Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-05-10, 12:04
Nie do końca rozumiem, przy jednym obrocie wałka o 90 stopni możesz wyregulować 1 zawór ssący i 1 wydechowy które wtedy są całkowicie zamknięte. Wystarczy więc jeden pełen obrót wału żeby dokonać pełnej regulacji:
https://www.youtube.com/watch?v=1fDL1W_FZNY
Czy ktoś może orientuje się co ile powinno się kontrolować luzy zaworowe w silniku 1.2 TCe - ale nowszym, H5F?
Jedyne, co udało mi się znaleźć w sieci, to że regulacja zaworów jest na podkładkach. Przejechałem na LPG jakieś 25kkm, a sam samochód ma najechane k. 110kkm, tak więc zacząłem się zastanawiać kiedy powinienem zainteresować się sprawdzeniem/regulacją.
Na forum były opisywane przypadki że w silniku 1.6 sce zawory wydechowe mialy luz 0.15
A co by się stało gdyby tak w 1.6sce podłożyć podkładkę 0.15-0.2mm pod wałek rozrządu od zaworów wydechowych?
Witam.Jestem po reg zaworów.Wyjechałem z warsztatu i masakra.obroty wariowały 600 a 750 obr min.Zostawiłem auto znowu do poprawki.Dzisiaj stwierdzam ok.obroty trzyma ale klekocze jak jade przy 2000 obr .znowu coś źle ustawili?na wolnych super.Pod gorke mały bieg i decha nic nie klekocze.Co robić pozdrawiam.dacia 1.2 16v bez gazu
Albo źle ustawione zawory, albo coś nie jest dokręcone..W tym silniku wartość luzu zaworowego zależy od rodzaju zamontowanego walka rozrządu. Sprawdzali jaki masz wałek?
Koledzy dalej walcze z zaworami.Już 2 mechanik.Dalej klekoczą .Rozmawiałem dzisiaj jak ustawił ,powiedział że 0,2 i 0,4. Nie mam gazu,silnik 1.2 16v 2014r. Jakie powinny być prawidłowe luzy? ratujcie.
dziś odebrałem swoją Sandrę od mechanika, gdzie miała być zrobiona miedzy innymi regulacja zaworów. Mechanicy stwierdzili, że nie ma potrzeby, bo nie ma regulacji - od razu są szklanki. Czy tak może być?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-02, 10:33
Czajo napisał/a:
...nie ma regulacji - od razu są szklanki. Czy tak może być?
Są szklanki, więc nie ma możliwości "bezinwazyjnej" regulacji luzu
Regulacja luzu zaworu= wymiana szklanki na inny wymiar;
Wymiana szklanek= demontaż wałków rozrządu;
Demontaż wałków rozrządu= rozbiórka boku silnika i zdjęcie łańcucha rozrządu= większa robota.
No a zdejmując łańcuch chyba oczywista jest od razu wymiana całości- oba łańcuchy+ ślizgi+ napinacz+ weryfikacja pozostałych współpracujących elementów.
Pytanie podstawowe- czy zmierzono luzy a jeśli tak- czy były w normie, czy nie?
Czy może w ogóle nie mierzono luzów, bo i tak nie zamierzali wymieniać szklanek?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-02, 10:37, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2025-04-04, 10:09
Zakładam, że większość porządnych warsztatów sobie z tym poradzi, jednak problemem będzie dostępność części. Trzeba pomierzyć jakie szklanki trzeba wymienić na jakie wartości, potem zamówić i czekać na dostawę. Zakładam, że ASO będzie najodpowiedniejsze do tego typu prac, lub firmy specjalizujące się w silnikach. Niestety opis w katalogu serwisowym jest do typu szklanki(A, B, C, D itd.) co odpowiada jakiejś kolejnej wartości (zakładam 0,05), ale nikt mi tego nigdy nie potwierdził. Zabawy z tym jest dosyć dużo i obstawiam naprawę na 3-4 dni o ile się ktoś tego podejmie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum