PS. Nienawidzę tych wyszukiwarek ;) może poprostu nie umiem korzystać, ale najcześciej muszę się przebić przez milion stron niezwiązanych z tematem żeby coś znaleźć.
Cześć
Pomału idzie zima i rozglądam się za oponami i felgami.
W związku z tym mam pytanie czy duster 2 ma w kołach czujniki czy odczytuje z ABS.
Aktualnie mam założone fabrycznie letnie 17 aluminiowe
Pytam ponieważ nie wiem czy należy dokupić czujniki do nowych felg z oponami.
Wysłany: 2023-09-03, 11:13 Czujniki ciśnienia powietrza w kołach
Witam Duster 2023 chciałbym dokupić dodatkowy zestaw kół zimowych czyli felgi plus opony. Oczywiście dokupię też do tych felg czujniki ciśnienia( czy muszą być jakieś konkretne?) I mam pytanie jak to zrobić by można było zmieniać koła jak w aucie bez czujników? Czy jak kupie felgi i czujniki będę zmieniać zima/lato będzie to działać bezobsługowo czy mam jakoś jechać to programować. Kompletnie nie mam wiedzy na temat tych czujników.
Kup czujniki, zamontuje je wulkanizator, montujesz całe koła na aucie i niczego nie programujesz.
Lato zima bez znaczenia, owszem są marki samochodów w których trzeba zrobić tzw. klony ale Dacia puki co do nich nie należy.
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2024-01-22, 23:14
Pytanko do osób, które musiały już wymieniać czujniki TPMS, bo bateria siadła i jeśli tak, to po ilu latach i jakim przebiegu? Niekoniecznie w Daci, w grę wchodzą też inne marki.
Swoją drogą zawsze wydawało mi się, że wymiana tych czujników wymaga zdjęcia opony, a tu proszę taki patent: https://www.youtube.com/watch?v=qoIbpA52btU Fakt, że trochę roboty jest, ale można sobie poradzić... Ktoś próbował wymiany czujników bez zdejmowania opony?
A jak już ktoś wie że ma czujniki w kołach i chce sobie dokupić (po numerze części ale zamienniki) do drugiego kompletu kół drugi komplet czujników? To trzeba jeszcze z tymi nowymi kołami jechać do jakiejś aktywacji/dopisania czujników do serwisu? Czy czujniki zostaną wykryte same?
Raczej będzie trzeba podjechać i zaprogramować nowe czujniki. Później tylko sobie zmieniasz "komplet" w ustawieniach TPMS na zegarach.
Tak mam w służbowym Yaris Cross. Nowy kpl zimówek z nowymi czujnikami był programowany. Kontrolka najpierw mrugała, a później świeciła się ciągle.
Do czasu ich zaprogramowania.
_________________ Nawet najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego w pracy ;)
Raczej będzie trzeba podjechać i zaprogramować nowe czujniki. Później tylko sobie zmieniasz "komplet" w ustawieniach TPMS na zegarach..
Nic nie trzeba programować.
Po wymianie kompletu kół z wsadzonymi “oryginalnymi” chińskimi zamiennikami 😉 zresetowałem z kierownicy system (funkcja Set TP) i wszystko śmiga.
Same się wpisują numery czujników przy takim resecie.
Amen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum