 Skąd: LU
Wysłany: 2024-02-22, 06:18
Wybaczcie za wprowadzenie odrobiny abstrakcji moim zdaniem na pozór oderwanej od tematu. Czy Jogger jest wyciszony lepiej od Lodgy? Jeżeli przyjmiemy założenie że Jogger jest wyciszony dokładnie tak samo jak Sandero, to można również przyjąć że obydwa te auta są wyciszone tak samo jak Lodgy. Czyli to będzie jakaś pożal się Boże mata pod maską i coś na grodzi, a w ogólnym rozrachunku będzie ciszej niż w Lodgy (chociażby z powodu oporów). Teraz zestawiam moją MCV-kę z Lodgy która to jest dokłądnie tak samo wyciszona jak Lodgy, a komfort akustyczny jest nieporównywalnie większy na korzyść MCV. A chodzi mi o to że porównywane auta mogą wogóle nie mieć wyciszenia, a różnica w dB (lub sugestywnych wrażeń słuchowych) może wynikać z budowy samych pojazdów.
Widziałem gdzieś filmik z rozbierania tylnych drzwi w Sandero III i tam nie było nic.
Jestem w trakcie wymiany swojej staruszki na Joggera, nie jeździłem nim ale plan od samego początku zakłada wygłuszenie auta.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1377 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-02-22, 09:01
masterczerwi, oczywiście masz rację - sama wymiana płyty podłogowej z większą sztywnością konstrukcji wymusza mniejszy hałas. Tak samo, jak optymalizacja aerodynamiki i wiele innych parametrów konstrukcyjnych.
Ale jak widać po dusterze vs sandero (i kolejnych modelach) sama nowa płyta nie determinuje mniejszego hałasu w kabinie.
yeti65, Ja też najbardziej kibicuję tej wersji silnikowej, ale jako że nie liczę na wersję 4x4 w automacie, to chyba bardziej celuję w 4x4 niż w automat (choć jazda captur-em w automacie muszę przyznać jest wygodniejsza w mieście niż dusterem z manualem ;) )
yeti65, Ja też najbardziej kibicuję tej wersji silnikowej, ale jako że nie liczę na wersję 4x4 w automacie, to chyba bardziej celuję w 4x4 niż w automat (choć jazda captur-em w automacie muszę przyznać jest wygodniejsza w mieście niż dusterem z manualem ;) )
Ja na dniach kupiłem starego Tucsona 4x4, jako woła roboczego, więc 4x4 w Dusterze mnie nie bardzo interesuje. W razie czego pojadę hyundaiem. Ale do tej pory Duster FWD sprawdza się bardzo dobrze. U mnie największy problem, to koleiny po maszynach rolniczych, a do pokonania tego wyzwania, wystarcza duży prześwit.
Więc ja bardziej jestem za automatem w gazie niż 4x4 w gazie.
Ostatnio zmieniony przez yeti65 2024-02-23, 09:33, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum